Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσδιορισμός Αντικειμενικής αξίας σε αγροτεμάχια


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Έχω μερικές ερωτήσεις που λογικά κάποιος συμβολαιογράφος/μηχανικός θα γνωρίζει.

  1. Έχω πισίνα είτε εντός είτε εκτός σχεδίου χωρίς άδεια. Θα πρέπει να υπολογισθεί η αξία του με το έντυπο κ8? Γιατί υπάρχουν μερικές προυποθέσεις.
  2. Μόνο όταν έχει ορισθεί Ε.Β.Α βάζω οικοπεδική αξία;
  3. Γίνεται να είναι εντός ΓΠΣ ένα ΑΑΓΗΣ- Αγροτεμάχιο;
  4. Πότε βάζω στο αγροτεμάχιο " περαιτέρω αξιοποίηση "
  5. Μπορείς σε οικόπεδο να βάλεις μειωτικό συντελεστή συνιδιοκτησίας;
  6. Μπορώ να έχω περαιτέρω αξιοποίηση χωρίς οικοπεδική αξία;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

 

Στο προφίλ σου δηλώνεις ότι είσαι Νομικός. Ισχύει?

Didonis

Edited by Pavlos33
έγινε μερική τροποποίηση τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος. Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Το καλύτερο θα ήταν να μας περιγράψεις πλήρως το ακίνητο στο οποίο θέλεις να υπολογίσεις την αντικειμενική αξία για να υπάρξουν στοχευμένες απαντήσεις. 

Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε ό,τι μπορώ.

1. Η πισίνα με το έντυπο Κ8 ενώ αν έχεις μονοκατοικία εκτός σχεδίου πας με το έντυπο Κ2

2. Στο έντυπο αα γης όταν έχει οριστεί ΕΒΑ δεν βάζεις ταυτόχρονα και ΑΒΑ. Η οικοπεδική αξία (δεύτερη αξία στο έντυπο) αφορά περιπτώσεις κτιρίων με επιφάνεια άνω των 15 τμ  εντός ΓΠΣ με μη καθορισμένους όρους δόμησης ή εκτός ΓΠΣ και ορίων οικισμών σε απόσταση 800 μ από θάλασσα ή με πρόσωπο σε επαρχιακή ή εθνική οδό.

3. Ένα γήπεδο μπορεί να βρίσκεται εντός ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ και ταυτόχρονα εκτός οικισμού/σχεδίου. Επιπλέον μπορεί να βρίσκεται σε περιοχή προτεινόμενης πολεοδόμησης, οπότε στην περίπτωση αυτή πάμε στο τρίτο μέρος του εντύπου αα γης και κλικάρουμε την αντίστοιχη επιλογή.

4. Αναφέρεται στις οδηγίες του εντύπου ααγης

- Μέσα σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) ή οικισμούς για τους οποίους δεν έχουν ορισθεί όροι δόμησης και,

- Εκτός Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) ή οικισμών για τους οποίους δεν έχουν ορισθεί όροι δόμησης αλλά έχουν πρόσωπο σε Εθνική ή Επαρχιακή οδό ή απέχουν μέχρι και 800 μέτρα από τη θάλασσα εκτός εάν στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη από τις πολεοδομικές διατάξεις δόμηση εν όλω ή εν μέρει λόγω απαγόρευσης οποιασδήποτε δόμησης σε ολόκληρη την εδαφική έκταση ή σε τμήμα της οπότε η Αξία Δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης υπολογίζεται για επιφάνεια εδαφικής Έκτασης ανάλογης με το ποσοστό της δόμησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Π.χ. Αν μπορεί να πραγματοποιηθεί το 80% της προβλεπόμενης από τις πολεοδομικές διατάξεις δόμησης, τότε κατά τον υπολογισμό της Αξίας Δυνατότητας περαιτέρω εκμετάλλευσης ως επιφάνεια της εδαφικής έκτασης θα ληφθεί υπόψη το 80% αυτής. Αν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά δόμηση δεν θα υπολογισθεί(Α.Δ).

- Η αδυναμία δόμησης εν όλω η ή εν μέρει καθώς και το σχετικό ποσοστό της δόμησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί αποδεικνύεται με βεβαίωση ιδιώτη μηχανικού, θεωρημένη από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία. 

5. Συντελεστής συνιδιοκτησίας επιβάλλεται να βάλεις στον προσδιορισμό αντικειμενικής αξίας όταν έχεις συνιδιοκτήτες. Εκφράζει την δυσκολία εκποίησης ενός ακινήτου λόγω της συνιδιοκτησίας. Ο συντελεστής είναι μειωτικός της τάξης του 10%

6. Βεβαίως και μπορείς όταν δεν υπάρχει κτίσμα ή αυτό είναι μικρότερο των 15 τμ και όταν αυτό είναι μεγαλύτερο των 15 τμ αλλά δεν βρίσκεται εντός ΓΠΣ ή εντος 800 μ από θάλασσα ή δεν έχει πρόσωπο σε εθνική/επαρχιακή οδό.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Aνατροφοδοτώ το θέμα παραθέτοντας δυο πολύ βασικές ΠΟΛ για τον προσδιορισμό αντικειμενικής αξίας σε αγροτεμάχια (γήπεδα για εμάς τους μηχανικούς).

1. ΠΟΛ 1127/15.9.2008 για ακίνητα εκτός σχεδίου, εκτός οικισμού αλλά εντός ΓΠΣ

2. ΠΟΛ 1212/16.11.1999  Παραδείγματα για τον προσδιορισμό αντικειμενικής αξίας σε αγροτεμάχια.

Σχολιάζοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο υπολογισμός αντικειμενικών αξιών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο , όταν βεβαίως πρόκειται για δηλώσεις ΦΜΑ κλπ. Σε ενημερωτικό επίπεδο και για απλές περιπτώσεις μπορεί αν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά και διαβάσει να καταλήξει σε σωστό αποτέλεσμα.

ΠΟΛ 1127 15.9.08 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΣΕ ΓΠΣ.pdf ΠΟΛ 1212-1999 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.