Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

 το διορθωσα προς το σαφεστερο

Με την παρ. 1  και τους ορους αυτης κανεις υπαγωγη και τακτοποιεις

Αυτο το με τον "ιδιο τροπο" ειναι μια ασαφεια...τι ακριβως εννοει.

προσθηκη

νομιζω οτι προ καιρου ειπαμε:

Βαλε μια ΔΔ δειχνοντας την πραγματικη κατασταση [ολοι θα μεινουν ευχαριστημενοι]

διορθωσε Ε9 και ΔΤ

και ειτε με την συμμετοχη του ομορου ειτε απο μονος σου [οταν διορθωσουν την σχετικη παραγραφο]

κανεις την μονομερη

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Επέκταση τμήματος οριζόντιας ιδιοκτησίας εις βάρος όμορης και παράλληλα επέκταση της όμορης ιδιοκτησίας εις βάρος της εξεταζόμενος απαιτεί συναίνεση του όμορου ιδιοκτήτη; Μπορεί να προχωρήσει η υπαγωγή χωρίς συναίνεση; 

Link to comment
Share on other sites

Το πρωτεύον ζήτημα δεν είναι η υπαγωγή (η οποία μπορεί να γίνει μονομερώς )αλλά το να γίνει η μονομερής τροποποίηση σύστασης. Πρακτικά, θα έρθει σε συνεννόηση ο ένας με τον άλλο καθώς αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορεί κανείς να μεταβιβάσει, αφού θα πρέπει να γίνει μονομερής τροποποίηση ΠΣΟΙ.

9α. Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν από κοινού σε συμβολαιογραφική πράξη μονομερούς τροποποιήσεως της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν ή κατανείμουν, αμοιβαίως, τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο, στις οριζόντιες ιδιοκτησίες τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν, χωρίς να θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών των αμοιβαίως θιγομένων οριζοντίων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ! Να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Σε περίπτωση που η πραγματική κατάσταση ταυτίζεται με τα σχέδια της σύστασης, αλλά όχι με τα σχέδια της άδειας και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρ. 7 του άρθρου 98 (δηλαδή ούτε είναι ταυτόχρονα εκ κατασκευής και σε όλους τους ορόφους, ούτε είναι εκ κατασκευής και εντός νόμιμου όγκου) απαιτείται πάλι συναίνεση; Ή σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να εξηγήσουμε την Τ.Ε. μας ότι επειδή ταυτίζεται η πραγματική κατάσταση με την κάτοψη της σύστασης δεν απαιτείται συναίνεση για την υπαγωγή;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, κατά την άδεια υπάρχουν 3 αποθήκες σε υπόγειο. Κατά την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας η μία αποθήκη αποτελεί παρακολούθημα και οι άλλες δύο αποτελούν ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία. Στην πραγματικότητα υπάρχουν 3 αποθήκες με τελείως διαφορετικό περίγραμμα μεταξύ τους, που δεν ταυτίζεται με την άδεια. Κάνω υπαγωγή για την ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία και δηλώνω μία Δ.Δ. που θα συμπεριλαμβάνει τόσο το διαφορετικό περίγραμμα των αποθηκών σε σχέση με το παρακολούθημα, όσο και το διαφορετικό περίγραμμα μεταξύ τους;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Πρόκειται για ισόγεια οριζόντια ιδιοκτησία σε 3όροφη οικοδομή.

Η κάτοψη της σύστασης ταυτίζεται με την κάτοψη της οικ. άδειας.

Όμως, στα τετραγωνικά της ΣΟΙ περιγράφονται ως τετραγωνικά της ιδιοκτησίας τα καθαρά τετραγωνικά του επιπέδου.

Για την τακτοποίηση -που αφορά επέκταση στον ακάλυπτο- συγκρίνω τα μεικτά τετραγωνικά, και εξηγώ στην τεχνική έκθεση ότι ταυτίζονται με αυτά της ΣΟΙ, και τον λόγο που δεν συμπίπτουν με τα αναγραφόμενα. 

Η συμβολαιογράφος υποστηρίζει ότι δε μπορεί να γίνει μονομερής τροποποίηση, και ότι πρέπει να πάρουμε την συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών των λοιπών οριζοντίων για να αλλάξουν τα τετραγωνικά που περιγράφονται, πράγμα που δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει λόγω των δυσμενών σχέσεων των συνιδιοκτητών.

Ξέρετε τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, ElissavetB said:

............που αφορά επέκταση στον ακάλυπτο.........

Επέκταση στον ακάλυπτο σημαίνει αυθαίρετη επέκταση σε κοινόχρηστο χώρο, δηλαδή, σε χώρο που δεν του ανήκει και που ανήκει σε όλους τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου. Κατά τη γνώμη μου, αν δεν επιτευχθεί η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου (με οποιοδήποτε κόστος), δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία "συμβολαιογραφικά" (π.χ. τροποποίηση ΣΟΙ, απόκτηση τίτλου με τα σωστά τ.μ.).

Επιπροσθέτως, ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει ν' αναγκαστεί να γκρεμίσει την αυθαίρετη επέκταση, όταν κι αν κάποιος από τους τωρινούς ή ακόμα και μελλοντικούς ιδιοκτήτες (το κατανοήσει) οποτεδήποτε και στραφεί εναντίον του νομικά!!!

Υ.Γ. Έχεις ηθική (κι όχι μόνο) υποχρέωση να τον ενημερώσεις γι' αυτό.... και να του επισημάνεις ν' αφήσει τους "τσαμπουκάδες" και να τα βρει με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες!

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Δεν έχει το δικαίωμα της μονομερούς τροποποίησης της σύστασης όταν η αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται από την ανέγερση ΚΑΙ σε όλους τους ορόφους (σύμφωνα με το αρ. 98, παρ. 7);

Ή, σύμφωνα πάλι με την ίδια παρ., λόγω του γεγονότος ότι έχει παρέλθει δεκαετία από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύς του 4495/17, και δεν έχει εκδοθεί απόφαση που να διατάζει την κατεδάφιση;

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι να επικοινωνήσετε με έναν συμβολαιογράφο, τον οποίον σιγά - σιγά να κάνετε συνεργάτη σας...

Link to comment
Share on other sites

@ElissavetB Υπάρχει ένα θολό τοπίο σχετικά με τις επεκτάσεις επί των κοινοχρήστων. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ 91/2024 περί μη συνταγματικότητας υπαγωγής επί των κοινοχρήστων η οποία όμως αφορά υπόθεση επέκτασης ισόγειας κατοικίας στην πιλοτή η οποία υπήχθη στον 4178 με πλειοψηφία.  

Αλλά ξεκάθαρα, η απόφαση αυτή δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε περίπτωση πολυκατοικίας η οποία έχει επεκταθεί πχ στον κοινόχρηστο ακάλυπτο, σε όλους τους ορόφους, ειδάλλως βλέπουμε όλους τους συνιδιοκτήτες να αλληλοκαταγγέλλονται για την ταυτόσημη αυθαιρεσία! Διαστροφή! 

Οπότε για την υπόθεση σου, η παρ.7 του 98 ισχύει, και η μονομερής μπορεί να πραγματοποιηθεί, βάσει Νόμου και αδιάφορα προσωπικών ερμηνειών. Μήπως υπάρχει άλλη αυθαιρεσία που δεν ικανοποιεί κάποιες από τις προϋποθέσεις, και αρνείται η συμβολαιογράφος; 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.