Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σε όλους και παρακαλώ για την βοήθειά σας

Σε δώμα υφίσταται μη τακτοποιημένη υπέρβαση στα τετραγωνικά . Η επέκταση στα τετραγωνικά έχει γίνει σε χώρο αποκλειστικής χρήσης ταράτσας που μου ανήκει βάσει την Σύστασης.

Από ότι μου λέει ο μηχανικός μου , γίνεται να τακτοποιηθεί καθώς εμπίπτει στους όρους (πριν το 2011).

Ο δικηγόρος όμως μου λέει ότι ίσως δεν μπορώ να προβώ σε ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ .

Γνωρίζει κάποιος αν τελικά μπορώ ή δεν μπορώ να προβώ σε τροποποίηση της πράξης σύστασης?

Επίσης , είναι απαραίτητη η πράξη σύστασης ή μπορώ να το μεταβιβάσω και απλά με την τακτοποίηση της επέκτασης?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by Pavlos33
έγινε διόρθωση ορθογραφίας λέξεων-Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Το γνωριζει ο μηχανικός και ο δικηγόρος σου που έχουν όλα τα στοιχεία.

Η γελοια νομοθεσία όντως μπορει να επιτρέπει μονομερή τακτοποίηση αυθαιρέτου σε κοινόχρηστο χώρο αλλά ταυτόχρονα όχι μονομερή τροποποίηση της σύστασης.

Χωρις τροποποίηση σύστασης ΔΕΝ σου ανήκει το αυθαιρετο και ουδεμία σημασία έχει ότι ειναι σε χωρο αποκλειστικής χρήσης (που όμως συνεχίζει να είναι κοινόκτητος). Επομένως ΔΕΝ μπορεις και να το μεταβιβάσεις ή οτιδήποτε άλλο.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

και τακτοποιηση γινεται

και μονομερης τροποποιηση της συστασης...υπο ορους...

Πλην ομως, η  μεταβιβαση ειναι προβληματικη

- και λογω μεταβολης της "ουσιας" του τμηματος οπου ειχες αποκλειστικη χρηση  αλλα  το μετετρεψες σε κτισμα...

- και λογω της προσφατης αποφασης του ΣτΕ

https://nomosphysis.org.gr/22820/ste-91-2024-syntagmatikotita-i-mi-tis-diataksis-peri-taktopoiisis-aythaireton-kataskeyon-se-koinoxristoys-xoroys-polykatoikion/

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

...θα με διευκολύνατε πολύ αν μου αναφέρατε τους ορους που ίσως και να επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση για να δω αν εμπίπτω κι εγω

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε

αρθρο 98 παρ. 5 επ. ν 4495/17

[βλεπω οτι το θεμα της αμφισβητησης της τακτοποιησης -απο εμπραγματου πλευρας-

το αφησες ασχολιαστο.]

Να μιλησεις ξανα με τον μηχανικο και τον δικηγορο σου.

καλη συνεχεια

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε ευχαριστω για την απάντησή σου , ναι τις ειχα δει αυτές τις περιπτώσεις αλλα δυστυχώς δεν εμπίπτω

Ναι για την αμφισβήτηση της τακτοποίησης πολεοδομικά νομίζω δεν έχω θέμα σύμφωνα με παράγραφο 8 (ετσι λέω τουλάχιστον)

Το θέμα ειναι αν λύνεται και συμβολαιογραφικά και μπορώ να το μεταβιβάσω 

Ετσι οπως διάβασα την απόφαση Α.Π. που επισύναψες , θεωρώ ότι αφορά κάπως διαφορετικές περιπτώσεις αλλά ναι είναι στην αντίθετη από την επιθυμητη κατεύθυνση (δλδ θεωρώ δεν επηρεάζεται η ζωή των συγκατοίκων επειδή έκανα μια προέκταση στον χώρο αποκλειστικής μου χρήσης στον 6ο οροφο)

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε (edited)
34 λεπτά πριν, TonyA said:

Το θέμα ειναι αν λύνεται και συμβολαιογραφικά και μπορώ να το μεταβιβάσω 

Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό!

Στο συγκεκριμένο χώρο έχετε την "αποκλειστική χρήση" αλλά δεν έχετε απολύτως κανένα δικαίωμα που να σας επιτρέπει ν' αλλάξετε αυτή τη συγκεκριμένη χρήση! Ό,τι λοιπόν και να κάνετε σήμερα (π.χ. υπαγωγή στο Ν.4495 κ.λπ.) οποτεδήποτε ο οποιοσδήποτε τωρινός ή ακόμα και μελλοντικός (διάδοχος) συνιδιοκτήτης του ακινήτου, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εναντίον σας νομικά και πάρα πολύ εύκολα να πετύχει την επαναφορά του χώρου στην πρότερη κατάσταση (αυτής της οικοδομικής άδειας)! Κι όχι μόνον, αλλά μπορεί να ζητήσει και να πετύχει κι αποζημίωση, τόσο για την "στατική επιβάρυνση" του κτιρίου, όσο και για την απομείωση της δικής του ιδιοκτησίας κ.λπ.

Κάνοντας απλώς υπαγωγή στο Ν.4495 είναι σαν να πετάτε τα λεφτά σας! Τίτλους ιδιοκτησίας δεν μπορείτε σε καμία απολύτως περίπτωση ν' αποκτήσετε, παρά μόνο αν συναινέσει το 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου στην τροποποίηση της ΣΟΙ κ.λπ.!!!

Πιθανόν σήμερα οι συνιδιοκτήτες σας να μην γνωρίζουν ότι, έχουν αυτή τη δυνατότητα! Είναι το πιθανότερο σενάριο! Κάποιος όμως "αύριο" θα ξυπνήσει και θα το πάρει μυρωδιά και τότε θα "αρχίσουν τα όργανα" (η νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας το έχει προβλέψει)...

Έχετε δύο εναλλακτικές: Η' το γκρεμίζετε νύχτα (αν μπορείτε) ή με κάθε τρόπο πείθετε τους συνιδιοκτήτες σας να συναινέσουν (π.χ. έστω και με χρηματική αποζημίωση - σας συμφέρει)...

Εύχομαι καλή τύχη!!!

 

Υ.Γ.1. Τόσο ο μηχανικός σας, όσο και ο δικηγόρος σας όφειλαν και είχαν υποχρέωση να σας ενημερώσουν γι' αυτά πριν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια....

Υ.Γ.2. Όταν ένας ιδιοκτήτης σε ένα κτίριο με ΣΟΙ έχει την αποκλειστική χρήση ενός τμήματος χώρου (π.χ. pilotis, δώμα, ακάλυπτος κ.λπ.) και θέλει ν' αλλάξει τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου (π.χ. από δώμα να το κάνει διαμέρισμα, ή από pilotis να το κάνει γραφείο, ή από ακάλυπτο χώρο να το κάνει πισίνα κ.λπ.) οφείλει πρωτίστως να τροποποιήσει τη ΣΟΙ με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών, να συμπεριληφθεί σε αυτή η "νέα επιθυμητή χρήση" για το συγκεκριμένο χώρο κι αφού μετεγγραφεί νόμιμα η τροποποίηση της ΣΟΙ, να εκδοθεί η αντίστοιχη οικοδομική άδεια για την αλλαγή της χρήσης από την οικεία υπηρεσία δόμησης. Μόνο αν είχατε ακολουθήσει αυτή την οδό θα ήταν όλα νόμιμα!

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

ευχαριστω για την απαντηση!

απλά τότε δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το νόημα του Νόμου! δλδ αν και καλά μπορώ να "νομιμοποιήσω την αυθαιρεσία" και μάλιστα χωρίς την συναίνεση των υπολοίπων , αλλά μετά αυτοί μπορούν να κινηθούν δικαστικά εναντίον του οποιουδήποτε που έχει κανει αυθαιρεσία , τότε κανένας δεν θα προέβαινε σε τακτοποίηση , ετσι δεν ειναι?

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Δημοσιεύτηκε

Ένας από τους σκοπούς θα μπορούσε να είναι η διαγραφή ήδη επιβληθέντων υψηλών προστίμων, τα οποία θα διαγραφούν μετά την υπαγωγή. Τα θέματα συνιδιοκτησίας είναι το μεγάλο αγκάθι. Ποιος νόμος θα μπορούσε άλλωστε να υπερβεί τον κανονισμό και τις σχέσεις της συνιδιοκτησίας. Τα είπαν πολύ αναλυτικά οι συνάδελφοι παραπάνω. 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Και με την ιδια λογική δεν θα αγόραζε κανένας ακίνητο που είχε ρυθμίσει μια αυθαιρεσία! με τον φόβο μήπως καποιος συνιδιοκτήτης τον κυνηγήσει κλπ. 

Edited by Pavlos33

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.