Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σας χαιρετώ όλους.

Θα ήθελα την βοήθεια σας σε ένα θέμα που δεν έχω και πολύ σχέση και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Το σπίτι που μένω είναι του 80 κατασκευή και είχε σώματα με φέτες.Μετά από ανακαίνιση τα μισά μπήκανε πάνελ.Το χειμώνα άνοιξα να επισκευάσω ένα μπατσούρη και έπιασα των τοίχο εσωτερικά(τα μπατσούρια και τα τσαμλίκια ειναι χωνευτά στον τοίχο χωρίς μόνωση)ανάμεσα στα δυο μονότουβλα και ο εσωτερικός τείχος ήταν ζεστός ειδικά πίσω ακριβώς απο το σώμα.Μπορώ να κάνω κάτι για να μην έχω απώλειες.(το επικείμενο σώμα ειναι φέτες).

Δημοσιεύτηκε

Ενδιαφέρουσα και λογική ερώτηση.

 

Το τι είδους σώματα έχεις είναι άσχετο.

Οσο και αν καταφέρεις να μειώσεις την θερμοκρασία του τοίχου ακριβώς πίσω από το σώμα π.χ. βάζοντας ένα κόντρα πλακε ανάμεσα στον τοίχο και στο θερμαντικό σώμα, δεν θα καταφέρεις να μειώσεις την θερμοκρασία του τοίχου από την εξωτερική πλευρά (αυτήν που την χτυπά ο αέρας και η βροχή) περισσότερο από 0,1 βαθμούς Κελσίου. Και η θερμοκρασία της εξωτερικής πλευράς της τοιχοποιίας είναι αυτή που τελικά προκαλεί την απώλεια θερμότητας προς το περιβάλλον.

 

Για ελάττωση απωλειών, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κουφώματα. Αν θέλεις τόσο πολύ προχώρα σε μόνωση όλης της τοιχοποιίας. Το όφελος από την θερμομόνωση των λίγων τετραγωνικών μέτρων της περιοχής πίσω από τα θερμαντικά σώματα είναι μικρό έως πολύ μικρό.

Δημοσιεύτηκε

Σωστό...

Μην ξεχνάς την δημιουργεία θερμογεφυρας!!! Εδω βεβαια έχεις μια ολοκληρη θερμογέφυρα που όσο και αν την περιορίσεις σε ένα καμματι δεν θα έχει κανενα αποτέλεσμα. Όποτε πλήρη εξωτερικη μόνωση ειναι η λύση

Δημοσιεύτηκε

Κώστα σε πρακτικό επίπεδο δεν θα έλεγα σε κανέναν πελάτη να μονώσει πίσω απο το σώμα, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο πιστεύω κάνεις λάθος...

 

η μέταδοση θερμότητας δεν εξαρτάται μόνο απο την εξωτερική θερμοκρασία στην συγκεκριμένη περίπτωση...είναι το ίδιο να έχεις έναν τοίχο ο οποίος έχει εσωτερικά θερμοκρασία 15 βαθμούς κελσίου με θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος πχ 0 βαθμούς κελσίου....και είναι το ίδιο να έχεις ένα σώμα κοντά στους 70 βαθμούς κελσίου με επιφάνεια 1 τετραγωνικό μέτρο και ίσως παραπάνω, να ακτινοβολεί στον τοίχο των 15 βαθμών κελσίου+ την ελεύθερη μεταφορά? δεν νομίζω...εκτός αυτού η θερμότητα κινείται τρισδιάστατα και όχι γραμμικά όπως την υπολογίζουμε οπότε εγώ σου προσθέτω άλλο ένα τετραγωνικό μέτρο με μεγάλο σχετικά ΔΤ...χμ...μάλλον που το καλοσκέφτομαι τώρα,ισως και να αξίζει να βάζουμε με κάποιον τρόπο μόνωση εκει πίσω..τι λές?

Δημοσιεύτηκε

η μεταφορά θερμότητας γίνεται από το σώμα με την υψηλότερη θερμοκρασία προς αυτό της χαμηλότερης, οπότε ανεβάζοντας έστω και τοπικά την θερμοκρασία του τοίχου πίσω από τα σώματα στο συγκεκριμένο (έστω μισό τετραγωνικό) αυξάνεις της απώλειες (λόγω αγωγής)....αλλά η αύξηση είναι πολύ μικρή.

Δημοσιεύτηκε

Να απευθυνθείς σε κάποιο μηχανικό (αρχιτέκτονα, πολιτικό ή μηχανολόγο) που έχει ασχοληθεί με το θέμα για να σου εκπονήσει μια μελέτη θερμομόνωσης. Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου είναι πολύ σημαντική για την υγεία, την θερμική άνεση, την εξοικονόμηση ενέργειας, ακόμη και για τη προστασία της κατασκευής και φυσικά έιναι απαραίτητη και από το νόμο για την έκδοση οικοδομικής αδείας. Όπως καταλαβαίνεις αξίζει να επενδύσεις λίγα χρήματα και χρόνο με έναν ειδικό που θα σου προσφέρει ολοκληρωμένη λύση.

Δημοσιεύτηκε
Κώστα σε πρακτικό επίπεδο δεν θα έλεγα σε κανέναν πελάτη να μονώσει πίσω απο το σώμα, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο πιστεύω κάνεις λάθος...

 

Το φανταζόμουν ότι κάποιος θα παρατηρούσε μία μικρή θεωρητική ασυνέπεια. Αλλά επειδή το ερώτημα ήταν περί του πρακτέου, για αυτό έδωσα αυτή την απάντηση. Θεωρητικά, η επιφάνεια ακριβώς πίσω από το θερμαντικό σώμα είναι η πιο "συμφέρουσα" (με κριτήριο τον λόγο εξοικονόμηση/επένδυση) να μονωθεί. Αλλά αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη, το να μονώσεις την περιοχή πίσω από το σώμα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

 

...η μέταδοση θερμότητας δεν εξαρτάται μόνο απο την εξωτερική θερμοκρασία στην συγκεκριμένη περίπτωση...είναι το ίδιο να έχεις έναν τοίχο ο οποίος έχει εσωτερικά θερμοκρασία 15 βαθμούς κελσίου με θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος πχ 0 βαθμούς κελσίου....και είναι το ίδιο να έχεις ένα σώμα κοντά στους 70 βαθμούς κελσίου με επιφάνεια 1 τετραγωνικό μέτρο και ίσως παραπάνω, να ακτινοβολεί στον τοίχο των 15 βαθμών κελσίου+ την ελεύθερη μεταφορά? δεν νομίζω...εκτός αυτού η θερμότητα κινείται τρισδιάστατα και όχι γραμμικά όπως την υπολογίζουμε οπότε εγώ σου προσθέτω άλλο ένα τετραγωνικό μέτρο με μεγάλο σχετικά ΔΤ...χμ...μάλλον που το καλοσκέφτομαι τώρα,ισως και να αξίζει να βάζουμε με κάποιον τρόπο μόνωση εκει πίσω..τι λές?

 

Προφανώς δεν είναι το ίδιο (οι δύο περιπτώσεις που γράφεις). Αλλά εάν αυτές οι δύο περιπτώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα, η εξωτερική θερμοκρασία του τοίχου να είναι η ίδια, τότε αυτές οι δύο περιπτώσεις έχουν ακριβώς τις ίδιες απώλειες προς το περιβάλλον. Το γεγονός ότι η μετάδοση θερμότητας είναι τρισδιάστατη, είναι επιβαρυντική για την τοποθετηση μόνωσης πίσω από το θερμαντικό σώμα. Αν η μετάδοση θερμότητας ήταν μονοδιάσταση τότε η τοποθέτηση μόνωσης πίσω από το θερμαντικό σώμα θα ήταν αποτελεσματικότερη.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Κώστα,

 

η εξωτερική θερμοκρασία του τοίχου εννοείται πως είναι η ίδια(ή σχεδόν ίδια..).

με το φλόγιστρο να καίω την εσωτερική επιφάνεια ενός τοίχου,αμφιβάλλω αν θα δούμε κάποια σημαντική διαφορά στην θερμοκρασία του τοίχου.

 

η μετάδοση θερμότητας είναι με αγωγή στον DIN 4701 οπότε μας ενδιαφέρουν οι θερμοκρασίες τοίχου εξώ και τοίχου μέσα(άσχετα αν είναι λανθασμένη η παραδοχή οτι Θερμοκρασία περιβάλλοντος=Θερμοκρασία εξωτερικού τοίχου,και Θερμοκρασία θερμαινόμενου χωρου=Θερμοκρασία εσωτερικού τοίχου )

 

πχ...όταν βρέχει, η μετάδοση θερμότητας 24πλασιάζεται...βλέπεις να πολλαπλασιάζουμε επί 24 τις θερμιδες της πλάκας ή της κεραμοσκεπής?

 

 

η ανάλυση που κάνουμε έχει να κάνει με το ΔΤσώματος-εσωτερικού τοίχου...όχι με το ΔΤεσωτερικού τοίχου-εξωτερικού τοίχου..

  • 2 months later...
Δημοσιεύτηκε

Κατ' αρχήν να σημειώσω ότι είμαι Πολ. Μηχανικος, γι'αυτό και η ημιμάθεια στο θέμα.

Διαβάζοντας σε ημι-επιστημονικά βιβλία για συμβουλές εξοικονόμησης στα νοικοκυριά είχα δει αρκετές φορές το tip, να βάλεις ένα υλικό π.χ αλουμίνιο στη ράχη του θερμαντικού σώματος για να ανακλάται η ακτινοβολία του. Το είχα απορρίψει σκεπτόμενος ότι στην Ελλάδα θερμαίνουμε τον αέρα και πολύ λίγο δουλεύει η ακτινοβολία.

Διαβάζοντας όμως την ίδια συμβουλή και στο site του ΥΠΑΝ και στο τελευταίο δελτίο του ΤΕΕ είμαι έτοιμος να ζώσω με αλουμινόχαρτο τη ράχη των πάνελ του σπιτιού μου. Πιστεύετε έχει νόημα?

Δημοσιεύτηκε

εγω πιστεύω πως καλύτερα είναι με το αλουμινόχαρτο να τυλίξεις το κοτόπουλομε πατάτες στο φούρνο και τις γεμιστές πιπεριές,παρά να το χαραμίσεις εκεί...:D

 

πέρα απο την πλάκα λογικά κάτι θα κάνει..ένα σώμα ακτινοβολεί περίπου 40% την θερμότητά του και 60% ζεσταίνει τον αέρα(με μεταφορά)..αν δεχτούμε πως ακτινοβολεί μόνο απο της δύο μεγάλες επιφάνειες μπρος-πίσω, τότε αντί να φεύγει στον τοίχο το μισό του 40%, δηλαδή 20% τότε ίσως να μπορείς να πάρεις πίσω φαντάζομαι ένα 15% στον χώρο αντί να ζεσταίνει τον πίσω τοίχο..

 

για να το λένε θα έχουν γίνει σχετικά πειράματα(λέω εγώ τώρα..)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.