Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΥΠΕΝ: Περιθώριο 4 μηνών στον ΔΕΔΔΗΕ για τα κοινά αιτήματα χορήγησης όρων σύνδεσης


Engineer

Recommended Posts

Υποβολή κοινού αιτήματος χορήγησης όρων σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ θα μπορούν να υποβάλλουν επενδυτές, μόνο εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώσει, εντός τετραμήνου, ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) για διάφορους λόγους. Εάν δεν το κάνει θα θεωρείται δεδομένο ότι αδυνατεί.
Ειδικότερα, το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναμένεται να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση η οποία θα διευκολύνει την χορήγηση όρων σύνδεσης από τον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ σε όσους υποβάλλουν κοινό αίτημα.

Η ρύθμιση που περιελάμβανε ο παλαιότερος νόμος 4951/2022 (Α’ 129) δεν έθετε χρονικά όρια με συνέπεια να υπάρχει ασάφεια για τους επενδυτές σχετικά με το εάν και πότε μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στον Διαχειριστή του συστήματος.

Υποβολή αιτήματος

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, η οποία αναμένεται να προστεθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή για ψήφιση, θα μπορεί καταρχάς να γίνει υποβολή κοινού αιτήματος περί χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, το οποίο θα αφορά σε περισσότερους σταθμούς ΑΠΕ, οι οποίοι διαθέτουν βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή και Εξαιρούμενο Σταθμό, όταν η συνολική ισχύς τους ξεπερνά το όριο των 10 MW (η ισχύουσα ρύθμιση θέτει ως όριο τα 8 MW).

Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ στον οποίο είχαν υποβληθεί αρχικώς οι αιτήσεις, δηλώσει, εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή της τελευταίας αίτησης ότι αδυνατεί να χορηγήσει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους και η σύνδεση ενός ή περισσότερων σταθμών γίνεται μέσω νέων κοινών αποκλειστικών δικτύων σε νέο ή υφιστάμενο υποσταθμό μέσης τάσης προς υψηλή.

Αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκριθεί εντός τεσσάρων μηνών, τεκμαίρεται αδυναμία χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για τεχνικούς λόγους, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να υποβάλει αίτημα στον Διαχειριστή του Συστήματος. Αιτήματα συνολικής ισχύος άνω των 8 MW (όπως προβλέπει η νομοθεσία έως σήμερα), που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ έως την ψήφιση της νέας ρύθμισης θα αξιολογούνται βάσει των προϋφιστάμενων διατάξεων.

Τρεις προϋποθέσεις

Οι σταθμοί του κοινού αιτήματος θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) να περιέχονται στο σύνολό τους σε κύκλο με ακτίνα που δεν ξεπερνά τα είκοσι χιλιόμετρα.
β) Κάθε σταθμός παραγωγής να είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 100 kW.
γ) Ένας εκ των ενδιαφερομένων θα πρέπει να ορίζεται, πριν την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εκπρόσωπος των σταθμών για την υποβολή του κοινού αιτήματος, περί χορήγησης της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, ή για την κατασκευή και διαχείριση του Υποσταθμού, μέχρι το όριο του Συστήματος, όπου απαιτείται.

Ο αρμόδιος Διαχειριστής θα εξετάζει το κοινό αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, ανάλογα με την ισχύ του κάθε σταθμού. Δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης περί χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης του ίδιου σταθμού και στους δύο Διαχειριστές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα απορρίπτονται οι αιτήσεις από τους δύο Διαχειριστές.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.