Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός χιολιοστών για τα κοινόχρηστα


Recommended Posts

Καλημέρα σας.

 

Είμαι ιδιώτης, ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος. Κατά καιρούς μπαίνω στην ιστοσελίδα αυτή για διάφορα θέματα που ψάχνω, γιατί με ενδιαφέρει να μαθαίνω από επαγγελματίες που γνωρίζουν τι λένε και όχι από ανώνυμες και άσχετες πηγές. Αυτή τη φορά θα ήθελα όμως να ζητήσω εγώ μια βοήθεια.

Το πρόβλημα που έχω είναι σχετικά με τον υπολογισμό των χιλιοστών για τα κοινόχρηστα στην πολυκατοικία που είμαι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος. Θεωρούσα πάντα ότι υπάρχει λάθος στους υπολογισμούς που έχουν γίνει στον πίνακα υπολογισμού των χιλιοστών, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχα κάτσει να το ψάξω. Με αφορμή μια μεγάλη και ακριβή αγορά που πρόκειται να κάνουμε στην πολυκατοικία, είπα επιτέλους να το δω. Διαπίστωσα ότι οι φόβοι μου ήταν αληθινοί καθώς με τίποτα δεν μπορώ να βγάλω τα νούμερα που φαίνονται στον πίνακα. Μετά από αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας με την αρχιτέκτονα – μηχανικό που έχει συντάξει τον πίνακα, εκείνη τελικά μου απάντησε ότι τα χιλιοστά τα οποία έχουν βγει στο τέλος, της τα έδωσε ο κατασκευαστής. Έχει μπει δηλαδή ένας πίνακας που (θεωρητικά) γίνονται υπολογισμοί με μαθηματικούς τύπους, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι «καρφωτό». Σε επικοινωνία που είχα με τον κατασκευαστή μου επιβεβαίωσε ότι όντως στις πολυκατοικίες που φτιάχνει, δίνει αυτός τα χιλιοστά όπως θεωρεί ότι πρέπει να είναι. Το κριτήριό του μου είπε ότι είναι η εμπορική αξία του κάθε διαμερίσματος. Δεν θα σχολιάσω αν και μπαίνω στον πειρασμό!

Θεωρώ πρώτα από όλα ότι το να βγαίνουν τα κοινόχρηστα με βάση τα χιλιοστά είναι στη γενική του περίπτωση δίκαιος τρόπος, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις είναι άδικος. Δεν είναι το θέμα μας αυτό τώρα, απλά ήθελα να το επισημάνω. Το έχω δεχτεί εννοείται ότι έτσι είναι καθώς αυτό λέει ο νόμος (δεν το ξέρω αν υπάρχει, αλλά μάλλον).

Ο νόμος (πάλι δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι) όμως φαντάζομαι ότι λέει και τον τρόπο υπολογισμού των χιλιοστών. Προφανώς για να έβαλε πίνακα με υπολογισμούς ο κατασκευαστής, από κάπου υποχρεώνεται. Το ότι αυθαίρετα αλλάζει τα τελικά νούμερα με αυτά που θεωρεί αυτός δίκαια, ίσως να είναι και κάτι για το οποίο θα μπορούσα να τον καταγγείλω. Παρόλα αυτά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου και ούτε καν θέλω να ξαναμιλήσω με τον κατασκευαστή. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνει το σωστό, το νόμιμο και το δίκαιο. Από τη στιγμή που τα κοινόχρηστα υπολογίζονται με τον σωστό και νόμιμο και δίκαιο (άδικο για μένα, αλλά τέλος πάντων) τρόπο των χιλιοστών, τότε και ο υπολογισμός τους θα πρέπει να γίνει με το σωστό και νόμιμο και δίκαιο τρόπο του πίνακα με τους υπολογισμούς βάση τύπων κλπ. και όχι με τα "καρφωτά" χιλιοστά του κατασκευαστή.

 

Θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε αυτά που λέω, δηλαδή αν θεωρείτε ότι έχω δίκιο ή άδικο κάπου και γιατί. Δεν έχω μιλήσει με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες για το θέμα αυτό ακόμα. Θέλω πρώτα να μάθω αν είμαι σωστός ή όχι.

Επίσης θα ήθελα να μάθω ποιος νόμος ή οδηγία ή οτιδήποτε λέει ότι τα κοινόχρηστα πρέπει να υπολογίζονται με βάση τα χιλιοστά, και κυρίως αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τον τρόπο υπολογισμού των χιλιοστών.

 

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τη φιλοξενία σας.

Edited by ilsvm41
Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, dimitris GM said:

υπαρχει κανονισμος στην οικοδομη;

[σε τι "αδικεισαι...δεν λες]

 

Κανονισμός υπάρχει στην πολυκατοικία.
Η αδικία που θεωρώ ότι υπάρχει είναι ότι τον υπολογισμό των κοινοχρήστων τον κάνουμε με τα χιλιοστά όπως ορίζεται από τον κανονισμό, αλλά ο υπολογισμός των χιλιοστών έχει γίνει αυθαίρετα από τον κατασκευαστή με βάση την εμπορική αξία και όχι από ότι υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά, το ύψος κλπ.

Edited by ilsvm41
Link to comment
Share on other sites

Οι κοινόχρηστες δαπάνες κατανέμονται με βάση την επιφάνεια (ή όγκο) του κάθε διαμερίσματος

Οι δαπάνες θέρμανσης (για μονοσωλήνιο) κατανέμονται είτε βάσει όγκου και ορόφου, είτε βάσει θερμαντικών σωμάτων, είτε βάσει απωλειών θερμότητας 

Οι δαπάνες ανελκυστήρα κατανέμονται βάσει επιφάνειας και ορόφου

Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία

Τέλος, όλα τα ανωτέρω ποσοστά υπάρχουν σε πίνακα κατατεθειμένο στο Συμβ/φο. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να τον ελέγξει πριν την αγορά του διαμερίσματος. Με την αγορά, έχει αποδεχτεί (και) το περιεχόμενο του πίνακα, οπότε οποιαδήποτε αντίρρηση (εκ των υστέρων) είναι άνευ σημασίας. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πολύ σωστή παρατήρηση, εφόσον ο πίνακας χιλιοστών είναι αυτός που έχει κατατεθεί και στον συμ/φο όταν έγινε η σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών τα χιλιοστά όπως φαίνονται εκεί τα αποδεχτήκατε όταν αγοράσατε το διαμέρισμα. Ο δικηγόρος και ο μηχανικός σας θα έπρεπε να σας συμβουλεύσουν να μην προχωρήσετε σε αγορά εφόσον έκριναν εκείνοι ότι υπάρχει λάθος ή μη νόμιμος υπολογισμός. 

Επίσης να προσθέσω και το εξής για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας , έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί συνάδελφοι φτιάχνουν τον πίνακα όχι βάσει αντικειμενικής αξίας αλλά μόνο βάσει μ2. 

Μία άλλη παράμετρος είναι και τα περίφημα ημιυπαίθρια όπου κάποτε τα έκλειναν. Σε όλους τους πίνακες δεν υπολόγιζαν αυτές τις επιφάνειες με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις απο την πραγματικότητα γιατί κάποια διαμερίσματα είχαν κλειστό ημιυπαίθριο, άλλα όχι. Έτσι οι δαπάνες υπολογίζονται λάθος λόγω διαφοερτικού πραγματικού όγκου/μ2/θερμαντικών σωμάτων-απωλειών και το λάθος  συνεχίζεται..

Προσωπικά συνιστώ σε τέτοιες περιπτώσεις να γίνεται μια γενική συνέλευση και να αποφασίζουν όλοι να συντάσσεται  ένας ΝΕΟΣ ανεπίσημος πίνακας όπου θα καταγράφει όλα τα διαμερίσματα με τις αυθαιρεσίες τους και την πραγματική κατάσταση για πιο δίκαιη κατανομή των δαπανών της πολυκατοικίας. Αυτός ο πίνακας θα παραδίδεται στη διαχείριση και θα προκύπτουν οι σωστες δαπάνες. Βέβαια προϋποθετει τη σύμφωνη γνώμη όλων και είναι μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ τους.

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, tetris said:

Με την αγορά, έχει αποδεχτεί (και) το περιεχόμενο του πίνακα, οπότε οποιαδήποτε αντίρρηση (εκ των υστέρων) είναι άνευ σημασίας. 

Εδώ λοιπόν τελειώνει το τυπικό σκέλος και ξεκινά η καφενειακη ιντερνετική κουβέντα που μπορεί να διαρκέσει επ άπειρον.

Δεν υπάρχει "υποχρεωτικός" τρόπος ούτε φυσικά μπορεί να "προσβληθεί" η υπάρχουσα σύσταση.

 

Εν ολίγοις : ας προσέχατε ΠΡΙΝ την αγορά 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.