Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με δένδρα γειτονικής οικοδομής


Recommended Posts

Γειά σας

Ανεβάζω μια φωτογραφία για να εξηγήσω το πρόβλημα που έχω.

Βλέπετε τα Leyland που έχει φυτέψει ο γείτονας και πως έρχονται μέσα στον δικό μας ακάλυπτο Τα δένδρα είναι 3.

Εκεί που σταθμεύει το όχημα και δεξιά του, βρίσκονται 2 νόμιμες υπαίθριες θέσεις στάθμευσης.

Ποιό είναι το πρόβλημα; Αυτά τα δένδρα πετάνε ένα είδος διάφανου ρετσινιού. Η θέση κολλητά στη  μεσοτοιχία έχει αχρηστευτεί εντελώς  και ακόμα και εκεί που είναι το όχημα, έρχεται ρετσίνι με τον αέρα. Το όχημα πρέπει να πάει σε πλυντήριο για να καθαριστεί και είναι η 2η φορά το τελευταίο 3μηνο.

Θεωρώ ότι αν φέρω συνεργείο να τα κουρέψει κατακόρυφα στη μεσοτοιχία, δε θα λύσει το πρόβλημα αφού ο αέρας θα συνεχίσει να φέρνει ρετσίνια.Απλά θα μετριαστεί. Τα ξερά φύλλα που βρωμίζουν καθημερινά ( Φαίνεται το στρώμα στη βάση της μάνδρας) δε με απασχολούν.

Υπάρχει λύση για αυτό το θέμα;. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν είναι συζητήσιμος. Παλαιότερα υπήρχε  στην πρόοσοψη του ένα τεράστιο δένδρο που επίσης  ήταν προβληματικό. Απείχε μισό μέτρο από την περίφραξη και έγερνε προς  τον δρόμο. Εκεί στάθμευαν ενοικιαστές του και διαμαρτυρήθηκαν ότι τα οχήματα τους καταστρέφονται. Η απάντηση του ήταν, να μη σταθμεύουν εκεί. Τελικά το δένδρο ξεράθηκε και ησύχασαν.

 

leyland.jpg

Link to comment
Share on other sites

@MaSc Όπως λέει και ο Δημήτρης παραπάνω ο αστικός κώδικας (άρθρο 1008) προβλέπει το να μπορείς να κόψεις το φύλλωμα ή και τις ρίζες που εισέρχονται εντός των ορίων του οικοπέδου σου, αφού βεβαίως ενημέρωσες (εγγράφως) τον γείτονα να προβεί σε μέτρα και τους έδωσες εύλογη προθεσμία. Όμως αυτό δεν σου λύνει το πρόβλημα και δεν ξέρω αν στο λύσει τελικά. Φαντάσου ότι υπάρχουν και χειρότερα, αντί να είχε φυτέψει κυπαρίσσι leyland να είχε φυτέψει μια μουριά. Εκεί να δεις πως θα γινόταν το αυτοκίνητο....

Τώρα, από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης δεν συνεργάζεται όπως λες τι άλλη επιλογή να υπάρξει. Θέτω μια λύση, μήπως το εν λόγω κυπαρίσσι μπορεί να μπολιαστεί με κάποια άλλη διασταύρωση που δεν θα βγάζει αυτή την κόλλα. Επειδή είπα για μουριές πριν, εδώ και χρόνια πωλούνται στα φυτώρια διασταυρωμένες μουριές (παρεμπιπτόντως οι μουριές κάνουν πολύ καλή σκιά το καλοκαίρι και είναι φυλλοβόλα δέντρα οπότε τον χειμώνα αφήνουν τον ήλιο να περνάει μέσα από τα κλαδιά τους) που δεν κάνουν μούρα και δεν λερώνουν όπως οι παραδοσιακές ποικιλίες. Αν δεν μπορεί να αλλάξει η ποικιλία, μήπως θα ήταν μια λύση και η αντικατάσταση του leyland με κάποιο τέτοιο πλατύφυλλο; (φυσικά το πρόβλημα εδώ θα είναι ποιος θα επιφορτιστεί το κόστος και μάλλον εσείς θα αναγκαστείτε να πληρώσετε αφού ο ιδιοκτήτης σφυρίζει αδιάφορα).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι λογικό εφ όσον με βλάπτουν οι επιλογές του να πληρώσω εγώ; Αν ακολουθήσω νομική οδό, θεωρείτε ότι δε θα καταφέρω κάτι;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφέρω ότι είναι λογικό αλλά πες μου και τι από όσα ζούμε σε αυτή τη χώρα είναι. Αν και ο καθ' ύλην αρμόδιος να μας απαντήσει στο θέμα είναι ο Δημήτρης ο νομικός μας, προσωπική άποψη εκφράζοντας θα πω ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.  Τώρα, αν θέλεις διερευνητικά να κάνεις μια επίσκεψη σε ένα δικηγόρο εμπιστοσύνης σου και να του περιγράψεις το πρόβλημα για να πάρεις κάποιες απαντήσεις δεν το βρίσκω και κακή ιδέα.  Εξέτασε τις επιλογές που αναφέρω παραπάνω.  

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Pavlos33 said:

..........Τώρα, αν θέλεις διερευνητικά να κάνεις μια επίσκεψη σε ένα δικηγόρο εμπιστοσύνης σου και να του περιγράψεις το πρόβλημα για να πάρεις κάποιες απαντήσεις δεν το βρίσκω και κακή ιδέα.  Εξέτασε τις επιλογές που αναφέρω παραπάνω.  

Επικοινώνησα ήδη. Μου είπε ότι αρχικά να του στείλω ένα e-mail  (ευτυχώς κατάφερα και βρήκα την ηλεκτρονική του διεύθυνση), ώστε να έχω αποδεικτικό στοιχείο της επικοινωνίας. Αν δεν ανταποκριθεί πρότεινε να σταλεί εξώδικο

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν είναι αρμοδιότητα μηχανικού το θέμα, το εξώδικο τι θα  αλλάξει; Ένα εξώδικο δεν λέει απολύτως τίποτα για την άλλη πλευρά και για σένα πεταμένα λεφτά. Όκ θα γράφει να κόψει τα κλαδιά του δέντρου που εισέρχονται στο δίπλα οικόπεδο αλλιώς θα εφαρμοστεί το ΑΚ 1008. Σιγά τα ωά λες και δεν το ξέρεις από πριν. Το να τον υποχρεώσει να κόψει το δέντρο κάποιο δικαστήριο (αν φτάσετε μέχρι εκεί) το βλέπω λίγο απίθανο. Προσωπικά έχω αναφέρει τι θα έκανα σε προηγούμενη ανάρτηση. Αυτά που θα πληρώσεις δεξιά και αριστέρά σε δικαστήρια δες μήπως σε συμφέρει να κάνεις αντικατάσταση του δέντρου αυτού με ένα άλλο (πχ μια άκαρπη μουριά μεγαλωμένη ή ότι άλλο σε εξυπηρετεί) και να λυθεί ειρηνικά το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι λέτε, αδυνατώ να "χωνέψω" για την ώρα ότι  ένα δικαστήριο αρνείται να  δικαιώσει τον βλαπτόμενο. Τη λύση που προτείνετε δεν τη βρίσκω ρεαλιστική, αφού τα δένδρα αυτά δε βρίσκονται σε δική μου ιδιοκτησία. Γιατί αυτός να προχωρήσει σε αντικατάσταση τους, αφού το δικαστήριο τον προστατεύει; Τι και ποιός θα τον υποχρεώσει να ασχοληθεί ακόμα και αν προτείνω να αναλάβω την οικονομική  δαπάνη ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Μην ασχολείστε άλλο, χάνετε τον καιρό σας κ.λπ. Δεν μπορείτε κανείς να τον αναγκάσει να κάνει οτιδήποτε! Ούτε εσείς, ούτε ο δικηγόρος σας, ούτε τα δικαστήρια.... Προτείνω να το ξεχάσετε ως θέμα!

Αν όμως επιμένετε μπορείτε π.χ. να "σηκώσετε" κι εσείς δικό σας φράχτη, στο δικό σας οικόπεδο με 3-4 πολύ ψηλά δέντρα, πυκνά τοποθετημένα κ.λπ. Από την άλλη ποτέ κανένας δεν ξέρει το τι μπορεί να κάνει ένα μπιτόνι πετρέλαιο στη ρίζα ενός δέντρου (θεωρητική ερώτηση)....

1.webp

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, MaSc said:

Καταλαβαίνω τι λέτε, αδυνατώ να "χωνέψω" για την ώρα ότι  ένα δικαστήριο αρνείται να  δικαιώσει τον βλαπτόμενο. Τη λύση που προτείνετε δεν τη βρίσκω ρεαλιστική, αφού τα δένδρα αυτά δε βρίσκονται σε δική μου ιδιοκτησία. Γιατί αυτός να προχωρήσει σε αντικατάσταση τους, αφού το δικαστήριο τον προστατεύει; Τι και ποιός θα τον υποχρεώσει να ασχοληθεί ακόμα και αν προτείνω να αναλάβω την οικονομική  δαπάνη ;

Δεν με καταλάβατε μάλλον. Εννοώ σε συνεννόηση με τον γείτονα και εφόσον συμφωνήσει να αναλάβετε εσείς την διαδικασία και κόστος της αντικατάστασης του δέντρου με ένα άλλο μεγάλο δέντρο (αναφέρω παραπάνω ποιο μπορεί να είναι) . Ποιο δικαστήριο να διατάξει κόψιμο δέντρου και γιατί; Επειδή το δέντρο εκκρίνει κολλώδη ουσία (θυμηθείτε τις μουριές παλιά που ήταν γεμάτες όλες οι γειτονιές);  Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα κερδίσετε κάτι πέραν του να διατάξει να κοπούν κλαδιά εις βάρος του δικού σας οικοπέδου όπως λέει αστικός κώδικας. Άρα, προσπαθείστε με τον τρόπο αυτό μήπως και καταφέρετε κάτι. 

Ιάσονα υπάρχουν χημικά σκευάσματα... Το πετρέλαιο δεν κάνει κάτι σε αυτή την περίπτωση, αλλά δε νομίζω ο ερωτών να θέλει να μπλέξει σε τέτοια περιπέτεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.