Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)


GTnews

Recommended Posts

Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση. Συγχρόνως, η Ελλάδα επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη, από τη 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες.

Ο δείκτης EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), που ανακοινώθηκε χθες, αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μία πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό μέγεθός τους, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση αναφέρει ότι η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτει, παράλληλα, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η κρατική υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας.

Η έκθεση σχολιάζει, επίσης, τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας όσον αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements - PPAs), με τη χώρα να ανεβαίνει από την 26η στην 21η θέση του σχετικού δείκτη. Όπως σημειώνεται, παρότι ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μία αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειας που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος, επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η Ελλάδα παραμένει για τρίτο συνεχές εξάμηνο στις τρεις πρώτες θέσεις του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη ανανεώσιμων πηγών και την πρώτη εικοσάδα του γενικού δείκτη RECAI της EY, με βελτιωμένες, μάλιστα, επιδόσεις. Η κατάταξη αυτή επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα μας, τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις θετικές προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα του ρυθμιστικού πλαισίου, βασικές προτεραιότητες αποτελούν σήμερα η ενίσχυση του δικτύου, η στροφή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

"Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση. Συγχρόνως, η Ελλάδα επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη, από τη 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες.

 

Και...χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι. Λες και ενδιαφέρει τον κόσμο η στατιστική των υπερκερδών, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των  Ελλήνων, ζορίζεται σε αναγκαία αγαθά και βεβαίως το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβαίνει συνεχώς, παρά τα κυβερνητικώς υποσχόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Ο κοσμάκης πληρώνει για να τρώνε οι επενδυτές. Αφού έχουνε κλείσει λοκαρισμένη τιμή πώλησης ρεύματος, παραλόγως από τις υψηλότετερες στις ευρωπαϊκές χώρες. Πληρώνουμε τα κέρδη των επενδυτών σε ΑΠΕ και όχι μόνο.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Τρελός Επιστήμων said:

Ο κοσμάκης πληρώνει για να τρώνε οι επενδυτές. Αφού έχουνε κλείσει λοκαρισμένη τιμή πώλησης ρεύματος, παραλόγως από τις υψηλότερες στις ευρωπαϊκές χώρες. Πληρώνουμε τα κέρδη των επενδυτών σε ΑΠΕ και όχι μόνο.

Σωστά! Αφού λοιπόν η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους και συγχρόνως επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη από τη 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες, γιατί δεν κόβουν από τους "επενδυτές" τα παραπάνω, σε σχέση με τα ισχύοντα στις επενδύσεις των ανανεώσιμων στην Ε.Ε; 

Απαντώ μόνος μου: Μα για να πάμε του χρόνου στην 1η. :D 

Ωραίο άρθρο. Του στυλ "Να 'χαμε να λέγαμε".

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, με λίγα λόγια, μπορούμε τώρα καθαρά να πούμε πόσο μεγάλη είναι η λεηλασία που γινεται στον τομέα της ενέργειας εδώ στην Ελλάδα. 

Εκαψαν, ναι έκαψαν, την Δαδια και μέσα σε ένα χρόνο φυτρωσαν εκει αμέτρητες άνεμογεννήτριες πάνω στις μαύρες ραχουλες των καμένων. Το ίδιο και στη Εύβοια μπορώ να γράψω και για άλλες περιοχές. 

Πέρα από όλα αυτά δεσμεύουν χιλιάδες στρέμματα κληροτεμαχιων για να "φυτεύουν" φωτοβολταϊκά. Και αντί για σιτάρι (αυτό πλέον το εισάγουμε) παράγουμε πανάκριβη για τον λαό ενεργεια που προκαλεί πλέον  εγκεφαλικά στον ελληνικό λαό, που μετράει, στο τέλος κάθε μήνα, τα γροσια που έχουν μείνει στις τσέπες. 

Σκέφτομαι λοιπόν αν διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο πρέπει να χαρώ η να σπάσω το τηλέφωνο. 

...... Το δούλεμα πάει συνεφο.

Καλά να πάθουμε. 

 

Υ. Γ. Η "ΤΕΡΝΑ" που διαχειρίζεται τα περισσότερα φουρφουρια στην ελλαδα και όχι μόνο, είναι ιδιοκτησία του πεθερού του Γεροπετριτη.

Να μη το ξεχνάμε αυτό. 

Link to comment
Share on other sites

Αφού η κυβέρνηση φροντίζει για το συμφέρον του λαού της. Μας υπηρετεί, δεν την υπηρετούμε, ε; Ολιγαρχία μασκαρεμένη σε δημοκρατία. 

Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Και...χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι. Λες και ενδιαφέρει τον κόσμο η στατιστική των υπερκερδών,...

 Μην το δένεις. Ξέρεις πόσοι ηλίθιοι χαίρονται με τέτοια προπαγάνδα? Τουλάχιστον, έτσι δικαιολογούν την ψήφο τους, αισθάνονται "εθνική υπερηφάνεια" κι ας μην έχουν δεύτερο βρακί...

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τους ηλίθιους υπάρχουν και οι πονηροί και με αυτούς πρέπει να ασχολούμαστε πάντα λίγο περισσότερο γιατί είναι επιζήμιοι.

Εδώ και αρκετά χρόνια μας είχαν πλακώσει στα οικολογικά γκαρίσματα (σχεδόν άναρθρες κραυγές) οι διάφορες λεγόμενες οικολογικές οργανώσεις (green πίτσες, green πατάτες, green grocers κλπ) με κεντρικό στόχο να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη και να πάμε σε ανανεώσιμες. Ακόμη και εδώ μέσα κάποιοι περίεργοι μας τα είχαν κάνει τούμπανα.

Κανείς δεν διαφωνούσε αλλά όλοι αναρωτιόμασταν για το πως θα γίνει η πράσινη μετάβαση και πόσα θα πληρώσουμε. 

Όμως παρά το γενικό "αούα" και την εμπορική μπουρδολογία τους για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα και για ότι ακόμη θα επακολουθήσει είχαμε προειδοποιήσει εξ αρχής:

1) Δεν υπήρχε στόχος στο ελληνικό κράτος ώστε να αξιοποιήσει ορθολογικά το τεράστιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό του.

2) Δεν υπήρχε από την πλευρά του έρευνα (προσφορές από ιδιώτες κλπ) για τεχνολογίες συσσώρευσης ενέργειας 

3) Δεν υπήρχε εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου δικτύου διανομής ενέργειας ώστε να μπορεί να αξιοποιεί όλη, ή τουλάχιστον το 95% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.  

4) Οι επενδύσεις ΑΠΕ ήταν (και παραμένουν) πανάκριβες σχετικά με το αποτέλεσμά τους.

Και το τραγελαφικό είναι ότι με τόσες επενδύσεις και αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ο λιγνίτης "ξαναχτυπά" ενώ στη ραχοκοκαλιά της ηλεκτρικής παραγωγής παραμένουν οι θερμικοί σταθμοί με το "εισαγόμενο", όπως το αποκαλούσαν οι πονηρούληδες, φ.α. Όσο για τους "οικολόγους" που κάνανε παρέλαση σε όλη την ελληνική επικράτεια μόλις πήραν κεφάλι τα ανεμο-funds εξαφανίστηκαν χαρυ-ποτερικά. 

Αυτά το ολίγα. Περαστικά σε όλους.

 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Σε ένα φόρουμ μηχανικών δεν επιτρέπεται να αναφέρονται τόσες ανακρίβειες που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καθορίζεται από χρηματιστήριο ενέργειας που συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί, ανεξαρτήτως τεχνολογίας. Οι υψηλές τιμές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή από Φ.Α..

Μακάρι η τιμή να καθοριζόταν μόνο από τις ΑΠΕ, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα ήταν κάτω από 9cents/Kwh.

 

ΥΓ Το 95% των εγκαταστάσεων έχει γίνει σε μη παραγωγικές εκτάσεις,  όταν ταυτόχρονα πάνω από 1Μ καλλιεργήσιμα στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα για λόγους που προφανώς δεν έχουν να κάνουν με τις ΑΠΕ.

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, astrah said:

Οι υψηλές τιμές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή από Φ.Α..

Οι τιμές δεν καθορίζονται από τον ανταγωνισμό; Αν ναι τότε δε δύναται αυτός (ο ανταγωνισμός) να είναι ανύπαρκτος λόγω κερδοσκοπίας και μη ελέγχου από κάποια Ανεξάρτητη Αρχή, με αποτέλεσμα τις τιμές που βλέπουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.