Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή υπογείου σε υφιστάμενη ισόγεια αποθήκη


Recommended Posts

Χαιρετώ το φόρουμ! Με λένε Παναγιώτη, αν και δεν είμαι μηχανικός, παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα διάφορα θέματα που συζητούνται εδώ.

Μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία: Σε μια πολυκατοικία υπάρχει ένα ανεξάρτητο κτίσμα που αποτελείται από μια σειρά ισόγειων αποθηκών, με επιφάνεια περίπου 7 τ.μ. η καθεμία. Είναι εφικτό να δημιουργηθεί υπόγειο κάτω από μια τέτοια αποθήκη; Αναφέρομαι κυρίως στη δυνατότητα έκδοσης σχετικής άδειας, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι το συνολικό κόστος κατασκευής πιθανότατα θα ήταν υψηλό σε σχέση με το όφελος (δηλαδή την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου).

Link to comment
Share on other sites

Η έκδοση της άδειας είναι το λιγότερο. Αυτό που έχει σημασία είναι το εφικτό του τρόπου κατασκευής (τεχνικά και οικονομικά). Αν υπήρχε εκτεταμένος χώρος εργοταξίου, θα ήταν εφικτό τεχνικά. Αλλά, σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας, δεν...  Άσε που υποψιάζομαι ότι το "ανεξάρτητο κτίσμα" μπορεί να είναι αυθαίρετο.

Link to comment
Share on other sites

Οι αποθήκες είναι απολύτως νόμιμες, απ' όσο γνωρίζω. Υπάρχουν σχέδια, συμβόλαια, είναι δηλωμένες στο κτηματολόγιο και έχουν ξεχωριστά χιλιοστά στο οικόπεδο. Τη συγκεκριμένη την είχα μεταβιβάσει στο όνομά μου πριν από περίπου 20 χρόνια, και δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, πέρα από την πληρωμή του ΤΑΠ που έγινε τότε. Βρίσκονται λίγα μέτρα από την άκρη του μπαλκονιού από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη συνορεύουν με τον κήπο άλλης πολυκατοικίας.

Link to comment
Share on other sites

Επιπλέον, αν ήταν εφικτό να φτιαχτεί υπόγειο στην αποθήκη, τότε υποθέτω ότι ο ωφέλιμος χώρος θα αυξανόταν από 7 τ.μ. σε 12 τ.μ., λαμβάνοντας υπόψη ότι η εσωτερική σκάλα, όπως στις μεζονέτες, θα καταλάμβανε περίπου 1 τ.μ. σε κάθε επίπεδο.

Δηλαδή, θα είχα αύξηση αποθηκευτικού χώρου κατά 5 τ.μ. Στην περιοχή, οι ελάχιστες αποθήκες που πωλούνται έχουν τιμή κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ., αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί μία δίπλα στο σπίτι.

Edited by panagiοtis
Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, panagiοtis said:

Οι αποθήκες είναι απολύτως νόμιμες,

Μην είσαι σίγουρος διότι, πριν 20 χρόνια, δεν ελεγχόταν η νομιμότητα κτισμάτων κατά τη μεταβίβαση. Επί πλέον, από τα στοιχεια που παραθέτεις, ισχυροποιείται η άποψή μου ότι κάτι δεν πάει καλά.

Συνεπώς, πριν αρχίσεις να κάνεις όνειρα για αύξηση του αποθηκευτικού χώρου, θα πρέπει να αποτανθείς σε μηχανικό για να ελέγξει επί τόπου τα δεδομένα.

Κι ακόμη, οποιαδήποτε κατασκευή σε κοινόχρηστο χώρο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη είτε της πλειοψηφίας, είτε του συνόλου των ιδιοκτητών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι λογικό να απαιτείται ομοφωνία ή πλειοψηφία.

Υποθέτω ότι οι αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα αφορούν την απόσταση της αποθήκης από την πολυκατοικία. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η άδεια είναι από το 1982, αν θυμάμαι καλά, και οι αποθήκες είχαν πωληθεί ξεχωριστά από τα διαμερίσματα και είναι λιγότερες από αυτά. Επίσης, μπορούν να αποκτήσουν ανεξάρτητο ρολόι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ — μία αποθήκη ήδη έχει — ενώ τη δική μου την ηλεκτροδοτώ από το διαμέρισμα, με σχετική δήλωση στη ΔΕΗ και στον δήμο, ώστε να πληρώνεται το ΤΑΠ μέσω του λογαριασμού του ρεύματος.

Κάποια στιγμή θα απευθυνθώ σε μηχανικό της περιοχής για να εξετάσω τη νομιμότητα, ακόμα και αν η επέκταση αποδειχθεί ασύμφορη. Παρ' όλα αυτά, μου κάνει εντύπωση που υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Βέβαια, έχω ακούσει τι έχει γίνει πχ με τους ημιυπαίθριους (αν και εμείς δεν έχουμε), οπότε όλα είναι πιθανά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.