Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, πελάτης μου θέλει άδεια για ΚΥΕ (καφεκοπτείο – ξηροί καρποί – κάβα) στην Θεσσαλονίκη στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών. Πήγα στο αρμόδιο γραφείο του δήμου να δω τι ζητάνε και ήθελαν μερικά χαρτιά για την προέγκριση και για την γνωστοποίηση άδειας λειτουργίας τρεις υπεύθυνες δηλώσεις και ένα παράβολο. Έχω χρονιά να ασχοληθώ με άδειες, πλέον δεν κάνουμε μελέτη πυροπροστασίας; Χρειάζεται να κάνω κάτι ακόμα;

  • Απαντήσεις 413
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφε, απ όσο θυμάμαι, πλέον ο Δήμος στη συγκεκριμένη περίπτωσή σου, δε ζητάει πιστοποιητικό πυροπροστασίας άρα δεν χρειάζεται να "τρέξεις" στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβεις τα μέτρα πυροπροστασίας αντίστοιχα για τα οποία ελέγχεσαι.

  • Upvote 2
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

υπερυψωμενο υπογειο (βασει οικοδομικης αδειας) το οποιο ξεμπαζωθηκε και λειτουργησε ως ΚΥΕ προ τις 28.7.2011.εληξε η αδεια του ΚΥΕ και πουληθηκε σε αλλον ιδιοκτητη ως υπογειο.μπορει να δηλωθει τωρα μεσω του 4178 ως καταστημα?

Δημοσιεύτηκε

Το ότι μπορείς να ρυθμίσεις την αλλαγή χρήσης από β.χ ενός υπογείου σε Κ.Χ καταστήματος σίγουρα μπορείς αν αυτή έχει συντελεστεί πριν την 28-7-2011 (από ότι λες μάλλον είναι πριν την ημερομηνία αυτή) και αν επιτρέπεται ή επιτρεπόταν κατά την εγκατάστασή της, από τις χρήσεις γης της περιοχής.

Το θέμα που προκύπτει μετά είναι αν αυτός ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης προκειμένου να αδειοδοτηθεί ως κατάστημα.

νομιμότητα θα έχεις μετά την τακτοποίηση.  Λοιπές προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης (φωτισμός, αερισμός, ύψος, παθητική) μάλλον δεν θα έχεις.

Άρα, ναι μεν ρυθμίζεις πολεοδομικά το θέμα, αλλά το ζητούμενο για τον πελάτη παραμένει σε κάθε ζήτηση διοικητικής πράξης άδειας λειτουργίας ή όπως αλλιώς ονομαστεί.

 

Σχετική η παρ. 6 του άρθρου 24:

6. Η υπαγωγή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις δια−
τάξεις των νόμων 3775/2009 (Α΄ 122), 3843/2010 (Α΄ 62), 
4014/2011 (Α΄ 209) και του παρόντος, δεν συνεπάγεται 
απαλλαγή αυτών των κατασκευών από άλλες τυχόν 
προβλεπόμενες ή απαιτούμενες εγκρίσεις ή όρους που 
αφορούν στη λειτουργία της συγκεκριμένης χρήσης.
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ναι και στην περίπτωση αυτή οι βασικοί όροι είναι ο φωτισμός - αερισμός που λογικά θα τον έχει και το ελάχιστο ύψος που τότε (2011) ήταν 2,40. 

 

Πάντως θεωρώ γενικά ότι εξαρτάται και τι ΚΥΕ είναι. Άλλες προϋποθέσεις έχει ένα κατάστημα και άλλες ένα εστιατόριο. 

 

Για παράδειγμα μου κάνει μεγάλη εντύπωση σουπερμάρκετ μεγάλα που είναι σε υπόγεια και πατάρια χωρίς κανένα φυσικό φωτισμό και αερισμό. Παράδειγμα ο υπόγειος όροφος του Βασιλόπουλου στην οδό Κερκύρας στην Κυψέλη. Ή άλλα σούπερ μάρκετ πολυόροφα όπου οι άνω του ισογείου όροφοι είναι εντελώς κλειστοί.

 

Εξάλλου υπάρχουν και ισόγεια σούπερ μάρκετ που δεν πληρούν τον Φ.Φ και τον Φ.Α. αφού έχουν ελάχιστα ανοίγματα και μόνο η όψη είναι ανοικτή.

Edited by nik
Δημοσιεύτηκε

Η απάντηση βρίσκεται εδώ και γίνεται λόγος για βεβαίωση του αρμόδιου φορέα υπεύθυνου για τον έλεγχο λειτουργικότητας ειδικού κτιρίου, όπου μπορεί να επιτραπεί τεχνητός αερισμός, έμμεσος φωτισμός ή ενδεχομένως και τεχνητός

«ΑΡΘΡΟ 11

Φυσικός φωτισμός και αερισμός

1. Όλοι οι χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων και δομικών έργων πρέπει να έχουν επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό, άμεσο ή έμμεσο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.

1.1. Επιτρέπεται οι χώροι κύριας χρήσης ειδικών κτιρίων και δομικών έργων να μην έχουν φυσικό φωτισμό, όταν ο Φυσικός φωτισμός δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία τους, όπως Αυτό προκύπτει από βεβαίωση του φορέα που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της λειτουργικότητας τους.

1.2. Επιτρέπεται οι χώροι κύριας χρήσης των ειδικών κτιρίων και δομικών έργων να μην έχουν φυσικό αερισμό, Όταν έχουν τεχνητό αερισμό που είναι επαρκής, όπως αποδεικνύεται από πλήρη σχετική μελέτη και βεβαίωση του φορέα που είναι αρμόδιος για την έλεγχο της λειτουργικότητας τους.

1.3. Για τα ειδικά κτίρια που δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας στην θέση των παραπάνω βεβαιώσεων εκδίδεται σχετική απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

1.4. Η απαίτηση φυσικού αερισμού για τους χώρους κύριας χρήσης των κατοικιών ισχύει, έστω και αν υπάρχει εγκατάσταση τεχνητού αερισμού.

2. Οπωσδήποτε άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό πρέπει να έχουν οι χώροι κύριας χρήσης των κατοικιών και τα υπνοδωμάτια των κτιρίων προσωρινής διαμονής. επίσης άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό πρέπει να έχουν και οι εξής χώροι εφόσον δεν εξαιρούνται της απαίτησης φυσικού φωτισμού και αερισμού κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου :

- οι αίθουσες διδασκαλίας, με εξαίρεση τα αμφιθέατρα

- οι χώροι άθλησης

- τα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και κάθε άλλος χώρος όπου σερβίρεται φαγητό ή φαγώσιμα παρασκευάσματα ή ποτά

- οι θάλαμοι νοσηλείας ή περίθαλψης και οι χώροι διημέρευσης των κτιρίων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας

- τα εργαστήρια όλων των κτιρίων

- οι αίθουσες διαμονής υποδίκων ή καταδίκων στα κτίρια σωφρονισμού

- τα γραφεία όλων των κτιρίων, εκτός αν πρόκειται για ενιαίους ορόφους με χρήση γραφείων σε ελεύθερη διάταξη οπότε Επιτρέπεται ο έμμεσος Φυσικός φωτισμός και αερισμός

- τα μαγειρεία

- τα φαρμακεία

- τα αναγνωστήρια των βιβλιοθηκών

- οι κύριοι χώροι εργασίας των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών

- οι χώροι ανάπαυσης προσωπικού όλων των κτιρίων.

3. Έμμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό επιτρέπεται να έχουν οι χώροι κύριας χρήσης ειδικών κτιρίων, που δεν εξαιρούνται της απαίτησης φυσικού φωτισμού και αερισμού, κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, και δεν αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, εκτός αν απαιτηθεί άμεσος Φυσικός φωτισμός και αερισμός από το φορέα που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της λειτουργικότητας τους.

Δημοσιεύτηκε

Έτσι ακριβώς....Για αυτό οι υπεραγορές έχουν χώρους παντού, υπόγεια, πατάρια, ορόφους.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Παύλο και nik

σωστά ....τα όσα αναφέρει παραπάνω o Παύλος

αλλά  η βεβαίωση Κ/Χ δίνεται πλέον μόνο  από τον ιδιώτη μηχανικό

Επομένως ο μηχανικός τι πρέπει να κάνει στα ειδικά κτίρια, πριν δώσει ο ίδιος την κάτοψη με τη Β Κ/Χ?

Να ζητήσει κατά κάποιο τρόπο την προέγκριση από το Υγειονομικό του Φ ή Τ φωτισμού και αερισμού?

Edited by ΚΑΝΑ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.