Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπαγωγή αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστο πολυκατοικίας άλλου συνιδιοκτήτη


Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Αφορά το ΑΡΘΡΟ 98 ΤΜΗΜΑ Δ. ν. 4495/17....
5.   Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις :
α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής ή  
β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής, άνωθεν του ισογείου.   
 
Το θέμα είναι κατάληψη κοινόχρηστων χώρων (λεβητοστάσιο, καυστήρας, μηχανοστάσιο) από ιδιοκτήτη οριζόντιας ιδιοκτησίας του υπογείου σε τετραόροφη πολυκατοικία. (υφίσταται από την κατασκευή η κατάληψη).
Δεν μας άφησε ποτέ να έχουμε πρόσβαση στους χώρους αυτούς. Έχουμε ζητήσει από την πολεοδομία να κάνει αυτοψία (ανοίγοντας τους χώρους - δεν έχει γίνει ακόμα), και ο ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας του υπογείου βασιζόμενος στον παραπάνω νόμο, εμφανίζεται να έχει κάνει υπαγωγή για νομιμοποίηση του χώρου χωρίς την συναίνεση μας. Ο νομοθέτης δεν θα έπρεπε να είχε σκεφτεί την περίπτωση αυτή; Καυστήρα και λεβητοστάσιο δεν βάλαμε ποτέ σαν πολυκατοικία και το μηχανισμό του ασανσέρ το έχουμε βάλει προσωρινά σε κοινόχρηστο χώρο που δεν ήταν στα σχέδια.
Υπάρχει πιθανότητα η υπαγωγή που έχει κάνει να είναι άκυρη γιατί έχει καταλάβει βασικούς για την λειτουργία της πολυκατοικίας χώρους;
Αυτές οι υπαγωγές ελέγχονται από κανένα ή οι μηχανικοί τις κάνουν και αν γίνει καμιά καταγγελία τότε ελέγχονται; 
 
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 
Link to comment
Share on other sites

Ας έχει κανει ό,τι θέλει ο εξυπνάκιας... Αρκεί μια αγωγή και με την απόφαση του δικαστηρίου θα επαναφέρει τον χώρο στην πρότερη κατάσταση! Υπάρχει ειδική νομολογία!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα

  Αφενος η υπαγωγη δεν ειναι εγκυρη. Ζητας τα σχετικα εγγραφα τακτοποιησης  απο το ΤΕΕ, ως εχων νομιμο συμφερον. Το θεμα αυτο  της τακτοποιησης κοινοχρηστων εχει παραπεμφθει ηδη στην ΟλΣτΕ

  Αφ' ετερου εχεις δικαιωμα να στραφεις δικαστικως εναντιον του., διοτι "αλλο η τακτοποιηση και αλλο η προσβολη συνιδιοκτησιας"

 Εχουν αναφερθει  στο φορουμ 3 ή 4 σχετικες δικαστικες αποφασεις...θα τις βρει ο δικηγορος σου

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, θα πράξω ανάλογα και θα σας ενημερώσω για το τί έγινε τελικά. Η δικηγόρος νομίζω ότι δεν το έχει κυνηγήσει όπως θα έπρεπε το θέμα μας...και επειδή έχουμε μπλέξει και την πολεοδομία τώρα υπάρχει κίνδυνος για πρόστιμα για διάφορα άλλα θέματα που έχει η πολυκατοικία. 

Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, MAN_1976 said:

....Η δικηγόρος νομίζω ότι δεν το έχει κυνηγήσει όπως θα έπρεπε το θέμα μας...

Το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζει.... Όχι γιατί δεν είναι ικανή, αλλά γιατί χρειάζονται ταυτόχρονα και γνώσεις "μηχανικού"! Είναι πολύ εξειδικευμένο θέμα και είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο οι δικηγόροι να μην γνωρίζουν την ορθή αντιμετώπιση! 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.