Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους!

Δημιούργησα αυτό το ποστ με σκοπό να μιλήσω για την εμπειρία μου ως σήμερα με τον κλάδο μας. Ζω σε επαρχία χωρίς να θέλω να προσδιορίσω που αλλά ας πούμε σε μια από τις 5 μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα. Από σπουδές προσπάθησα να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα για τον εαυτό μου! Τελείωσα πρώτα τει. στην συνέχεια έκανα και μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων και επειδή  ήθελα και το κάτι παραπάνω πριν μπω στρατό με κατατακτήριες πέρασα και είμαι πλέον Διπλωματούχος Μηχανικός. Όταν τελείωσα με ολα αυτά και σε μια ηλικια πλεον 29 ξεκίνησα αναζήτηση εργασίας!  Βρήκα αρχικά μια δουλειά που φαινόταν πολύ καλή, ήθελαν project manager για δημοσία έργα, εκεί μου φερόντουσαν απαίσια εκτος απο μηχανικός ήθελαν να ειμαι και βοηθος ήλεκτρολογου- βοηθος υδραυλικού και είχαν απαίτηση να κουβαλαω πολυ βαρια αντικείμενα μεχρι και ηλεκτρολογικους πινακες βαρους 300 κιλων, ναι καλα διαβασατε (εσυ και αλλοι 4) . Στην δουλεια αυτη εκατσα 2-3 μηνες και έφυγα. Πρώτος μισθός 800 ευρώ καθαρά (14 μισθοί) . (Είσαι νεος δεν έχεις εμπειρία). Παμε παρακάτω, αλλαγή κλάδου για μενα, εξέλεξα βιομηχανια όπου εργαζομαι πλεον για 1.5 χρονο. Εκει  με πολύ παζάρι ξεκίνησα με 900 καθαρά  (14 μισθοί και εδώ μια απο τα ίδια, δεν έχει εμπειρία, ναι κύριέ μου, αλλά έχω δυο πτυχία και μεταπτυχιακό!!)  ,στους 5 μήνες περίπου με ανέβασαν στα 1000 καθαρά (14 μισθοί), χωρίς να πώ κάτι . (Δεν θα μιλήσω για απλήρωτες υπερωρίες που κάθε μέρα δουλεύω + 1-2 ώρες απλήρωτες καθώς είναι πάρα πολύ εργατικός και παθιάζομαι με την δουλειά που κάνω).  

Ο λογος του ποστ ειναι πως θεωρώ πως ενας μηχανικός σήμερα δεν θα έπρεπε να ξεκιναει απο αυτη την βάση! δεν γινεται να κανεις τοσο κοπο για σπουδες και να σου λενε δεν έχεις εμπειρία πάρε αυτά! Γνωρίζω πολύ καλα απο οικονομικα και απο ασφαλιστικες εισφορες! Ξερω που πατω και που βρίσκομαι!  Για να πάρει σήμερα κάποιος 1000 ευρώ καθαρά, ο εργοδότης πρέπει να δώσει 1300 μικτά τον μήνα και με τον φόρο σύμβασης  1586 ευρώ! *14 μισθοί= 22.204 ευρώ για να πάρεις σήμερα 14.000 ευρώ καθαρά. Αυτός ειναι και ένας απο τους λόγους πώς όλοι οι φίλοι μου ανεξαρτήτως κλάδου δουλεύουν με βασικό και τα υπόλοιπα μαύρα σε φάκελο.

Ελπίζω να μην δυσαρεστήσω μηχανικους ιδιωτες με τεχνικα γραφεία και σία, αλλά στην Ελλάδα του 2024 έτσι όπως είναι τα ενοίκια, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, το ρεύμα, το ότι μπαίνεις στο σουπερ μάρκετ και για να πάρεις 10 πράγματα θες 40-50 ευρώ, τα χρήματα αυτά ειναι ψίχουλα κύριοι.

Θεωρώ πως θα έπρεπε κάπως οι μηχανικοί να οργανωθούν και να λένε με κάτω απο 1200 δεν ξεκινάω! Να οριστεί μια τάριφα κάτι!  

Όλα τα σχόλια δεκτά.

Δημοσιεύτηκε

Σε ό,τι αφορά στην εμπειρία, βάλε για λίγο τον εαυτό σου απέναντι. Θα δεχόσουν να πληρώνεις καλά κάποιον χωρίς εμπειρία? Θα σε ενδιέφερε περισσότερο η οικονομική του κατάσταση, παρά η απόδοσή του? 

Η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών (αλλά και όλων των επιστημονικών κλάδων) έχει ξεκινήσει από χαμηλά, ακόμη και σε εποχές παχιών αγελάδων. Η απόκτηση εμπειρίας απαιτεί κόπους και θυσίες. Το "χαρί", από μόνο του, δεν λέει τίποτε. Αυτό που μετράει στην πιάτσα είναι οι δεξιότητες. Κι αυτές, αποκτούνται με το χρόνο. Ίσως ήταν λάθος σου που έχασες κάποια χρόνια προσπαθώντα να "ανέβεις" αλλά, σε κάθε περίπτωση, ξεκινάς από την αρχή.  

Ξέχνα, λοιπόν, τους τίτλους σπουδών (όπως διαπίστωσες, δεν είναι πασπαρτού), ξέχνα τη διασύνδεση κόστους ζωής και μισθού, ξέχνα τα "συνδικαλιστικά σύνδρομα" και στρώσου στη δουλειά. Μόνον έτσι θα πας μπροστά. Αν δεν σου αρέσει το εργασιακό τοπίο, δοκίμασε άλλες λύσεις.

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
1 hour ago, tetris said:

Θα δεχόσουν να πληρώνεις καλά κάποιον χωρίς εμπειρία? Θα σε ενδιέφερε περισσότερο η οικονομική του κατάσταση, παρά η απόδοσή του?

Συμφωνούμε σε όλα όσα λες, αλλά μερικές παρατηρήσεις:

1)Οι καιροί έχουν αλλάξει, δεν γίνεται με μισθούς κρίσης να βολεύονται και να κοροϊδεύουν νέα παιδιά. 

Δλδ και προϋπηρεσία να είχε 1-2 μήνες θα του έπαιρνε να προσαρμοστεί/μάθει κτλ.?? Τώρα νομίζεις ότι θα κάνει παραπάνω για να ξεκινήσει να αποδίδει?? 

2) είμαι σίγουρος οτι αν πήγαινε κάποιος με προϋπηρεσία να πάρει την δουλειά(με παραπάνω μισθό), θα του λέγανε μπορούμε να βρούμε κάποιον με 800 και να του μάθουμε.

3) Αν το μυαλό του είναι κάθε μέρα στο πως και αν θα την βγάλει το μήνα, δεν νομίζω να μπορεί να αποδώσει γενικώς...και μην ξεχνάς ότι η δουλειά μας είναι και πνευματική ε...

Edited by GeorgeVasil
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, GeorgeVasil said:

2) είμαι σίγουρος οτι αν πήγαινε κάποιος με προϋπηρεσία να πάρει την δουλειά(με παραπάνω μισθό), θα του λέγανε μπορούμε να βρούμε κάποιον με 800 και να του μάθουμε

Αυτό ακριβώς. Και όλα τα (πιο) παραπάνω από τον συνάδελφο (τον πρεσβύτερο εννοώ) είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Δημοσιεύτηκε
11 ώρες πριν, GeorgeVasil said:

... αλλά μερικές παρατηρήσεις:

1. Αυτή είναι η κατάσταση στην πιάτσα (γενικώς). Οι κανόνες του παιχνιδιού καθορίζονται από την "αγορά". Είτε συμφωνείς και παίζεις το παιχνίδι, είτε μένεις  απέξω. Δυστυχώς, το επιθυμητό με το εφικτό δεν συμβαδίζουν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων

2. Δεν είναι θέμα προϋπηρεσίας, αλλά εμπειρίας. Και φυσικά θα προτιμούσαν τον έμπειρο και ικανό διότι το (συνολικό) κόστος εκμάθησης μέχρι το επιθυμητό επίπεδο, είναι κατά πολύ υψηλότερο από το κόστος του έμπειρου. Άσε που μπορεί να πέσουν σε στουρνάρι και να πάει στράφι η "επένδυση". Μιλάω, πάντα, για σοβαρές εταιρείες και όχι για τυχάρπαστους που, έτσι κι αλλιώς, η συνεργασία μαζι τους είναι ρίσκο. Αυτά, τα λέω μετά λόγου γνώσεως και όχι με υποθέσεις.

3. Το "πώς θα τη βγάλει το μήνα" απασχολεί (δυστυχώς) την πλειοψηφία των Ελλήνων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνουν τη δουλειά τους πλημμελώς. Για σκέψου π.χ. και τους γιατρούς. Άλλωστε κάθε επάγγελμα έχει και την πνευματική του διάσταση 

 

9 ώρες πριν, JohnnyHoliday said:

είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Εντάξει. Ό,τι πεις...

Δημοσιεύτηκε

Αυτή την στιγμή κρατάω το εργοστάσιο μόνος μου στο θέμα ποιοτικού ελέγχου, ο προϊστάμενος μου μου έχει τυφλή εμπιστοσύνη, ασχολείται με πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία δεν μπορώ να λύσω εγώ ή δεν έχω τον χρόνο να τα λύσω και με email. Το εργοστάσιο παίζει με τζίρο στα 8 εκ / έτος περίπου και αποτελείται από 40 άτομα προσωπικό. Το οτι έχω φτάσει σε αυτό το σημείο περίπου στο εξάμηνο δείχνει το τι ενέργεια έχω βάλει και το πόσο έχω προσπαθήσει γι αυτό!  Επίσης σαν άριστος φοιτητής τα τελευταία 8 χρόνια μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά πως οτι και αν χρειαστεί να μάθω μπορώ να το μάθω να το κάνω άριστα σε πολυ λίγο χρόνο, όλα αυτα τα κανω γιατι πολυ απλά πλεον μπορώ και αφομοιώνω επιστημονική γνώση ταχύτατα, την κάνω κτήμα μου και την εφαρμόζω αντίστοιχα. 

Όταν πήγαινα σε συνεντεύξεις άκουγα το γνωστό είσαστε overqualified (δεν ψηνόμαστε να σας πληρώσουμε δλδ). 

Αλήθεια εσείς κύριε Τετρις με τι ασχολείστε αν επιτρέπετε ?  Ελεύθερος Επαγγελματίας ? Ένας άνθρωπος που δουλεύει 45- 50 ώρες την εβδομάδα πόσα πρέπει να πάρει δλδ θεωρείτε σήμερα? 

Δημοσιεύτηκε
16 ώρες πριν, Μιχαήλ Ρ. said:

 Ελεύθερος Επαγγελματίας ?  

Ναι, και πλέον συνταξιούχος (με 1060 σύνταξη...). Όσο ήμουν ενεργός, ποτέ δεν είχα σκεφτεί να συνδυάσω χρόνο εργασίας και απολαβές. Ίσως γιατί δεν υπήρχαν, για μένα, γιορτές, σχόλες και διακοπές, μιας και είχα πολλά "αφεντικά".

16 ώρες πριν, Μιχαήλ Ρ. said:

Ένας άνθρωπος που δουλεύει 45- 50 ώρες την εβδομάδα πόσα πρέπει να πάρει δλδ θεωρείτε σήμερα? 

Εξαρτάται από το πόσο σημαντική, για τον εργοδότη, είναι η εργασία του. Άλλη είναι η αμοιβή του κλητήρα, άλλη του μεγαλοστελέχους

  • Like 2
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ο χρόνος είναι χρήμα!  Η ενεργή/ καλή ζωή του ανθρώπου είναι μεχρι τα 60 και αυτό με πολλά ερωτηματικά! Από μικρές ηλικίες πλέον προκύπτουν προβλήματα υγείας! Το μόνο που αξίζει σε αυτή την ζωή ειναι ο ποιοτικός χρόνος για να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν! Χρόνος με την οικογένεια σου, χρόνος μονος σου για δραστηριότητες και φυσικά χρόνος για εργασία! Στόχος ειναι να χτίσεις ενα παθητικο εισόδημα αν μπορεις και παραλληλα όσο μεγαλώνεις να δουλεύεις λιγότερο! Αυτό το απλο πραγμα δεν μπορουν να το καταλάβουν! Τα χρόνια μου προσωπικά δεν έχω σκοπό να τα φάω για να δουλεύω με ψίχουλα, γιατι πολυ απλα ειναι ψιχουλα και ξεροκόμματα! 

Στην ερώτηση ποσα θα έπρεπε να παίρνει ενας άνθρωπος που λεω παραπανω που δουλευει 45-50 ωρες την εβδομαδα δεν ειναι γενικα! Αλλα ειδικα, ενας επιστήμονας που δουλεύει αυτές τις ώρες και ειναι στελεχος, σε μια καλή εταιρεία με δουλειά ευθύνης  και οχι μια δουλειά πχ σερβις σε καφετερια! Το οτι εκει είναι οι μισθοί/ έτσι είναι η αγορά, σαν απάντηση δεν με καλύπτει! Οταν ολα ακριβαίνουν οι εταιρείες χρεώνουν παραπάνω τις παροχές υπηρεσιών και θα πρεπει να πληρώσουν και τους μισθωτούς παραπάνω! Ο άνθρωπος θα πρεπει να αποκτα οικονομικη ανεξαρτησία και δεν είναι φυσιολογικο 30αριθες και 35αριδες να μένουν με τους γονείς τους! 

Δεν θελω να πλατιασω αλλο...

Δημοσιεύτηκε (edited)

@Μιχαήλ Ρ.

 

Συνάδελφε οι περισσότεροι έχουμε περάσει από το στάδιο που βρίσκεσαι και είχαμε τις ίδιες αναζητήσεις και τα ίδια συναισθήματα με εσένα. Και όταν ρωτούσαμε μέντορες να μας πουν τη γνώμη τους, το ίδιο ασαφείς ήταν οι απαντήσεις τους με αυτή που σου έδωσε ο tetris. Και ο λόγος είναι ότι για να εκτελεστεί μια συναλλαγή, πρέπει τα 2 μέρη (αγοραστής και πωλητής) να συμφωνήσουν στο αντάλλαγμα. Αυτός είναι ένας συμπεριφορικός μηχανισμός που ισχύει από την εποχή που ο άνθρωπος ήταν πίθηκος.

 

Επομένως:

  • Στο ερώτημα 'πόσα πρέπει να παίρνεις για το επίπεδο μόρφωσής σου' η απάντηση είναι όσα είναι διατεθιμένος να σου δώσει κάποιος, σύμφωνα με την αξία που απαιτείται να παράγει η θέση που καταλαμβάνεις.
  • Στο ερώτημα 'αν αμοίβομαι αρκετά καλά για τη θέση που εξυπηρετώ' η απάντηση είναι ότι αμοίβεσαι όσα είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς. Άρα αν θεωρείς ότι δεν αμοίβεσαι καλά, τότε βρες ποιό είναι το διαπραγματευτικό σου πλεονέκτημα για να ζητήσεις περισσότερα.

Στο θέμα της προσπάθειάς σου και των ικανοτήτων σου, παραθέτω τα δικά μου μαθήματα ζωής:

  • αν η θέση είναι αναλώσιμη τότε κανείς δεν θα σου πληρώσει τις επιπλέον ικανότητές σου,
  • αν δουλεύεις πολλές ώρες και αφιερώνεις μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής σου απ΄ ό,τι θέλεις τότε αυτή είναι μια επιλογή δική σου και δεν σου φταίει κανείς άλλος,
  • αν μαθαίνεις γρήγορα τότε αυτό είναι υπέρ σου για να κατοχυρώσεις τη θέση σου και δεν σου δίνει περισσότερους πόντους στον εργοδότη,
  • το επίπεδο σπουδών σου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι παράγει περισσότερη αξία
  • το πόσο τζίρο κάνει η επιχείρηση που δεν είναι δική σου δεν είναι αυτό που δίνει περισσότερη αξία στη θέση σου, αλλά οι ευθύνες που αναλαμβάνεις δίνουν (πχ πόσο κοστίζει το λάθος του οποίου την αποφυγή καλείσαι να διαχειριστείς, ή άλλο παράδειγμα πόσο χρόνο/ποιότητα/κόστος κερδίζει στην επιχείρηση η εφαρμογή μιας ιδέας σου)
  • δεν υπάρχει fixed price στο πόσο πρέπει να πληρώνεται κάποιος που εργάζεται 45-50 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχουν θέσεις στις οποίες εργάζεσαι τόσο και αντί να πληρώνεσαι, πληρώνεις εσύ γιατί κερδίζεις αξία από την επιχείρηση (πχ όταν δουλεύεις σε μονοπωλιακή επιχείρηση). Δεν λέω ότι συμφωνώ με αυτό, απλά λέω ότι υπάρχουν και αυτές, άρα δεν υπάρχει λογική σε ρητορικά ερωτήματα τύπου fixed price.
  • όταν όλα τριγύρω σου ακριβαίνουν, τότε αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνεσαι περισσότερο αν δεν το έχεις ζητήσει ήδη εκ των προτέρω να πληρώνεσαι. Το φαινόμενο αυτό λέγεται πληθωρισμός, είναι φυσική συνέπεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και το 99% του πληθυσμού του πλανήτη που δουλεύει σε υπαλληλικές συνθήκες δεν μπορεί να το καταλάβει, πόσο μάλλον να το διαχειριστεί ως φαινόμενο. Οι μισθωτοί είναι αυτοί που κουβαλάνε στις πλάτες τους την αγορά. Αν δεν σου αρέσει αυτό, τότε είναι επιλογή σου να γίνεις κάτι άλλο στο μέλλον.

 

Επομένως εν συντομία ο tetris σου τα είπε σωστά.

 

Τις καλύτερες ευχές μου.

Edited by [email protected]
  • Like 4
  • Upvote 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.