Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Ολύμπια Οδός»: Πως μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα


GTnews

Recommended Posts

«Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η αειφορία αποτελεί για εμάς στην Ολυμπία Οδό μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά. Το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετουσιώνεται σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με μετρήσιμα αποτελέσματα». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Ηλία Παλιαλέξη ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι επικεφαλής της διαχείρισης της δημόσιας αυτής υποδομής μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και επισημαίνει: «Η προσέγγισή μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και έχει επιτύχει. Επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες: Εμπειρία Ταξιδιού και Εξυπηρέτηση, Οδική Ασφάλεια και Υποδομές, Εργασιακό Περιβάλλον και βέβαια Περιβαλλοντική Προστασία». Έκανε, δε, γνωστό ότι στόχος είναι, σε τρεις φάσεις και σε συνδυασμό με καινοτόμες πρωτοβουλίες, η επίτευξη της «κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030».

«Η Ολυμπία Οδός, δημιουργήθηκε για να ενώνει τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δρ. Παπανικόλας: «Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως υπεύθυνη εταιρική οντότητα έχει αναδείξει την προστασία του περιβάλλοντος, μαζί με την οδική ασφάλεια, την εμπειρία του ταξιδιού, το ανθρώπινο δυναμικό και τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, ως τους σημαντικούς τομείς στους οποίους εστιάζει το όραμά της για βιώσιμη ανάπτυξη». Ενώ όπως αναφέρει: «Η ενέργεια αποτελεί βασικό πεδίο στο οποίο αναπτύσσει εταιρικές πρωτοβουλίες που ως στόχο έχουν την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο: «Οι πρωτοβουλίες αυτές συμπυκνώνονται σε ένα στρατηγικό πρόγραμμα τριών σταδίων με βασικούς άξονες α) την μείωση των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητοδρόμου και β) τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί, ότι αυτές όλα τα μέτρα, ελήφθησαν χωρίς να αποτελούν δεσμεύσεις της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου, αλλά αντικατοπτρίζουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των μετόχων (AVAX, AKTOR, GEK TERNA, HOCHTIEF) και κυρίως του μεγαλύτερου μετόχου VINCI CONCESSIONS».

Ειδικότερα: «Στο πρώτο στάδιο, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. επέλεξε να αλλάξει τα συμβατικά φωτιστικά στοιχεία σε 17 σήραγγες στα τμήματα ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ και ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ, με φωτιστικά LED. Aυτό, σε συνδυασμό με την κάλυψη των τοιχωμάτων των σηράγγων με βαφές υψηλής ανακλαστικότητας, απομείωσαν την καταναλισκόμενη ενέργεια κατά 70% κι αντίστοιχα το ανθρακικό αποτύπωμα τους κατά περίπου 4000 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Η δεύτερη φάση του στρατηγικού προγράμματος αφορά στα τμήματα του ανοιχτού αυτοκινητόδρομου. Εκεί η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. επέλεξε δυο μεθόδους με τις οποίες κατάφερε να περιορίσει κατά 60% την κατανάλωση ενέργειας. Αφενός άλλαξε τις λάμπες του οδοφωτισμού και των λοιπών σηράγγων με νέες, τεχνολογίας LED κι αφετέρου, εφάρμοσε το πρόγραμμα Έξυπνου Προσαρμοστικού Φωτισμού, το οποίο με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, καμερών, στοιχείων κυκλοφορίας και μετεωρολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο είναι σε θέση να μειώνει την ένταση του φωτισμού όταν οι κυκλοφορικές συνθήκες κατά τις βραδινές ώρες, το επιτρέπουν».

Σύμφωνα πάντα με τον Δρ. Παπανικόλα: «Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας ολοκληρώνεται με την τρίτη φάση του στρατηγικού προγράμματος, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη 17 μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών σε στέγες κτηρίων, στέγαστρα πάρκινγκ και ελεύθερους χώρους κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Με την ενέργεια που θα παράγεται και θα είναι της τάξης των 10 Μwp, θα καλύπτονται οι ανάγκες ηλεκτροδότησης του έργου ενώ η πιθανή περίσσεια της πράσινης αυτής ενέργειας θα τροφοδοτεί με τη μέθοδο του συμψηφισμού το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανανεώσιμης ενέργειας, το οποίο εφαρμόζεται σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2025».

«Με τα προαναφερθέντα αλλά κι άλλα πρωτότυπα και πιλοτικά έργα, όπως το πρόγραμμα ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ το οποίο τροφοδοτεί τους ταξιδιώτες σε 11 πάρκινγκ με φρέσκο νερό που προέρχεται από την ατμοσφαιρική υγρασία, την επίστρωση του οδοστρώματος της σήραγγας ΘΗΣΕΑΣ με λευκό υλικό που συντελεί στην μείωση της απαιτούμενης ενέργειας φωτισμού, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει κατορθώσει ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών κι ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων όπως αυτοί ορίζονται από τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο», σημειώνει. «Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η αειφορία αποτελεί για εμάς στην Ολυμπία Οδό μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά. Το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετουσιώνεται σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με μετρήσιμα αποτελέσματα», αναφέρει ο Δρ. Παπανικόλας. Και καταλήγει λέγοντας: «Η Ολυμπία Οδός, δημιουργήθηκε για να ενώνει τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές. Οι αρχές και αξίες μας είναι βαθιά ανθρώπινες και αντιπροσωπεύουν την αφοσίωση, την κοινωνική υπευθυνότητα, τη συνεργασία, και την αξιοπιστία που έχουμε αποφασίσει να επενδύουμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Αποτελούν συνάμα και εγγύηση ότι θα φέρουμε εις πέρας το έργο που αναλάβαμε με την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην ανθρώπινη ζωή».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

 «Η Ολυμπία Οδός, δημιουργήθηκε για να ενώνει τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές. Οι αρχές και αξίες μας είναι βαθιά ανθρώπινες και αντιπροσωπεύουν την αφοσίωση, την κοινωνική υπευθυνότητα, τη συνεργασία, και την αξιοπιστία που έχουμε αποφασίσει να επενδύουμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Αποτελούν συνάμα και εγγύηση ότι θα φέρουμε εις πέρας το έργο που αναλάβαμε με την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην ανθρώπινη ζωή».

Πως καταφέρνουνε να πουλάνε τόση παπάντζα που να γεμίζει ολόκληρα άρθρα, δεν μπορώ να καταλάβω.

Όσο για τις λάμπες LED και τα φωτοβολταϊκά τα βάζουν γιατί θα κάνουν απόσβεση εντός λίγων χρόνων. Αυτή ήταν η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μπουν.

Edited by Τρελός Επιστήμων
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.