Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα λιανικής - Η θέση της Αθήνας


Recommended Posts

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές απέναντι στα ακίνητα του κλάδου λιανικής με τους αγοραστές να δείχνουν εμπιστοσύνη στις βασικές αγορές της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία που κατέλαβαν πάνω από το 50% του όγκου συναλλαγών το α' τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με στοιχεία της BNP Paribas Real Estate το ενδιαφέρον των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία λιανικής στρέφεται σε συγκεριμένες αγορές αν και σιγά-σιγά αποκτά μεγαλύτερη άνοδο στο μερίδιο αγοράς (19% το α' τρίμηνο του 2024 έναντι 18% το α' τρίμηνο του 2023). Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές τα επίπεδα αυτά (σ.σ 19%) δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια 5ετία. 

Συνολικά €15,9 δισ. επενδύθηκαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες στον ευρωπαϊκό κλάδο λιανικής με τα Εμπορικά Κέντρα να αποτελούν το 23% των συναλλαγών και τα καταστήματα σε προνομιακούς δρόμους το 26% καταγράφοντας, πάντως, και στις δυο κατηγορίες ισχυρή πτώση σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, τους τελευταίους 12 μήνες, το retail αποτέλεσε μια από τις πιο "καυτές" κατηγορίες εμπορικών περιουσιακών στοιχείων πραγματοποιώντας τις περισσότερες συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία, οι επενδυτές διέθεσαν τόσα κεφάλαια στη λιανική (26%) όσο σχεδόν και στον κλάδο των logistics (28%) και για πρώτη φορά είναι ακόμη πιο μπροστά (23%) από τα γραφεία. 

Την ίδια ώρα στην Ισπανία, το retail είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος του real estate μετά τα ξενοδοχεία με 24% του συνόλου. Το Βουκουρέστι γίνεται πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για χώρους λιανικής στην πόλη, σύμφωνα με την BNP Paribas Real Estate. Επιπλέον, η ρουμανική κυβέρνηση επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε έργα υποδομής, τα οποία ευελπιστεί ότι θα διευκολύνουν τους λιανεμπόρους και τους καταναλωτές να έχουν καλύτερη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει η Ελληνική αγορά με την Αθήνα και την προνομιακή τοποθεσία της Οδού Ερμού να ανεβάζει στροφές μετά την πτώση τα χρόνια της πανδημίας, και τα ενοίκια να διαμορφώνονται στα €3.300 / ανά τετραγωνικό  το δ' τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση και την οδό Βουκουρεστίου στα €2.500. 

Screen Shot 2024-05-29 at 08.15.36.png

Τα βασικά λειτουργικά μεγέθη έχουν καλή απόδοση, όσον αφορά στον κύκλο εργασιών των λιανεμπόρων, την απόδοση και την πληρωμή των ενοικίων. Οι προσδοκίες για αύξηση των ενοικίων, μάλιστα, είναι όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς σήμερα σταθερές.

Η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων πολλών αλυσίδων στο λιανεμπόριο (ειδικά ένδυσης και υπόδυσης) συνεχίζει να αποτελεί τάση με την ζήτηση του κέντρου των ευρωπαϊκών πόλεων (μεταξύ αυτών και της Αθήνας) να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μετά την Covid εποχή. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.