Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί καποιος να με διαφωτίσει για τα λογισμικά πάνω σε μελετες θερμομονωσης σε συνδυασμο με φωτοβολταικα και παθητικά συστηματα θέρμανσης ψύξης.Ποιο είναι το πιο πλήρες πακέτο και αν το energy plus που ειναι ελεύθερο λογισμικό καλύπτει όλα τα παραπάνω πεδία.

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητή Σοφία, το energy+ είναι ότι πιο επιστημονικό κυκλοφορεί (μαζί με το TRNSYS και μερικά άλλα τα οποία δεν είναι τζάμπα όμως) καθότι κάνει δυναμική προσομοίωση. Απαιτεί όμως την εισαγωγή πολλών στοιχείων και παραμέτρων, διαδικασία όχι τόσο εύκολη. Για ενεργειακές μελέτες κτιρίων, διατίθεται επίσης δωρεάν και το EPA NR το οποίο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή μεθοδολογία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Στη πραγματικότητα σου βγάζει την ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτιρίου πριν και μετά τις παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένων ηλιακών και φωτοβολταϊκών αν θυμάμαι καλά. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο το χρεώνει σε ένα συμβολικό και πολύ χαμηλό ποσό (έχει κάποιες ελληνικές βιβλιοθήκες + μενου) αλλά τον πυρήνα του προγράμματος μπορείς να το βρεις δωρεάν στο internet. Δεν θυμάμαι το link τώρα, αλλά με λίγο ψάξιμο θα το εντοπίσεις. Υπάρχουν και άλλα καλά τα οποία ...κοστίζουν όμως.

Δημοσιεύτηκε

Της Autodesk είναι το to Ecotect (το αγόρασε πέρυσι νομίζω). Η graphisoft έχει εισάγει στο archicad το ecodesinger (το οποίο είναι σαν το green building studio). Πόσο καλά είναι αυτά τα προγράμματα δεν το ξέρω. Κανείς που έχει την εμπειρία να μας το πει.

  • 4 years later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπερα,

Θα ηθελα να ρωτησω αν κανεις ξερει καποιο προγραμμα αναλυσης της ενεργειακής καταναλωσης κτιριων που να λαμβάνει όλες τις παραμέτρους στον υπολογισμο του,(οχι οπως ο κενακ).

 

Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Gousgounis

Edited by Gousgounis
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εννοείς προγράμματα καταγραφής και παρακολούθησης ή προγράμματα ενεργειακής προσομοίωσης?

Γενικά μιλώντας η προσομοίωση  απαιτεί τεκμηριωμένη καταγραφή και παρακολούθηση.

H παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσομοίωσης κτιρίων διαθέτει αρκετά λογισμικά

τόσο καταγραφής όσο και προσομοίωσης (www.ibpsa.org). Τα περισσότερα εξ αυτών είναι δωρεάν.

Εαν ενδιαφέρεσαι για λογισμικό προσομοίωσης στείλε pm, και θα αποστείλω περισσότερες πληροφορίες.

Δεν θελω να προτείνω καποιο μήπως θεωρηθεί διαφήμιση.

 

Oι υπερσύνδεσμοι που θα έλεγα πάντως ότι πληροφορούν για τα πάντα είναι  του US Department of Energy:

http://apps1.eere.energy.gov/buildings/tools_directory/subjects_sub.cfm

και τελευταία της ΕΕ: http://www.buildup.eu/tools

 

Από εκεί διαλέγεις και μετά ανάλογα με το τι ζητάς συνεχίζουμε τη συζήτηση... :)

Edited by irontony
Δημοσιεύτηκε

καλημερα,

Αποφάσισα να χρησιμοποιησω το energyplus ως προγραμμα προσομοιωσης. Δυστυχως τα κλιματικα δεδομενα για την Ελλαδα αναφερονται μονο στην αθηνα τη θεσσαλονικη και την ανδραβιδα. Ως κατοικος και μηχανικος στη Κρητη δεν υπαρχουν κλιματικα δεδομενα για να εισαγω για τον υπολογισμο της ενεργειακης αποδοσης. Θα μπορουσατε ισως να με βοηθησετε ;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Υπάρχουν δύο-τρεις λογικές για το μετασχηματισμό των δεδομένων.

Η πρώτη είναι να αναζητήσεις αρχεία από την ΕΜΥ. Διαθέτουν αρχεία με κόστος 100 ευρώ περίπου ανά τοποθεσία. Είναι συμπαθητική προσέγγιση γιατί τα αρχεία που διαθέτει το Energy+ είναι ΟΚ μεν, παλαιά δε με ότι αυτό συνεπάγεται (global warming etc). Το πρόβλημα είναι οτι το format της ΕΜΥ ίσως να μην είναι συμβατό. Πάντως έχω προσομοιώσει με τα αρχεία που δίνει δωρεάν το Εnergy+ και τα αποτελέσματα φαίνονταν κανονικά. Προφανώς χωρίς πραγματικές επιτόπιες μετρήσεις, τα αποτελέσματα είναι πάντοτε συζητήσιμα.

 

H δεύτερη λογική να ζητήσεις από καποιο ΑΕΙ/ΤΕΙ στην Κρήτη να σου δώσει τα δικά του (ποτε δεν ξερεις...)

Η τρίτη να μετρήσεις τις βαθμοημέρες και να προσπαθήσεις να μετασχηματίσεις τα δεδομένα (και αυτό δύσκολο)

Ε και η τέταρτη να αναζητήσεις από καποιο οικο λογισμικού ή κατασκευής φωτοβολταικών, τα δικά του κλιματικά δεδομένα, που ίσως διαθέτει.

 

Γενικά μιλώντας θα έπρεπε όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε άλλα λογισμικά (προσωπικά το ESP-r), να ζητούσαμε από το ΤΕΕ ή το ΥΠΕΚΑ, ωριαία δεδομένα σε τυποποιημένα μετεωρολογικά format, αλλά τι ψάχνω τώρα....

Edited by irontony
Δημοσιεύτηκε

Οι αρχιτέκτονες έχουν στη διάθεσή τους τέτοια πακέτα.

Απαιτούν όμως να έχουν σχεδιάσει το κέλυφος με κάθε λεπτομέρεια. Δηλαδή το δομικό στοιχείο που προσθέτει έχει τις στρώσεις περασμένες, βρίσκεται στη σωστή θέση κλπ.

 

Αν ο αρχιτέκτονας έχει σχεδιάσει σε κάποιο λογισμικό BIM (πχ revit) η ανάλυση είναι παιχνίδι μετά. Γίνεται από το ίδιο το revit, ecotect ή το εξάγει σε κάποια μορφή που αναγνωρίζεται από κάποιο BIM με δυνατότητα προσθήκης θέσης, τοπογραφίας, κλιματολογικών. Το revit που το κατέβασα στη δοκιμαστική του έκδοση τα κάνει αυτά με τα παραδείγματα που έχει. Το ecotect δίνει περισσότερες προσωμοιώσεις σχετικά με θερμοκρασίες, άνεμο κλπ.

 

Φοβερές λύσεις αλλά πανάκριβες και χωρίς περασμένα εξαρχής όλα τα δεδομένα (κλιματολογικά περισσότερο) των ΤΟΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ.

 

@SOFOULA το energy plus είναι μεν δωρεάν αλλά κάνει προσομοιώσεις σύμφωνα με τον αμερικάνικο κανονισμό και όχι τον ΚΕΝΑΚ. Εξαρτάται που θα χρησιμοποιήσεις τα αποτελέσματα. Για δικιά σου χρήση ή για κάποια εργασία σε καλύπτει + υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάσεις με το sketchup της google. Αν το θες για καμιά πολεοδομία θα κολλήσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.