Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής q για ΕΑΚ/ΕΚ8


 

Recommended Posts

Καλησπέρα, 

Έχω μια απορία όσο αφορά τους συντελεστές q μεταξύ των δύο κανονισμών.

Όταν είναι να λύσουμε ένα κτίριο από ο.σ για πλαστιμη απόκριση επιλέγουμε q=3,5 και για ελαστική q=1 βάσει ΕΑΚ. Επίσης και για εύστρεπτα κτίρια κάνουμε την επιλογή του q=3,5 (από όσο γνωρίζω).

 

Στον ΕΚ8 από την άλλη αναφέρεται ότι το q παίρνει τιμές 1,5-2. Αυτό όμως που αναφέρεται? Όταν θέλουμε να λύσουμε για εύστρεπτα κτίρια τι παίρνουμε? Επίσης για ΚΠΜ κ' ΚΠΥ οι τιμές είναι μεγαλύτερες...

*Δεν είμαι επαγγελματίας απλά φοιτήτρια και έχω αυτή την απορία*

 

Ελπίζω να μην θεωρείται χαζή ερώτηση αλλά το διαδίκτυο δεν με έχει βοηθήσει σημαντικά και πιστεύω ό,τι μπορείτε εσείς.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Η τιμή του q κατά ΕΑΚ εξαρτάται από το υλικό κατασκευής και το δομικό σύστημα και παίρνει τιμές από 1.5 έως 3.5. Το 3.5 είναι για πλαισιωτό ή μεικτό σύστημα κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος. Κατά ΕΑΚ δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για στρεπτικά εύκαμπτα συστήματα.

Στον ευρωκώδικα η τιμή του q παίρνει τιμές από 1.5 έως 3.9 για ΚΠΜ και 5.85 για ΚΠΥ.

Στον πίνακα 5.1 του εδαφίου 5.2.2.2 (2) αναφέρεται ότι qo=2 για ΚΠΜ και qo=3 για ΚΠΥ για στρεπτικά ευαίσθητα κτήρια (κανονικά καθ' ύψος). Εάν τώρα το κτήριο δεν είναι κανονικό καθ' ύψος θα μειώσεις τις άνωθεν τιμές κατά 20%, qo=1.6 για ΚΠΜ και qo=2.4 για ΚΠΥ, εδάφιο 5.2.2.2 (3).

Τέλος αν έχεις τοιχώματα θα πρέπει να υπολογίσεις τον μειωτικό συντελεστή kw κατά το εδάφιο 5.2.2.2 (11) ο οποίος λαμβάνει υπόψιν τον τρόπο αστοχίας των τοιχωμάτων (καμπτικό, καμπτοδιατμιτικό, διατμητικό).

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση! 

επίσης να ρωτήσω και όσον αφορά την ελαστική συμπεριφορά...στον EAK λύνουμε για q=1 και για ΕΚ q=1,5 σωστά? είχα ακούσει οτι το q=1 δεν είναι απόλυτα "σωστό" και οτι πρέπει και ο ελληνικός να λύνεται με q=1,5...ισχύει κατι τετοιο? Εμείς στην σχολή παντά την λογική του 1 και 1,5 για τους αντίστοιχους κανονισμούς ακολουθούσαμε... 

και πάλι ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Στα εύστρεπτα με ΕΚ παίρνουμε συνήθως 1,60 όπως λέει παραπάνω γιατί με ΚΠΜ πάμε ενώ με ΕΑΚ μπορούμε και 3,50....ό,τι να ναι δηλαδή. Έχουμε ταυτόχρονη ισχύ δύο κανονισμών με διπλάσιο q ο ένας από τον άλλον.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ο Ευρωκώδικας θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το εάν εφαρμοσθούν ή όχι αντισεισμικές διατάξεις η κατασκευή έχει κάποια υπεραντοχή (π.χ. πραγματικές τιμές αντοχής υλικών vs τιμές σχεδιασμού). Τα κτήρια ΚΠ Χαμηλής κατασκευάζονται εν πολλοίς με τις διατάξεις του EC2 και q=1.5, λόγω αυτής της υπεραντοχής και όχι επειδή αναμένεται να παρουσιάσουν καλή μετελαστική συμπεριφορά. Αυτή η τιμή q=1.5 είναι και η βάση για ΚΠΜ και ΚΠΥ και μετά ανάλογα το δομικό σύστημα, τη γεωμετρία του φορέα κ.τ.λ. αυξάνει. Ενώ ο Ευρωκώδικας θεωρεί ότι η υπεραντοχή της κατασκευής επιτρέπει q=1.5 με ελαστική απόκριση της κατασκευής, ο ΕΑΚ αγνοεί αυτή την υπεραντοχή και αναφέρει ότι αν θέλεις ελαστική συμπεριφορά πρέπει το q=1.

Εάν πάρεις q=1 και εφαρμόσεις τις διατάξεις τις ΚΠΜ/ΚΠΥ ή του ΕΑΚ δεν είσαι λάθος από πλευράς ασφάλειας άλλα μάλλον είσαι λάθος από πλευράς οικονομίας. Εάν πάρεις q=1 και δεν εφαρμόσεις τις αντισεισμικές διατάξεις του EC8/ ΕΑΚ είσαι λάθος από πλευράς ασφάλειας. Για παράδειγμα, ένα κτήριο το οποίο κατασκευάζεται με ΚΠΥ θεωρείται ότι είναι ασφαλέστερο συγκριτικά με ένα κτήριο ΚΠΜ για σεισμούς ισχυρότερους από τη σεισμική δράση σχεδιασμού (αν και το κτήριο ΚΠΜ κατασκευάζεται ευκολότερα στο εργοτάξιο και μάλλον θα έχει καλύτερη απόκριση σε μέτριους σεισμούς).

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.