Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορά μετρήσεων ενέργειας μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και power sensor στο net metering


Recommended Posts

Καλημέρα,

έχω φωτοβολταϊκά με τριφασικό αντιστροφέας (Huawei Sun2000 5kw) και μπαταρία, και έλαβα το πρώτο λογαριασμό net metering προηγούμενη εβδομάδα. Παρατήρισα ότι οι τιμές εγχεόμενης και απορροφώμενης ενέργειας ήταν σημαντικά διαφορετικές από όσα έβλεπα τόσο καιρό στο app παρακολούθησης, παρόλο που η κατανάλωση (παραγωγή - εγχεόμενη + απορροφώμενη) είχαν διαφορά κάτω από 5% στην περίοδο. Οι μετρήσεις που λιφθήκαν από το ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ ήταν σωστές με βάση όσα βλέπω στο ίδιο το ρολόι.

Ο εγκαταστάτης μου λέει ότι ίσως να έχει πρόβλημα το power sensor, αλλά οι τιμές του power sensor είναι πολύ πιο λογικές από αυτές που μετράει το ΔΕΔΔΗΕ, οπότε έκανα μια δοκίμη σε βραδινές ώρες, και ο ΔΕΔΔΗΕ μέτρησε εξαγωγή ακόμα και το βράδυ!

image.png.0540dab3df0424c1b0a15a48f382badd.png

Πιστεύω πως η διαφορά προκύπτει από τον τρόπο που ο μετρητής του ΔΕΔΔΗΕ μετράει σε σχέση με το power sensor - πιθανώς το power sensor να μετράει το άθροισμα των 3 φάσεων, ενώ το ρολόι να μετράει την κάθε φάση ξεχωριστά. Τι εννοώ; Εάν υπάρχει παραγωγή 3kw, ο αντιστροφέας μοιράζει στις 3 φάσεις περίπου ίδια ισχύ 1kw. Εάν πχ έχω κατανάλωση στις 3 φάσεις 2kw, 1kw και 0kw, τότε το power sensor δεν θα μετράει εγχεόμενη ούτε απορροφώμενη (-1+0+1=0), ενώ το ρολόι ενδέχεται να μετράει 1kw κατανάλωση στην πρώτη φάση και 1kw εξαγωγή στην τρίτη. Ακόμα και το βράδυ, που ο αντιστροφέας παίρνει από την μπαταρία, καταλήγουμε να έχουμε εγχεόμενη ενέργεια για αυτό το λόγο.

Αναρωτιέμαι, εάν ενδέχεται να ισχύει το παραπάνω, και εάν ναι, είναι σωστό ή είναι πρόβλημα στο ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.