george68 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13 ξέρεται αν υπάρχει κάποια παράταση για νέα αίτηση επαγγελματία αγρότη για νετ μετερινγ ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athinara Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14 Παράταση σε ποια προθεσμία αναφέρεσαι συνάδελφε; Στην τελευταία ΥΑ 5074/05.09.2024 δεν ορίζει κάποιο χρονικό περιορισμό για νετ μέτερινγκ στους αγρότες Link to comment Share on other sites More sharing options...
george68 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15 ναι δικό μου λάθος ... έχεις δίκιο νόμιζα ότι καταργήθηκε για όλους το νετ μετερινγ ... βέβαια τελικά ο πελάτης μου δεν είναι αγρότης όπως ορίζεται, οπότε θα πάμε για net billing , να ρωτήσω κάτι άλλο για σταθμό επι εδάφους 50kw εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΠΔ/ΕΠΟ ; και αν ναι την αίτηση για βεβαίωση απαλλαγής που την καταθέτουμε ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athinara Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 16 Ναι, ανήκει στους γνωστοποιούμενους σταθμούς του αρθ. 38 του Νόμου 4951/2022 (https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/802731/nomos-4951-2022), που εξαιρούνται από έκδοση βεβαίωσης παραγωγού και ΠΠΔ/ΕΠΟ. Δεν είμαι σίγουρη καν αν χρειάζεσαι βεβαίωση απαλλαγής, κάνε ένα ερώτημα στη Περιφέρεια που θα είναι ο σταθμός (διεύθυνση Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού) εγώ παλιότερα από κει είχα βγάλει απαλλαγή. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixkip Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 Καλησπέρα, Σε νομικό πρόσωπο με υποκαταστήματα προσπαθώ να καταθέσω αίτηση για virtual net billing με ισχύ διπλάσια του αθροίσματος των συμφωνημένων ισχύων των καταστημάτων. Η αίτηση απορρίπτεται λογω μη διαθεσιμου περιθωρίου. Στον έλεγχο περιθωρίου του υποσταθμού (που είναι και κοντά στο σύστημα μου) φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο.... Η ερώτήσεις μου είναι οι εξής 1. Χωρίς εγχυση λογικά θα την πάρει σωστα? 2. Μπορώ να εγκαταστήσω τον σταθμό σέ ενα μονο κτίριο η και στα υποκαταστήματα? 3. Στα όμορα κτίρια του σταθμού συνδέω με αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης? 4. Μπορώ να εγκαταστήσω σε χωράφι με αίτηση για νέα παροχή? για σύστημα π.χ 200 KW θα χρειαστώ εξαίρεση απο περιβαλλοντικά (κάτω του 1 MW) και αδεια μικρής κλίμακας? 5. Προτείνετε εγκατάσταση μπαταρίας και πως αλλάζει την μελέτη? Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athinara Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 24 Καλησπέρα! Θα σου απαντήσω σχετικά με αυτά που ξέρω με σιγουριά. Το Virtual net billing είναι εικονικός ταυτοχρονισμενος συμψηφισμος, δηλαδή η εγκατάσταση του ΦΒ θα είναι σε διαφορετικό χώρο από το κτίριο/καταστήματα και θα έχει νέα αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης που θα συνδέεται σε ξεχωριστή παροχή, είτε σε άλλο κτίριο είτε σε χωράφι. Επομένως, όλο το ρεύμα που παράγεις διοχετεύεται στο δίκτυο και το κτίριο για το οποίο γίνεται ο συμψηφισμός παίρνει ρεύμα από το δίκτυο επίσης και ο συμψηφισμός γίνεται εικονικά, άρα δεν γίνεται χωρίς έγχυση. Μπορείς όμως να κάνεις net billing (όχι Virtual) χωρίς έγχυση, όπου λογικά δεν θα υπάρχει θέμα περιθωρίου. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει το ΦΒ σου να είναι στον ίδιο χώρο (κτίριο ή υποκαταστήματα) αλλά στην ίδια γραμμή διασύνδεσης (ίδια παροχή). Σε χωράφι μπορείς ναι, μόνο με Virtual net billing όμως και θα χρειαστείς έξτρα: βεβαίωση χαμηλής/υψηλής παραγωγικότητας από ΔΑΟΚ, μικρής κλίμακας και εξαίρεση από περιβαλλοντικά, απόσο ξέρω. Για την μπαταρία δεν γνωρίζω πολλά, μπορείς σίγουρα να τη προσθέσεις στη μελέτη σου με το περιορισμό σε ισχύ που λέει ο σχετικός νόμος και οι αλλαγές στη μελέτη κυρίως έχουννα κάνουν με τα ηλεκτρολογικά σχέδια που θα υποβάλλεις. Στο net billing συμφέρει περισσότερο όταν η κατανάλωσή σου είναι κυρίως σε ώρες που δεν παράγει το ΦΒ. Ελπίζω να βοήθησα, ας πουν κι άλλοι για τις υπόλοιπες ερωτήσεις.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antloukidis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 25 (edited) Η εγκατάσταση μπαταριών σε net billing με έγχυση, έχει οικονομικό νόημα (γίνεται απόσβεση ΙΣΩΣ!!!) μόνο αν θεσπίσουν διαφορετικό τιμολόγιο στην έγχυση, ανάλογα την ώρα έγχυσης, οπότε θα μπορείς να κάνεις έγχυση την ώρα του "ακριβού" τιμολογίου (κάτι που δεν ισχύει επί του παρόντος). Αν κάποτε θεσπιστεί αυτό, μπορείς να προσθέσεις μπαταρίες τότε (αν, μετά από υπολογισμό, γίνεται κάποτε απόσβεση...) Edited Οκτώβριος 25 by antloukidis Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixkip Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 Share Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 29 Καλημέρα, Σε αποθήκες-εργαστήρια που βρίσκονται εντός του οικοπεδου αλλά σε απόσταση (20-30 μέτρα) και το κάθε κτίριο έχει δικό του μετρητή, μπορώ να εγκαταστήσω σταθμούς (οσα τα κτίρια) και να κάνω την αίτηση για μία παροχή (αυτό με την μεγαλύτερη)? Οι σταθμοί θα συνδέοναι με την παροχή κατανάλωσης με αποκλειστικές γραμμές διασύνδεσης. αυτό καταλαβαίνω με την παρ.4 του αρθρου 1 της τελευταιας απόφασης. η μηπως αυτό είναι virtual? 'Η παροχή κατανάλωσης βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο με τον σταθμό παραγωγής ή βρίσκεται σε άλλο χώρο, αλλά συνδέεται ηλεκτρικά με αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης. Ο σταθμός παραγωγής συνδέεται στο Δίκτυο ή στο Σύστημα μεσώ της παροχής της εγκατάστασης κατανάλωσης.' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα