Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογράφος ή πολιτικός μηχανικός;


Recommended Posts

Καλησπέρα , μόλις τελείωσα τις πανελλήνιες και έχω την επιλογή να σπουδάσω τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ ή πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ. Από την έρευνα μου κατάλαβα πως ο πολιτικός μηχανικός είναι πιο ευνοημένος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Θα ήθελα μια συμβουλή όσον αφορά την επιλογή αλλά και τις προοπτικές για έναν τοπογράφο στο εξωτερικό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια.

Δεν υπάρχει θέμα ευνοημένου ή όχι. Όλα εξαρτώνται απο τη διάθεση σου για πρόοδο, ο κόσμος αλλάζει με αυξανόμενο ρυθμό και θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για συνεχή βελτίωση. Η επαγγελματική σου ζωή, ειδικά αν μείνεις μακριά απο το δημόσιο, θα σου δώσει πάρα πολλες επιλογές τις οποίες δεν μπορείς να φανταστείς καν. Κάθε πόρτα που θα ανοίγεις, θα σου αποκαλύπτει άλλες δυο απο πίσω.

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις πρώτα είναι ότι η επιλογή σου (και θα μιλήσω για τους πολιτικούς μηχανικούς) δεν ειναι μονοσήμαντη. Δεν οδηγεί δηλαδή σε μία καριέρα. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά πράγματα με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς σαν πολιτικός μηχανικός.

Απο πλευρας τομέα, γεωτεχνικά, σήραγγες, δομοστατικά, λιμενικά, συγκοινωνιακά, υδραυλικά.

Σε κάθε τομέα, μπορεί να ασχοληθείς με την κατασκευή, με την επίβλεψη ή με τις μελέτες.

Υπάρχουν μεγάλα έργα και μικρά έργα. Και υπάρχουν και τα πολύ μεγαλα έργα.

Υπάρχουν εταιρίες που κάνεις καριέρα για όλη σου τη ζωή και υπάρχουν και δουλειές που τελειώνουν όταν τελειώνει το project.

Και πολλά άλλα που δεν χωράνε εδω.

Υπάρχουν άπειρες επιλογές τις οποίες θα κάνεις σιγά σιγά όσο θα γνωρίζεις το αντικείμενο κα φυσικά ΑΦΟΥ αποφοιτήσεις και μπεις στην αγορά εργασίας.

Ειδικά στο εξωτερικό υπάρχουν άκομα περισσότερες επιλογές απο την Ελλάδα, όπου δυστυχώς ο πολιτικός μηχανικός κυρίως αναλώνεται σε κτιριακά, μελέτες-επιβλέψεις και σε γραφειοκρατική διεκπεραίωση.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Προσπάθησε να "φανταστείς" τον εαυτό σου 40 χρόνια μετά... Τι θα θέλεις να έχεις ζήσει; Από ποια στάδια θα θέλεις να έχεις περάσει; Σαράντα χρόνια, δουλειά, ζωή, οικογένεια, στόχοι, παιδιά, καριέρα, όνειρα κ.λπ. "Ζωγράφισε" το πως θέλεις τότε να είσαι και το τι θέλεις να έχεις ζήσει! 

Δημιούργησε, δηλαδή, το όραμά σου! Τον απώτερο στόχο σου! Μετά δημιούργησε τα ενδιάμεσα στάδια! Δηλαδή, τους ενδιάμεσους σταθμούς, που θα σε οδηγήσουν σταδιακά στο μεγάλο σου στόχο!

Μάθε να επιτυγχάνεις βήμα - βήμα τον κάθε ενδιάμεσο στόχο σου! Έτσι θα "καμαρώσεις τον εαυτό σου μετά από 40 χρόνια, όπως ακριβώς θα το έχεις σχεδιάσει σήμερα"!

Με άλλα λόγια, προσδιόρισε το όραμά σου και φτιάξε το δρόμο για να το πετύχεις! Πέτα μακρυά τα βάρη κι απέκτησε σταδιακά ό,τι σου είναι αναγκαίο και απαραίτητο!

Κανε δηλαδή ότι, ο Αννίβας είπε στο στρατό του! "Ή θα τον βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε"!!!

ΥΓ. Μονο εσύ θα απαντήσεις στο ερώτημα που έθεσες αρχικά! Όλοι εμείς δεν ξέρουμε, ούτε μπορούμε να φανταστούμε, το όραμά σου... Καλή τύχη!

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Βασίλη, ευχαριστώ! Με κάνεις και κοκκινίζω...

Τις παλιές καλές εποχές ο φίλος σου έχει περίπου 20.000 ώρες διδασκαλίας σε ενήλικες, σε περίπου 20 "διαφορετικά ακαδημαϊκά θέματα", σε δημόσια ΙΕΚ, σε Κολλέγια, σε ΤΕΙ, σε εργαστήρια ελευθέρων σπουδών κ.λπ. της χώρας μας... Ένα από τα θέματα αυτά, που εξαρχής το είχα δομήσει - σχεδιάσει κ.λπ. ήταν και το "Σχεδιασμός επαγγελματικής καριέρας"... 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.