Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωση & Υγρομόνωση Ταράτσας - Κοινόχρηστα έξοδα ή όχι;


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

Θα ήθελα τα φώτα σας σε ένα ιδιαίτερο θέμα.  Εστω πολυκατοικία με 4 ορόφους κατασκευής δεκαετία 80'. Ο ιδιοκτήτης του 4ου ορόφου αποφάσισε ότι στο δώμα απαιτείται να γίνει υγρομόνωση και θερμομόνωση. Επίσης (αν έχει σημασία) ο ιδιοκτήτης του 4ου ορόφου έχει επίσης και τον "αέρα" για περαιτέρω προσθήκη κάποιων τετραγωνικών στο δώμα.

Ο ιδιοκτήτης του 2ου ορόφου λέει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην υγρομόνωση στο ποσό που του αναλογεί (βάση χιλιοστών) καθώς -δέχεται όπως λέει- ότι είναι θέμα συντήρησης και επισκευής που αφορά όλη τη πολυκατοικία, αλλά αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει τα έξοδα της θερμομόνωσης λέγοντας πως δεν τον αφορά.  Στη πολυκατοικία ΔΕΝ υπάρχει κανονισμός (καθώς ήταν οικογενειακή κάποτε). 

Ερώτημα : Ο ιδιοκτήτης του 2ου ορόφου είναι υποχρεωμένος να συμμετάσχει στα έξοδα θερμομόνωσης της ταράτσας ή μόνο στα έξοδα της υγρομόνωσης ?

Ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, GeorgeS said:

......Ο ιδιοκτήτης του 4ου ορόφου αποφάσισε ότι...

Αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνος του! Συνεδριάζει η Γενική συνέλευση των ιδιοκτητών και αναθέτει το συγκεκριμένο θέμα σε έμπειρο μηχανικό, ο οποίος μετά την αυτοψία του γνωμοδοτεί, τόσο για την αναγκαιότητα, όσο και για την επιμέρους διαδικασία αντιμετώπισης. Στη συνέχεια αποφασίζει η ΓΣ, αναλαμβάνει ένας που θα εξουσιοδοτηθεί από τους υπόλοιπους, συγκεντρώνει προσφορές, αναθέτει το έργο κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, GeorgeS said:

...Ο ιδιοκτήτης του 2ου ορόφου λέει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην υγρομόνωση στο ποσό που του αναλογεί (βάση χιλιοστών) καθώς -δέχεται όπως λέει- ότι είναι θέμα συντήρησης και επισκευής που αφορά όλη τη πολυκατοικία, αλλά αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει τα έξοδα της θερμομόνωσης λέγοντας πως δεν τον αφορά....

Θα πρέπει όμως να κατανοήσει πως η παρουσία υγρασίας δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο από εξωτερικούς παράγοντες (βροχές κλπ) αλλά κι από συμπυκνώματα που προκαλούνται από διάφορα θερμοκρασίας... Άρα ακόμα και να στεγανοποιηθεί το δώμα, τα συμπυκνώματα θα διαβρώσουν τον οπλισμό  λόγω έλλειψης θερμομόνωσης. Οπότε προκύπτει και υποχρέωση συμμετοχής. Συνήθως όμως υπάρχει πεισματική άρνηση να γίνει κατανοητό. 

Το ίδιο όμως ισχύει και για τις θερμομονώσεις των τοιχοποιιών αφού και εκεί συγκεντρώνονται υγρασίες που καταπονούν τα κοινόκτητα στοιχεία του κτιρίου (πλάκες, δοκούς, τοιχοποιίες κλπ). Φυσικά κανένας δεν πληρώνει για τις θερμομονώσεις άλλων.   

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

@jbosdas Αγαπητέ, αν κανείς αρχίσει να μπαίνει στην επιστημονική λεπτομέρεια των πραγμάτων μπορεί να επικαλεστεί 100 λόγους για να υποστηρίξει μια άποψη.  Με βάση αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να πει κανείς σε κτίριο να ξηλωθεί η παλαιά μόνωση γιατί έχει φθαρεί σημειακά ότι δεν έχει καλό  συντελεστή θερμοπερατότητας με αποτέλεσμα εκείνο και το άλλο και πάει λέγοντας και να βγάζει διαρκώς ατελείωτες εργασίες.

@ΙΑΣΟΝΑΣ Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανονισμός αλλά 4 διαμερίσματα με ίσα χιλιοστά τι ποσοστό απαιτείται για την έγκριση των εργασιών ?  Το γεγονός ότι ο άερας ανήκει εξ ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη του 4ου ορόφου παίζει κάποιο ρόλο ?

Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας:

6. Δεν παραθέτουμε ολόκληρα μηνύματα 

Έγινε η κατάλληλη επεξεργασία - jbosdas

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

17 λεπτά πριν, GeorgeS said:

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανονισμός αλλά 4 διαμερίσματα με ίσα χιλιοστά τι ποσοστό απαιτείται για την έγκριση των εργασιών ? 

Απόλυτη συμφωνία, διότι όποιος δεν συμφωνήσει δεν πληρώνει και τότε αναγκαστικά τη συμμετοχή του θα την επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι....

19 λεπτά πριν, GeorgeS said:

Το γεγονός ότι ο άερας ανήκει εξ ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη του 4ου ορόφου παίζει κάποιο ρόλο ?

Προφανώς το δικαίωμα υψούν (αέρας) για να έχει λόγο (συμμετοχή στην απόφαση και στο κόστος κ.λπ.) θα πρέπει να έχει χιλιοστά από τη ΣΟΙ. Διαφορετικά δεν ενδιαφέρει κανέναν....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ισως δεν έγινα αντιληπτός. Το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του 4ου ορόφου έχει το δικαίωμα υψούν (προβλέπεται από την αρχική σύσταση) γεννά πρόσθετα επιχειρήματα στον ιδιοκτήτη του 2ου να αρνηθει εργασίες βελτίωσης όπως η θερμομονωση στη ταρατσα ?

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Όχι! Μεχρι να εφαρμοστεί αυτό το δικαίωμα (να χτίσει δηλαδή) η ταράτσα είναι κοινόχρηστος χώρος!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, GeorgeS said:

ο ιδιοκτήτης του 4ου ορόφου έχει το δικαίωμα υψούν 

Όχι το δικαίωμα ύψους έχει. Ακόμα και αποκλειστική χρήση να είχε δεν αλλάζει κάτι. 

On 7/6/2024 at 4:27 ΜΜ, GeorgeS said:

Αγαπητέ, αν κανείς αρχίσει να μπαίνει στην επιστημονική λεπτομέρεια των πραγμάτων μπορεί να επικαλεστεί 100 λόγους για να υποστηρίξει μια άποψη.  

Από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι απορρίπτουμε την επιστημονική συζήτηση, τι νόημα έχει το ερώτημα που θέτεις; Πιθανότα να θες να περιορίσεις την απάντηση στα ήθη και στα έθιμα της συνιδιοκτησίας στην Ελλάδα και βάσει αυτών τα πράγματα είναι απλά: το μεγαλύτερο ποσοστό των συνιδιοκτητών απλά δεν ασχολείται πέρα από την περίμετρο της ιδιοκτησίας του. Κάποιος πληρώνει κάποιος όχι δημιουργώντας χρέη και λύνονται όλα στα δικαστήρια. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η επιστημονική συζήτηση όταν αφορά κόστη πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της λογικής και της δικαιοσύνης και όχι θεωρητικά. Εν προκειμένω, η υγρομόνωση επιδρά και αφορά ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ όλη την οικοδομή οπότε λογικό και δίκαιο να συμμετέχουν όλοι στο ποσοστό που τους αναλογεί.

Η θερμομόνωση όμως δεν αποτελεί εργασία συντήρησης ή επισκευής, αλλά προσθήκη, βελτίωση από την οποία επωφελούνται ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες.  Όποιος θέλει θερμομόνωση την πληρώνει αυτός ή για να είμαι πιο δίκαιος πληρώνει κατ΄ αναλογία το ποσοστό της δικής του ωφέλειας.  Αν λοιπόν η ωφέλεια είναι 90% για τον 4ο όροφο και 10% για τον πρώτο και 0% για το Ισόγειο, πληρώνουν ανάλογα.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, θα βγει μετά αυτός του 1ου ορόφου και θα πει να θερμομονωθεί και η πυλωτή αν είναι να πληρώσει την θερμομόνωση της Ταράτσας και θα αρχίσει νέο πανηγύρι.

Στις υφιστάμενες οικοδομές πρέπει να διαχωριστούν οι εργασίες που πραγματικά αφορούν ΟΥΣΙΩΔΩΣ και ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ την ασφάλεια της ενιαίας κατασκευής από εκείνες των βελτιώσεων της απόδοσης. 

Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας:

6. Δεν παραθέτουμε ολόκληρα μηνύματα 

Έγινε η κατάλληλη επεξεργασία - jbosdas

Edited by jbosdas
rule #6
Link to comment
Share on other sites

On 9/6/2024 at 11:18 ΠΜ, GeorgeS said:

Η θερμομόνωση όμως δεν αποτελεί εργασία συντήρησης ή επισκευής, αλλά προσθήκη, βελτίωση από την οποία επωφελούνται ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες. 

Διαφωνώ. Η διάβρωση οπλισμού που προέρχεται από συμπυκνώματα αφορά τους πάντες αφού το νεράκι που μαζεύεται καταστρέφει τον ΦΟ. Το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες επιφάνειες του ΦΟ (υποστυλώματα - δοκοί) του κάθε ορόφου, ακόμα και της πιλοτής. Άρα σύμφωνα με τα δεδομένα σου, "επισκευή" είναι οι απαραίτητες επεμβάσεις ώστε να μην δημιουργούνται συμπυκνώματα (επίλυση σημείου δρόσου) - ΤΟ ΚΑΤ'ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ δηλαδή, και "προσθήκη - βελτίωση" είναι οι επεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του υποκειμένου  διαμερίσματος. 

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.