Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών: 200 εκ. για αντλησιοταμίευση και ύδρευση στα νησιά


Engineer

Recommended Posts

Με 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών πρόκειται να χρηματοδοτηθούν, νέα υβριδικά έργα που θα συνδυάζουν την αντλησιοταμίευση με την αφαλάτωση και τις ΑΠΕ.

Οι σχετικές προκηρύξεις αναμένονται άμεσα και όπως πρόσφατα είπε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα έργα αυτά είναι ιδιαίτερα αποδοτικά και καινοτόμα, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σε αυτό το συνδυασμό και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα νησιά.

Όπως εξήγησε καλύπτουν την ανάγκη της ύδρευσης, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τα νησιά αλλά και δίνουν τη δυνατότητα στα νησιά να αυτονομηθούν ενεργειακά παράγοντας πράσινη ενέργεια.

Τα έργα αυτά, χωρίς να είναι υψηλού κόστους, είναι μεγάλης αξίας και όπως υπολόγισε για τη δημιουργία τους απαιτούνται  20-30 εκ. για το καθένα.

"Με τα έργα αυτά τα νησιά μπορούν να εξασφαλίσουν ύδρευση στο διηνεκές.  Πρόκειται για έργα που συνδυάζουν ενεργειακή μετάβαση και κλιματική προσαρμογή και γι’ αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης",  σημείωσε.

Ο υπουργός, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις δυνατότητες που δίνουν στη  νησιωτική χώρα τα έργα αυτά και τόνισε ότι του αρέσουν πολύ γιατί είναι πολύ αποδοτικά. 

"Η αντλησιοταμίευση θέλει γεωφράγματα, η ύδρευση θέλει ταμιευτήτα, η αφαλάτωση θέλει ΑΠΕ και δυνατότητα να έχει ηλεκτρική ενέργεια όταν οι ΑΠΕ δεν δουλεύουν άρα και αποθήκευση. Όταν λοιπόν ένα έργο συνδυάζει όλα τα παραπάνω μαζί τότε είναι πολύ αποδοτικό", εξήγησε.

Η φιλοσοφία αυτών των έργων βασίζεται στην αξιοποίηση των έτοιμων δεξαμενών και των έτοιμων φραγμάτων  των νησιών, ενώ η ενέργεια που θα παράγεται  από την αντλησιοταμίευση, μπορεί είτε να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού ή να πωλείται μέσω των διασυνδέσεων. 

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών

Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο το 9ο «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Τα κεφάλαια του ταμείου προέρχονται από τη δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, τα 25 εκ. αδιάθετα δικαιώματα ρύπων που έχει η Ελλάδα από το 2018, όπως προβλέπει σχετική συμφωνία με την Κομισιόν.

Πρόκειται για τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπών ρύπων της  προηγούμενου φάσης του ευρωπαϊκού  Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της περιόδου 2013-2020. 

Η Ελλάδα, με ειδική ρύθμιση, τα εξασφάλισε  το 2018, ως αντάλλαγμα επειδή τότε είχε αποκλειστεί από το Modernisation Fund.

Ως αντιστάθμισμα έλαβε 25 εκατομμύρια δικαιώματα από τα αδιάθετα, για την απανθρακοποίηση των νησιών, τα οποία θα έπρεπε να πάρει την περίοδο 2021-2030.

Η τμηματική ανάλογα με τις ανάγκες χρηματοδότησης εκποίησης των δικαιωμάτων αυτών μπορεί να δώσει στη χώρα δύναμη πυρός για  επενδύσεις σε έργα ενεργειακής μετάβασης στα νησιά ως 3,8 δισ. τα επόμενα 8 χρόνια, ανάλογα με τις τιμές των δικαιωμάτων.

Το ταμείο θα χρηματοδοτεί έργα διασύνδεσης των νησιών, αποθήκευσης ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.