Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα & οικοδομησιμότητα οικοπέδου <4 στρ. εντός επέκτασης ΓΠΣ


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα σας! Θα ήθελα λίγη βοήθεια για μια περίπτωση που δε μπορώ να βρω σίγουρη απάντηση.

 

Εξετάζω οικόπεδο:

- κάτω των 4 στρεμμάτων (3880 τμ)

- που έχει δημιουργηθεί προ της 31/01/1985 και

- έχει πρόσωπο σε χαρακτηρισμένη κοινοτική οδό >25 μ (μέσου πλάτους 7.5 μ).

- βρίσκεται εκτός σχεδίου αλλά εντός της προβλεπόμενης επέκτασης (φάση Α) του υπάρχοντος εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. - χωρίς ωστόσο έχει κυρωθεί ακόμα κάποια πράξη εφαρμογής.

 

Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον βρίσκεται εντός της προβλεπόμενης επέκτασης; Και αν ναι τι ισχύει για τους όρους δόμησης;

Σας ευχαριστώ!

 

Link to comment
Share on other sites

Ένα ΓΠΣ μιας περιοχής συνήθως προτείνει χρήσεις γης γύρο από κάποιον συνοικισμό.

Έχουν γίνει στην επικράτεια πάρα -πάρα πολλά ΓΠΣ αλλά .... επεκτάσεις εκεί που προτεινόταν από αυτά τα ΓΠΣ ελάχιστες. Πχ το ΓΠΣ στην Επανωμή θεσσαλονόκης μετράει πάνω από 12-15 χρόνια και επέκταση (άρα και Π.Ε.) καμία......... 

Αν προταθεί από κάποιο Δ.Σ., βάσει πάντα κάποιου ΓΠΣ, μία επέκταση Ρ.ΣΧ. άρα και πράξη εφαρμογής πρέπει πρώτα να προηγηθούν και κάποια άλλα στάδια. Η σχεδίαση ενός ρυμοτομικού σχεδίου και έγκριση του. 

Έχεις αρχικά ρωτήσει, έστω στον δήμο,  αν στην περιοχή σου υπάρχει ήδη ένα κυρωμένο ή μη κυρωμένο "ρυμοτομικό σχέδιο"?

Αν υπάρχει τότε αυτό συνοδεύεται και από ένα διάταγμα ρυμοτομίας και όρους δόμησης. Εκεί θα δεις το "χωράφι" σου σε σχέση με κάποιο Ρ.Σ.  κλπ, κλπ..............

Αυτά όλα έχουν γραφτεί εδώ στο φόρουμ αρκετέεεεες φορες (και δεν έπρεπε να ανοίξεις εδώ ένα νέο θέμα). Υπάρχει το θέμα στην ενότητα "σχέδια πόλης- εφαρμογή".

Κάνε μία έρευνα. 

Ένα ΓΠΣ μπορεί και από μόνο του, να γίνεται "αρνητικός" παράγοντας για ένα γεωτεμάχιο που είναι εντός αυτού. Θέλει μελέτη.

Ξαναγράψε μετά από την έρευνα σου.

Edited by nbr
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Αν στο ΓΠΣ είναι εντός περιοχής επέκτασης δεν έχει καμία σημασία για την αρτιότητά του ως εκτός Σχεδίου. Αν από τότε δεν έχει ενταχθεί η περιοχή στο Σχέιδο Πόλεως, δηλαδή δεν έχει γίνει ρυμοτομικό με ΦΕΚ (σημ.: η Π.Ε. έπεται αυτής της διαδικασίας), αν δηλαδή δεν είναι σήμερα οικόπεδο, τότε:

θα πρέπει να ελέγξεις τι αναφέρει το ΓΠΣ για τις παρεκκλίσεις της εκτός Σχε΄διου (αν τις διατηρεί ή τις καταργεί ή τις τροποποιεί ) και αν εντάσσεσεαι σε μία από αυτές ή τις παρεκκλίσεις του 270Δ/1985 (αν τις διατηρεί).

Προσοχή: Οι παρκκλίσεις που αναφέροντια σε Δημοτική οδό, εννοείται η Κύρια Δημοτική/Κονοτική Οδός, που σημαίνει οδός που έχει χαρακτηριστει ώς τέτοια με ΦΕΚ (π.χ. η μοναδική οδός που ανώνει δύο οικσμούς).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σε όλους! Απλά ήθελα να ενημερώσω το thread μιας και πήρα την απάντησή μου. 

Όπως προκύπτει για την περιοχή ενδιαφέροντος, και όπως ανέφερα παραπάνω, υπάρχει Γ.Π.Σ. χωρίς Πράξη Εφαρμογής. Η επέκταση του Γ.Π.Σ. που αναφέρω πως βρίσκεται σε φάση Α, χρήζει αναθεώρησης και απέχει ακόμα αρκετόοο χρονικό διάστημα από την έγκρισή της.

Μετά και από επικοινωνία με το Δήμο και την αρμόδια Πολεοδομία, τα γεωτεμάχια που βρίσκονται εντός της προβλεπόμενης επέκτασης, σήμερα αντιμετωπίζονται ως εκτός σχεδίου. 

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ @Geostavrak, διορθώνω το κείμενό σου για να είναι πιο κατανοητό στους νεώτερους συναδέλφους. Η σειρά είναι η εξής:

  1. Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο): Ορίζονται οι περιοχές προς επέκταση.
  2. Πολεοδομική μελέτη (ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως): Υλοποιείται η επέκταση με έκδοση ΦΕΚ ένταξης στο Σχέδιο Πόλεως νέων περιοχών μέσω Πολεοδομικής μελέτης.
  3. Πράξη Εφαρμογής: Μετά το ΦΕΚ της ένταξης στο Σχέδιο Πόλεως εκπονείται η Π.Ε. για το ακριβή προσδιορισμό την Ο.Τ., των οικοπέδων, των οδών (μηκοτομές) και των εισφορών.

Οπότε το κείμενο σου θα έπρεπε να είναι:

On 12/9/2024 at 8:58 ΜΜ, Geostavrak said:

Όπως προκύπτει για την περιοχή ενδιαφέροντος, και όπως ανέφερα παραπάνω, υπάρχει ορίζεται η περιοχή επέκτασης στο Γ.Π.Σ. χωρίς Πράξη Εφαρμογής. εκπονείται η Πολεοδομική μελέτη και προφανώς δεν υπάρχει ακόμα Π.Ε. Για την επέκταση του Γ.Π.Σ. του Σχεδίου Πόλεως που αναφέρω πως , η Πολεοδομική μελέτη βρίσκεται σε φάση Α, χρήζει αναθεώρησης και απέχει ακόμα αρκετόοο χρονικό διάστημα από την έγκρισή της.

Μετά και από επικοινωνία με το Δήμο και την αρμόδια Πολεοδομία, τα γεωτεμάχια που βρίσκονται εντός της προβλεπόμενης επέκτασης, σήμερα αντιμετωπίζονται ως εκτός σχεδίου. Μέχρι την ένταξη στο Σχέδιο πόλεως η περιοχή είναι προφανώς εκτός σχεδίου πόλεως.

 

Edited by sdtopo
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα...

ΣτΕ 2056/2014

7. Επειδή, ακολούθως, ο νόμος 1337/1983 (ΦΕΚ 33/Α/1983) καθιέρωσε νέο σύστημα για την πολεοδόμηση ορισμένης περιοχής. Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από τρία στάδια, από τα οποία διέρχεται η πολεοδόμηση της περιοχής, δηλαδή το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, την πολεοδομική μελέτη και την εφαρμογή της.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί την γενική πρόταση πολεοδομικής οργανώσεως των πολεοδομικών ενοτήτων, που διατυπώνεται μετά από εκτίμηση των οικιστικών αναγκών και των προβλεπόμενων επιπτώσεων της πολεοδομικής ρυθμίσεως στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιλαμβάνει κατ' αρχήν γενικούς ορισμούς και κατευθύνσεις ως προς τα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού, δημογραφικά, οικονομικά, ενεργειακά, κυκλοφοριακά κ.λ.π. (άρθρο 2 του νόμου 1337/1983). Η πολεοδομική μελέτη αποτελεί εξειδίκευση των προτάσεων και προγραμμάτων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η έγκρισή της έχει τις συνέπειες εγκρίσεως σχεδίου πόλεως κατά τις διατάξεις του από 17-07-1923 νομοθετικού διατάγματος. Κύρια χαρακτηριστικά της αποτελούν η ρυμοτομική διαρρύθμιση μιας περιοχής και ο καθορισμός των όρων και περιορισμών δομήσεως (άρθρο 6 του νόμου 1337/1983). Το τρίτο στάδιο της εφαρμογής περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την πραγμάτωση της πολεοδομικής μελέτης (καθορισμό τμημάτων που αφαιρούνται για εισφορά γης, τμημάτων που ρυμοτομούνται για κοινόχρηστους χώρους.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.