Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνένωση οικοπέδων εντός σχεδίου


Recommended Posts

Ο δρόμος, είτε είναι αναγνωρισμένος και δημιουργεί κατάτμηση, είτε δεν είναι, και θεωρείται δουλεία. Μιας όμως και, όπως λες, συνδέει αεροδρόμιο, ψάξε να δεις μήπως έχει προέλθει από απαλλοτρίωση, οπότε είναι αναγνωρισμένος. Η απαλλοτρίωση θα υπάρχει στο αρχείο της Κτηματικής Υπηρεσίας. Γενικά, θα πρέπει να το ψάξεις αρκετά.

Εάν, τελικά, είναι απλός αγροτικός, θα πρέπει να διερευνήσεις την ύπαρξή του πριν το 1923. Γι αυτό, θα χρειαστεί να ερευνηθούν οι τίτλοι τόσο του δικού σου όσο και ομόρων. Εάν αναφέρεται σε τίτλο πριν το 1923, προχωράς στο επόμενο βήμα που είναι η αναζήτηση της πιο παλιάς α/φ. Για τα περαιτέρω, θα ενημερωθείς είτε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, είτε της Αποκεντρωμένης  

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. 

Ο δρόμος συνέδεε παλιά το αεροδρόμιο με την περιοχή. Εδώ και χρόνια υπάρχει άλλος δρόμος που κάνει αυτή τη σύνδεση. Επίσης ο δρόμος χωρίζει σε δύο μέρη την αρχική έκταση των 20 στρεμάτων και από ότι βλέπω, συνορεύει το ένα από τα δύο μέρη που έχουν χωριστεί, με τρίτη ιδιοκτησία η οποία χρησιμοποιεί δουλεία για να έχει πρόσβαση.

Οι απαλωτριώσεις γίνονταν και παλιότερα? Άραγε πόσο 'πίσω' χρονικά πάει το αρχείο της Κτηματικής Υπηρεσίας? Πού θα μπορούσα να το ψάξω? Στην Κτηματική Υπηρεσία της περιοχής ή κάπου κεντρικά? Αν και καταλαβαίνω τώρα ότι πρόκειται για απλό αγροτικό δρόμο. 

Τι είναι η α/φ? Η αεροφωτογραφία?Αν ναι, ποιας χρονιάς χρειάζομαι?

Επισυνάπτω ένα printscreen όπου έχω συμπεριλάβει τα δύο τοπογραφικά (ο δρόμος που φαίνεται και στα 2-είναι ένας-κοινός). Η ιδιοκτησία με τη δουλεία είναι αριστερά εκεί που λέει σκέτο 'Αγνωστός'. Έχω σβήσει το όνομα. 

Πρόκειται για έκταση σε νησί. Να προσθέσω επίσης ότι από την Πολεοδομία μου έχουν δώσει συντεταγμένες του οικισμού, τις πέρασα σε ένα προγραμματάκι και είδα ότι το κάτω γήπεδο συμπεριλαμβάνεται κατά ένα μέρος στον οικισμό. Όταν όμως πήγα να πάρω το ΦΕΚ μου είπαν από την Πολεοδομία ότι δεν υπάρχει και οτι αυτο που μου είχαν δώσει (δλδ οι συντεταγμένες) ήταν 'μια δική τους προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα'. Δεν κατάλαβα τί εννούσαν με αυτό. 

Ευχαριστώ πολύ και πάλι!

image.thumb.png.a438e57cc8fa8f9154d3e504dc551b9c.png

Link to comment
Share on other sites

συναδέλφισσα casandra

1. το ποιοί δρόμοι αναγνωρίζονται έχει συζηρτηθεί πολλές φορές στο φόρουμ, με λίγο κόπο θα βρείς απαντήσεις

2. Οι παλαιότερες αεροφωτοφραφίες που μπορούν να χορηγηθούν είναι του 1945 αν έχει καλυφθεί η περιοχή που σε ενδιαφέρει αλλιώς το 1960. αεροφωτογραφίες χορηγεί η ΓΥΣ (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) και το Υπουργείο. Τα εθνικό κτηματολόγιο έχει σαν υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη ????(1945 η 1960) στην υπηρεσία θέασης

3. Για την οριοθέτηση ενός οικισμού ισχύ έχει το σκαρίφημα του ΦΕΚ τα υπόλοιπα συντεταγμένες, αεροφωτογραφίες κλπ είναι επικουρικά

4. Η εκτός σχεδίου δόμηση ήταν πάντα πολύπλοκη αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χάος κυριολεκτικά. Αναμένονται ρυθμίσεις και απο όσα έχουν διαρρεύσει ως σήμερα θα αναγνωριστεί ο δρόμος που παρουσιάζεις στο σχέδιο

παρεπιμπτόντως (πηγη https://landsurveyilia.gr/)

Δικαιολογητικά αναγνώρισης αγροτικού δρόμου ως προϋφιστάμενου του 1923 (για κατάτμηση ή συνένωση μετά την 31-12-2003 σε εκτός σχεδίου περιοχές)

1.Αίτηση του ενδιαφερόμενου περί αναγνώρισης αγροτικού δρόμου προϋφιστάμενου του 1923.

2.Αεροφωτογραφίες των ετών 1929,1937, 1945,1960,1971,1988 από τη Γ.Υ.Σ. της περιοχής όπου να φαίνεται ο υπόψη δρόμος με αντίστοιχη έκθεση φωτοερμηνείας.

3.Τοπογραφικό διάγραμμα όπου απεικονίζεται η ιδιοκτησία και ο προς αναγνώριση δρόμος

4.Απόσπασμα Χάρτη Γ.Υ.Σ. κλιμ. 1:5000 όπου απεικονίζεται ο εν λόγω δρόμος.

5.Τεχνική Έκθεση Μηχανικού

6.Τίτλους ιδιοκτησίας, όσο το δυνατόν παλαιότερους.

7.Φωτογραφίες της οδού πρόσφατης λήψης.

8.Όποιο τυχόν άλλο στοιχείο συνηγορεί (π.χ. Βεβαίωση του οικείου Δήμου για την παλαιότητα του δρόμου, παλιό φωτογραφικό υλικό κ.α.)

Μετά από τον έλεγχο των προσκομισθέντων στοιχείων πραγματοποιείται αυτοψία.

Κατόπιν αυτού και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, γίνεται εισήγηση για Σ.Χ.Ο.Π. και μετά τη θετική εισήγηση αυτού εκδίδεται απόφαση αποκεντωμένης, η οποία δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.

Σχετική Νομοθεσία

1.Παράγραφος 4 άρθρο 20 του από 17.7.1923 Ν.Δ. « Περί Σχεδίων πόλεων και κομών του κράτους».

2.Άρθρο 10 του Ν 3212/2003 (ΦΕΚ 308 Α’ )

3.Εγκ. 5/04 (4490/29-1-2004).

4.Εγγρ.1256/1-3-2005

Link to comment
Share on other sites

@Casandra

Για να μην ταλαιπωρείσαι:

Πρώτα έλεγξε α/φ προγενέστερη της δημιουργίας του αεροδρομίου. Αν ο δρόμος δεν φαίνεται, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχει προέλθει από απαλλοτρίωση, μιας και ήταν ο μοναδικός που συνέδεε το αεροδρόμιο με την περιοχή. Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται από ενδεχόμενη ασφαλτόστρωσή του. Για τις απαλλοτριώσεις, θα κοιτάξεις στην Κτηματική Υπηρεσία της ΠΕ (νομού). 

Μιας όμως και, στο διάγραμμα, φαίνεται συνδετικός δρόμος με Επαρχιακή οδό, δες (στο ΦΕΚ 47Α/56) μήπως ο δικός σου αποτελεί παλιά επαρχ. οδό

συμπλήρωση

Στην ΥΔΟΜ, είναι υποχρεωμένοι να σου δώσουν το ΦΕΚ του οικισμού ή(και) τον 5ρη με τα όρια (και τις υπογραφές των αρμοδίων). Αν το αρνούνται προφορικά, κάνε αίτηση. Για να μην καθυστερείς, ψάξε το από άλλο συνάδελφο.  

 

 

Edited by tetris
συμπλήρωση
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις. 

@ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Σχετικά με το 1: Ευχαριστώ! Ψάχνω και μπερδεύομαι λίγο γιατί δεν έχω εμπειρία σε τέτοια θέματα. 

Σχετικά με το 2: Αν όμως οι αεροφωτογραφίες είναι από το 1945 -1960, πώς αποδεικνύεται από αυτές η ύπαρξη δρόμου προ του 1923? Σε ποια ιστοσελίδα μπορώ να κοιτάξω για τον ορθοφωτοχάρτη? Στο Θέαση? Βρήκα μια φωτογραφία εκεί (χρονολογία 1945-1060)  και φαίνονται κάπως οι δρόμοι. Με καλύπτει όμως αυτό?

Σχετικά με το 3. Τα επικουρικά είναι σε ισχύ? Εγώ έχω στα χέρια μου μια απόφαση του 1987 (από την τότε Νομαρχία) και ένα αρχείο dwg με τις συντεταγμένες του οικισμού το οποίο μου έστειλαν από την Πολεοδομία. Η απόφαση του 1987 έχει την αποτύπωση που επισυνάπτω (αυτό είναι το ΦΕΚ?). Αν καταλαβαίνω σωστά, οι συντεταγμένες που μου έστειλε η Πολεοδομία είναι μια προσπάθεια να 'μεταφραστεί' αυτό που υπάρχει στην αποτύπωση, σε συγκεκριμένες συντεταγμένες. Ή μήπως κάνω λάθος?

Σχετικά με το 4: Μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς συμπεράνατε ότι θα αναγνωριστεί ο δρόμος που παρουσιάζω στο σχέδιο? Το λινκ που ανεβάσατε τί αφορά?

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη λίστα με τα δικαιολογητικά αναγνώρισης αγροτικού δρόμου. Ξέρετε αν η διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο?

image.png.7e57a92cc739e0f091597c150287fa04.png

Link to comment
Share on other sites

@tetris

Ευχαριστω πολύ για την απάντηση!

Από την Πολοεοδμία μου έδωσαν μια (υπογεγραμμένη) απόφαση με σχεδιάγραμμα οικισμού και αναφέρει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης (ανέβασα στο προηγούμε ποστ απόσπασμα). Αυτό είναι το ΦΕΚ? Ή πρέπει να το ψάξω ξεχωριστά? Και με αυτό το σχεδιάγραμμα οριοθέτησης οικισμού θα πρέπει εγώ να δω αν το οικόπεδο είναι εντός ή εκτός σχεδίου? Με αντιπαραβολή των σχεδίων ή υπάρχει άλλος τρόπος? 

Στο ΦΕΚ 47Α/56 είναι η νομοθεσία για τις παλιές επαρχιακές οδούς? Και πώς μπορώ να δω αν είναι πράγματι είναι παλιά επαρχιακή οδός η εν λόγω?

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν επιτρέπεται η ανάρτηση φωτογραφιών στο forum, αν όχι ενημερώστε με σας παρακαλώ.

Ανεβάζω αυτό που είδα ως σύγκριση στο θέαση, μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε. 

 

 

image.thumb.png.67cfc84d2d391a47ba0ff2a466cc7a78.png

Link to comment
Share on other sites

@Casandra

1. Τα στοιχεία που σου έδωσαν στην Υ.ΔΟΜ. είναι αυτά που θα πρέπει να έχουν σταλεί στο ΦΕΚ. Χωρίς, όμως, ΦΕΚ στα χέρια σου, δεν ξέρεις αν η οριοθέτηση είναι νόμιμη. Λογικά, μαζί με τον 5ρη πρέπει να υπάρχει και περιγραφή ορίων με βάση την οποία θα δεις αν το γεωτεμάχιο είναι εντός. Αν, τελικά, δεν βρεις το ΦΕΚ, θα υποβάλεις αίτημα στην Υ.ΔΟΜ. για βεβαίωση εντός οικισμού.

2. Στο ΦΕΚ του 56 υπάρχουν όλοι οι επαρχιακοί δρόμοι της χώρας ανά νομό. Απ' ό,τι όμως είδα, το αεροδρόμιο είναι κατά πολύ μεταγενέστερο του 56, οπότε άσε το ΦΕΚ και δες μήπως υπάρχει απαλλοτρίωση μιας και, όπως λες, ήταν ο μοναδικός δρόμος προς αεροδρόμιο

Link to comment
Share on other sites

@tetris

Βρήκα το ΦΕΚ του 1956. Εκεί αναφέρονται ονόματα περιοχών (πχ χωριών) που συνδέει ο εν λόγω δρόμος στο νησί. Πώς μπορώ να εντοπίσω όμως ποιος ακριβώς είναι ο δρόμος που περιγράφουν και αν είναι ο 'δικός μου' ή όχι? Πράγματι το αεροδρόμιο είναι μεταγενέστερο.

Ο 5ρης τί είναι? Λογικά θα υπάρχει και για αυτό ΦΕΚ. Να ψάξω ημερολογιακά σε νομική βάση δεδομένων για να το βρω? Τα όρια περιγράφονται σε σχέση με κάποιες ιδιοκτησίες (πχ Οικία του τάδε...). Θα πρέπει να εντοπίσω αυτές τις οικίες και να το οριοθετήσω κάπως?

Ευχαριστώ πολύ!

 

Edited by Casandra
Link to comment
Share on other sites

Δες στις α/φ του κτηματολογίου (https://gis.ktimanet.gr/gis/apr/) ή της ΓΥΣ μήπως ο δρόμος προϋφίσταται το αεροδρομίου. Αν δεν, ψάξε μήπως υπάρχει απαλλοτρίωση (την εποχή κατασκευής του αεροδρομίου). 

Για τον εντοπισμό του δρόμου, θα ελέγξεις α/φ/ πλησίον του 1956 

Ο 5ρης (συντομογραφικά) είναι ο χάρτης 1:5000 της ΓΥΣ επί του οποίου σημειώνονται τα όρια του οικισμού. Τα όρια περιγράφονται είτε με κτίσματα, είτε με όρια ιδιοκτησιών. Αφού εντοπίσεις τα όρια μπορείς να τοποθετήσεις και το δικό σου γεωτεμάχιο ώστε να δεις την κατάστασή του

συμπλ.

Για την (πιθανή) απαλλοτρίωση του δρόμου, είτε ρωτάς τους ιδιοκτήτες, είτε (επειδή πάει πακέτο με την απαλλοτρίωση του αεροδρομίου) το ψάχνεις στην Κτηματική

Edited by tetris
συμπλήρωση
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.