Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων - εφαρμογή σε εντός σχεδίου


sotkouv

Recommended Posts

Δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο ζήτημα.
Ο κανονισμός πυροπροστασίας εφαρμόζεται σε κτίρια που βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση κι όχι γύρω από αυτά.

Γενικά, παράγουν αχυρανθρώπους για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται κι ότι διευκολύνουν, ενώ ο κανονισμός ισχύει ως έχει χωρίς καμία διευκόλυνση.

 

Παρακολούθησε τώρα τι θα πει πολιτικός λόγος πριν τις εκλογές:

"Το 2025 και το 2026 έχουμε μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας για κτίρια που χαρακτηρίζονται υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας, ενώ το 2026 για κτίρια που χαρακτηρίζονται χαμηλής και μέσης. Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις το 2025 και το 2026; Άμα κάνεις μία ριζική ανακαίνιση στο ακίνητο σου και ο προϋπολογισμός ξεπερνάει το 15% ή είναι πάνω από 20.000, πρέπει να βάλεις κάποια υλικά τα οποία είναι πυράντοχα. Αφού την κάνεις που την κάνεις την ανακαίνιση, τουλάχιστον φρόντισε αυτά τα υλικά τα οποία θα κάνεις να είναι ανθεκτικά στη φωτιά" 

 

Σε κάλυψε; Δεν τα λέει ωραία; Φυσικά.

Όμως ξέχασε να πει ποιες είναι οι παρεμβάσεις αν δεν κάνεις ανακαίνιση. Πχ. η κατασκευή συμπαγούς φράκτη μερικών χιλιάδων ευρώ...

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 239
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 4/6/2024 at 2:50 PM, Παπλωματούχος Μηχανικός said:

Στην ουσία, θα πρέπει να διαλέξεις και να απομονώσεις μέσα από την ΚΥΑ εκείνα που αφορούν την εκάστοτε ιδιοκτησία και να τα παραθέσεις σε ένα έγγραφο, μόνα τους.

Προσοχή! Δεν απαιτείται να προτείνεις εξειδικευμένα μέτρα στον ιδιώτη. Γενικά μέτρα προτείνεις. Δεν θα του πεις "βάλε αυτό το ξύλο" ή "βάλε εκείνο το πλακάκι". Εκείνος, όταν θελήσει να εφαρμόσει την έκθεση θα συμβουλευτεί μηχανικό και θα κάνει την μελέτη.

Διαβάζοντας την απόφαση συγκλίνω στην παραπάνω άποψη του συναδέλφου ως προς τη σύνταξη της τεχνικής έκθεσης. Copy-paste δηλαδή, αντί από ένα υπόδειγμα, στα εδάφια του νόμου που αφορούν το ακίνητο που εξετάζεις και μια (απλή) περιγραφή συνοδευόμενη από σκαρίφημα για τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου.

Όμως (εκτός αν πρόκειται για "ιδία" χρήση), είσαι σίγουρος ότι θέλεις να αναλάβεις μια υπόθεση με συγκεχυμένα νομοθετικό πλαίσιο και ευθύνες που απορρέουν από την υποβολή της τεχνικής έκθεσης;

ΥΓ: Ένα πρόβλημα που έχω εντοπίσει είναι ότι στα περισσότερα pdf της υπουργικής απόφασης που κυκλοφορούν και στον υπολογιστή μου τουλάχιστον, αλλοιώνεται η γραμματοσειρά όταν γίνεται copy-paste κάποιου αποσπάσματος. Χρειάζεται να βρεις το κατάλληλο αρχείο γι' αυτή τη δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

@tettris το λογικό είναι ότι δεν μπορείς να προτείνεις πρόσκαιρα μέτρα καθώς η τεχνική έκθεση είναι μία και πάγια. Δεν μπορείς πχ. να καταδείξεις ποιο συγκεκριμένο δέντρο οφείλει να κλαδέψει ο ιδιοκτήτης και μόνο, διότι μεθαύριο θα φυτέψει ένα άλλο και που δεν θα αναφέρεται/περιλαμβάνεται στην Έκθεση...

Επιπλέον, δεδομένου ότι σε όλα τα κτίσματα γίνονται αργά ή γρήγορα εργασίες μικρής κλίμακας που δεν γνωρίζουμε από τώρα, ο ιδιοκτήτης απλά θα πρέπει να γνωρίζει τι να προσέξει κατά τις τότε εργασίες του ώστε να μην βρεθεί υπόλογος. 

Έτσι, από την αρχή, όπως διαπίστωσες, είχα γράψει ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι γενικά.

Όμως (!). Στη διευκρινιστική που προέκυψε αργότερα, αναφέρονταν ότι ο επιστήμονας θα πρέπει να προτείνει και διοικητικές πράξεις για τις απαιτούμενες εργασίες που προκύπτουν βάσει των μέτρων. Αυτό, με πέταξε λίγο έξω από την παραπάνω λογική, δεδομένου ότι δεν μπορείς να προτείνεις ΔΠ επ' αόριστων κι ακαθόριστων εργασιών.

Μετά από αυτή τη διευκρινιστική, τείνω περισσότερο στο ..."μικτό" μοντέλο. Δηλαδή, αναφορά στις γενικόλογες υποχρεώσεις του κανονισμού και εξειδίκευση της κάθε υποχρέωσης στην παρούσα κατάσταση.

Πχ. "Τα δέντρα (κλάδοι) πρέπει να διατηρούν απόσταση 3 μέτρα από το κτίσμα. Εκ τούτου, το δέντρο α/α1 του σκαριφήματος πρέπει να κλαδευτεί άμεσα". 

Ή "Οι τέντες πρέπει να είναι πυράντοχες. Εκ τούτου, η τέντα αα2 στο σκαρίφημα, πρέπει να αντικατασταθεί από πυράντοχη".

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κανονισμού είναι ότι εφαρμόζεται ξαφνικά, μετ' επιτάσεως και άγχους, και δεν υπάρχει κάποια αρμόδια επιτροπή να παρέχει Q&A. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τεράστιο μέρος από τις Τεχν. Εκθέσεις που έχουν κατατεθεί ως σήμερα περιέχουν σφάλματα, ακριβώς επειδή ανακαλύπτουμε κάθε ημέρα και μία νέα λεπτομέρεια που δεν είχαμε διαπιστώσει.

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, Mihalis Karamavros said:

εχει καποιος συναδελφος καποιο υποδειγμα τεχνικης εκθεσής που να το δεχτηκε η αρμοδια επιτροπη σε καποιο δημο?

Συνάδελφε η τ.ε.  δεν ελέγχεται στην υποβολή της.
ΘΑ ελεγθεί αργότερα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι βέβαιο ότι όλα θα ανατραπούν.

Τα κόστη είναι τρομερά και όποιος ιδιοκτήτης ενημερωθεί γι αυτά δεν θα κάνει τίποτα (μετά από  τα σχετικά βλαστήμια).

1.000.000 ιδιοκτήτες αφορά (κατ την ΠΟΜΙΔΑ και ίσως να είναι περισσότεροι) και άπειρα  χωριά ή άλλες αστικές και μη περιοχές.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και επειδή ακούγονται διάφορες κοτσάνες στα ΜΜΕ (είτε από δημοσιογράφους είτε από πολιτικά πρόσωπα  ) η περίπτωση απόκλισης από τα μέτρα (με ευθύνη βέβαια των μηχανικών !!!) αφορά ΜΟΝΟ τα προληπτικά και όχι τα άλλα (ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας όπως μάντρες κ.λ.π)

Μου κάνει εντύπωση ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει επίσημη θέση το ΤΕΕ με στοιχεία .

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον πάνε να τρελάνουν τον κόσμο!!!

Είδα πριν λίγο αυτή την συνέντευξη του Ευθ. Μπακογιάννη Γ.Γ. χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος.

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/eyth-mpakogiannis-ti-isxyei-gia-tin-efarmogi-metron-proliptikis-pyroprostasias-mesa-i-konta-se-dasikes-ektaseis/

Λέει καθαρά ότι για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης, αν είναι σε απόσταση έως 300 μέτρα από δασική έκταση, δεν πρέπει να κάνουν τίποτε, παρά να καθαρίσουν τα ξερά χόρτα!!!

Ποιος ξέρει τι λέει, ποιος ξέρει τι γράφει και ποιος θα κάνει τί;

Ελλάς το μεγαλείο σου...

Edited by Ανδρέας Κωνσταντινου
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει η ΚΥΑ που είναι σαφής στο θέμα του πεδίου εφαρμογής. 

Τι λέει ο καθένας, τι ακούει ο καθένας και τι καταλαβαίνει ο καθένας είναι άλλη υπόθεση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.