Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το άλμα στη διείσδυση ΑΠΕ, επιφέρει αλυσίδα προβλημάτων σε Ευρώπη & Κίνα


Recommended Posts

Το φαινόμενο δεν είναι ακραιφνώς ελληνικό. Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται η ίδια κατάσταση και μάλιστα, στην αρνητική εξίσωση μπαίνουν πλέον και χώρες όπου υπερτερούν τα αιολικά έργα, κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Η εξήγηση είναι απλή: Όσο περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα, τόσο συχνότερα θα παρατηρούνται μηδενικές ή αρνητικές τιμές στην χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην Ευρώπη και αγγίζουν και μια άλλη παράμετρο της πράσινης επανάστασης.

Το άλμα στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα ζημιώνει ολοένα και περισσότερο τους μεγάλους κατασκευαστές, οι οποίοι αναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.

Η κινεζική αγορά ηλιακών πάνελ χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά που σύμφωνα με τους ανθρώπους της Longi Green Energy Technology, μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών συλλεκτών της Κίνας, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ακόμη δύο ακόμη χρόνια.

Η διοίκησης της κινεζικής εταιρείας υποστηρίζει ότι οι τιμές των ηλιακών πάνελ στην ασιατική χώρα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το κόστος, τουλάχιστον σύντομα.

"Οι απώλειες σε ολόκληρη τη βιομηχανία θα συνεχιστούν εν μέσω υπερπροσφοράς", έγραψαν οι αναλυτές της Citi Research σε σημείωμά τους τη Δευτέρα που μετέδωσε το Bloomberg.

Η κατασκευαστική έκρηξη στην Κίνα, που υποστηρίζεται από φθηνά υλικά και πολιτική στήριξη από την κεντρική και τις τοπικές κυβερνήσεις έχει αρχίσει να «ψαλιδίζει» την κερδοφορία των κατασκευαστών ηλιακών πάνελ.

Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα. Στο α’ εξάμηνο του έτους που διανύουμε όπως δείχνουν προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος – εξαιρούνται οι μήνες Μάιος- Ιούνιος επειδή τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί η ισχύς από τον άνεμο, τον ήλιο και τα νερά κάλυψαν το 58,1% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου, σε ποσοστό 35,6% και λιγνίτη, (6,2%). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εντυπωσιάζει το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, εν τούτοις, η καθήλωση της ζήτησης ηλεκτρισμού και η αναγκαστική περικοπή πράσινης ισχύος προκαλεί τριγμούς στο υπερφιλόδοξο αφήγημα της πράσινης μετάβασης, αφού, εκτός των άλλων, οδηγεί σε μηδενικές ή και αρνητικές τιμές στο ρεύμα.

Η Longi ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2023 ότι "υπό την πίεση της σοβαρής ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές των φωτοβολταϊκών προϊόντων έπεσαν κατακόρυφα το 2023, ειδικά από το τέταρτο τρίμηνο, όπου οι τιμές προσφορών για τις μονάδες συνέχισαν να φτάνουν σε νέα χαμηλά επίπεδα".

Φέτος, ο κλάδος θα αρχίσει να αναδιαμορφώνεται, καθώς οι οικονομικά και τεχνολογικά ασθενέστεροι κατασκευαστές θα εξαλειφθούν, υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Longi.

"Επηρεασμένες από τη ραγδαία πτώση των τιμών της βιομηχανικής αλυσίδας και την αυστηροποίηση των πολιτικών χρηματοδότησης της αγοράς, οι επιχειρήσεις με υψηλό χρέος και ομογενοποίηση των προϊόντων έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την αγορά", σημείωσε η εταιρεία τον Απρίλιο.

"Καθώς η αγορά εκκαθαρίζει τις ξεπερασμένες ικανότητες, οι επιδόσεις των εταιρειών με κορυφαία προϊόντα θα ανακάμψουν σταδιακά", δήλωσε ο κινέζος κατασκευαστής.

Ωστόσο, έως ότου επέλθει η ανάκαμψη, ο κλάδος θα συνεχίσει να συσσωρεύει απώλειες, λένε οι αναλυτές.

Τον περασμένο μήνα, τα κορυφαία στελέχη των κατασκευαστών ηλιακών συστημάτων της Κίνας επισήμαναν μια "προσωρινή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα" στον τομέα, μετά την ταχεία επέκταση των τελευταίων ετών.

Η έκρηξη της κατασκευής ηλιακών συστημάτων στην Κίνα και ο εγχώριος ανταγωνισμός για μερίδιο αγοράς έχουν ωθήσει ορισμένους κατασκευαστές να θυσιάσουν την ποιότητα για χάρη υψηλότερων κερδών, δήλωσε νωρίτερα φέτος στέλεχος του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών συστημάτων στον κόσμο. Οι εταιρείες επιδιώκουν να επιβιώσουν στον αγώνα δρόμου προς τα κάτω στην αγορά ηλιακών εξαρτημάτων της Κίνας και ορισμένες τσιγκουνεύονται την ποιότητα και τις δοκιμές. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.