Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όρια με όμορες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Καλησπέρα στο forum.

Το τελευταίο καιρό έχει προκύψει ένα θέμα με ένα σπίτι σε χωριό κάτων των 500 κατοίκων. Το σπίτι κτίστηκε το 1971, και οι εξωτερική τοιχοποία του ταυτίζεται με τα όρια του οικοπέοδυ (είναι και φέρουσα τοιχοποιία). Επίσης έχει ανοίγματα (ένα παράθυρο, μια σωλήνα για απορροφητήρα που δε προεξέχει όμως σε διπλανό οικόπεδο, και το άνοιγμα από τη βεράντα η οποία είναι υπερυψωμένη αλλά ακουμπάει στο έδαφος. Επίσης η βεράντα έχει και διαχωριστικά κιγκλιδώματα).

Το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει θέμα με τους γείτονες οι οπόιοι απαιτούν να κλείσει το παράθυρο και η οπή του απορροφητήρα (οκ λογικό) αλλά και να κτιστεί τοίχος στη βεράντα μέχρι πάνω ώστε να μη φαίνεται τίποτα από το οικόπεδό τους. Και εδώ δημιουργούνται δυο ερωτήματα.

1)Δημιουργείται πρόβλημα με το ότι το κτίσμα  ταυτίζεται με τα  όρια του οικοπέδου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κτίστηκε το 71' με μια απλή άδεια της τότε χωροφυλακής σε αδιάφορο μικρό οικισμό; 

2) Τι γίνεται με τη βεράντα. Διάβασα στο ΓΟΚ του 1985 ότι αν έχεις βεράντα ίσως χρειάζεται τοίχος. Αν μετατραπεί όμως σε αυλή το συμπαγές ύψος του δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1 μέτρο. Επομένως δε χρειάζεται τοίχος που να κλείνει εντελώς με το όμορο οικόπεδο.

Ευχαριστώ πολύ

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Στην ουσία χρειάζεσαι μηχανικό να κάνει έλεγχο νομιμότητας του ακινήτου και να διαπιστώσει αν έχει τηρηθεί η Ο.Α και αν κάποιες κατασκευές έγιναν καθ' υπέρβαση της Ο.Α. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι απαιτείται το κλείσιμο θα πρέπει να εκδοθεί Ο.Α και για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το ακίνητο και να εξακριβωθεί αν υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης Σ.Δ. Γενικότερα βάσει του ΓΟΚ 85 ίσχυε ότι οι ΗΧ στο όριο υποχρεούνταν να διαθέτουν τοίχο στο κοινό όριο, ενώ οι μπαζωμένες βεράντες (αποτελούν εδαφική διαμόρφωση) δεν έχουν τέτοιο περιορισμό.

Link to comment
Share on other sites

Οι άδειες της χωροφυλακής δεν είχαν λεπτομέρειες, άρα δεν μπορεί να προκύψει κάτι από αυτήν. Χώρια που αφορούσαν σε μικρές αναγκαίες κατασκευές (π.χ. αποχωρητήριο), αλλά οι ιδιοκτήτες εφτιαχναν ολόκληρο σπίτι.

Θα πρότεινα την υπαγωγή στο Ν 4495 (ως προ 75 ή προ 83), ώστε το κτίριο να αποκτήσει νομιμότητα. Εννοείται, όμως, ότι όλες οι κατασκευές έχουν γίνει πριν τις ανωτέρω χρονολογίες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από αρμόδιο μηχανικό.

Σε ό,τι αφορά στο παράθυρο και τον απορροφητήρα, νομίζω πως, αν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την κατασκευή τους, έχουν αποκτήσει δικαίωμα "χρησικτησίας". Αυτό όμως το γνωρίζουν καλύτερα οι νομικοί. Όσο για το κλείσιμο της πλευράς της βεράντας, δεν είναι υποχρεωτικό  να γίνει. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.