Spiros1979 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14 , 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14 , 2024 Καλησπέρα σας, Σε οικοδομή ( πεδινό μέρος σε νησί, απόσταση από θάλασσα μεγάλη) με 25αρες κολόνες αναφορικά με την εξωτερική τοιχοποιία θα ήθελα να ρωτήσω για επιλογες και πλεονεκτήματα/ μειονεκτηματα 1) διπλή σειρά τούβλων και μετά εξωτερική θερμοπροσοψη. Μειονέκτημα (αισθητικό για μενα οι γωνιές) 2) τούβλο (12ουπο- μόνωση- τούβλο 12ουπο) και μετά εξωτερική θερμοπροσοψη (αποφεύγονται οι γωνιές αλλά μήπως είναι υπερβολή?) 3) τουβλετα 25αρα και μετά θερμοπροσοψη Ο μηχανικός μου, τον οποίο εμπιστεύομαι απόλυτα, μου είπε ότι τόσο η 2η όσο και η 3 επιλογή είναι μια χαρά ( μάλλον κλίνει προς τη 2η). Ευχαριστώ προκαταβολικά
kfil Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14 , 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14 , 2024 Η προσωπική μου γνώμη για την δική σου περίπτωση (όχι όμως χωρίς τεκμηρίωση) είναι ότι οι καλύτερες λύσεις είναι η 1η (μπατική τοιχοποιία με επαρκή καθ ύψος σεναζ) και η 2η (διπλή δρομική πάχους 25 εκατ με την εσωτερική μόνωση και επαρκή σεναζ καθ ύψος).
tetris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14 , 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14 , 2024 Προτείνω την 3η λύση, δεδομένου ότι: - Υπάρχει επαρκές πάχος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σκαψίματα ηλεκτρολόγου και υδραυλικού - Η τοιχοποιία "δένει" καλύτερα με τα υποστυλώματα, συνεισφέροντας πιο αποτελεσματικά στη δυσκαμψία - Το επί πλέον κόστος της τουβλίνας ισοφαρίζεται με την αποφυγή εσωτερικής θερμομόνωσης (άχρηστης, έτσι κι αλλιώς, αφού θα υπάρχει κέλυφος) - Ταχύτερη (ενδεχομένως) εργασία κι, εννοείται, ότι θα υπάρχουν τα απαιτούμενα σεναζ Επίσης, και για να έχουμε πιο ισχυρές εσωτερικές τοιχοποιίες, καλό είναι να καρασκευάζονται δρομικές (έδραση στη διάσταση των 12 εκ). Αυτό ανεβάζει το κόστος, αλλά μειώνει τον κίνδυνο αδυνατίσματος λόγω διελεύσεων ηλ. γραμμών.
kfil Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15 , 2024 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15 , 2024 (edited) Την 3η λύση δεν την πρότεινα για τους εξής λόγους. Αν η φέρουσα κατασκευή είναι από στύλους (25 εκατ όπως γράφει) θεωρώ ότι θα πρέπει οι εξωτερικές τοιχοποιίες να πληρούν τις απαιτήσεις φέρουσας τοιχοποιίας ώστε να παραλαμβάνουν σημαντικό σεισμικό φορτίο μειώνοντας τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις λόγω μικρών στύλων. Υπό αυτήν την προϋπόθεση η τουβλετα δεν πληρεί τις προδιαγραφές του βοηθήματος Εθνικού Κείμενου Εφαρμογής EC6 &2 (ποσοστό κενών <50% του όγκου λιθοσωματος και ελάχιστο πάχος περιμετρικού τοιχώματος τούβλου 10 χιλ, Αν η τουβλετα πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις ο.κ. Edited Αύγουστος 15 , 2024 by kfil
Spiros1979 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2024 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2024 Σας ευχαριστώ θερμά. Η αλήθεια είναι πως το όλο ζήτημα είναι λιγο σπαζοκεφαλιά…Ο τουβλας (εμπειρότατος) μου συνιστά να αποφύγουμε τις τουβλετες με το σκεπτικό ότι δεν είναι και τόσο στοιβαρη κατασκευή και των επεμβάσεων από τα συνεργεία μετά. Ο μηχανικός μου προσανατολίζεται στη δρομική με φελιζόλ με το σκεπτικό ότι το πλέον (λόγω και εξωτερικής θερμοπροσοψη) δεν βλάπτει ( άλλωστε το κόστος για φελιζόλ ανέρχεται max σε κάνα 1.000). Το όλο ζήτημα είναι βασικά να μην υπάρχουν γωνιες αλλά και η μέγιστη δυνατή θερμό/ηχομονωση
alexo Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 Μια ερώτηση και από εμένα. Είμαι στο στάδιο για νέα οικοδομή. Είχα μείνει στα πρότυπα του 1997 όταν έφτιαξε ο πατέρας μου το δικό του σπίτι και έβαλε τουβλο - κενό-φελιζολ, το μπλε αν θυμάμαι καλά, και τούβλο. Τα παράθυρα χωνευτα μέσα στον τοίχο και χωρίς μόνωση σε δοκάρι κολόνες. Ήθελα και εγώ κάτι παρόμοιο και ο μηχανικός τον οποίο δεν αμφισβητώ μου είπε πως δεν θα μπορέσει να σφηνωσει το τελευταίο τουβλο 7 εκατοστά στην μόνωση και 3 στο δοκάρι αν πούμε ότι το εξωτερικό τουβλο θα είναι 10. Μου ανέφερε ότι θα μπει 7 εκατοστά φελιζολ. Η δεύτερη λύση είναι εξωτερική θερμομόνωση. Οι ερωτήσεις μου είναι: 1. Για ζώνη Β πόσα εκατοστά πάχος φελιζολ πρέπει να έχει η θερμομόνωση; 2.Αυτό με το σφηνωμα του τουβλου έχει λογική; 3. Τι συμπεριφορά έχει δείξει η εξωτερική θερμομόνωση σε βάθος χρόνου σε όλα της τα χαρακτηριστικά; Αν καταλάθος χτυπήσει η εξωτερική θερμομόνωση θα πάθει ζημιά και πως επισκευάζεται; 4. Τα συνεργεία έχουν την ανάλογη εμπειρία σε αυτά τα υλικά; Ρωτώ την γνώμη σας και την εμπειρία σας.
jbosdas Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 Θα κάνεις εξωτερική θερμομόνωση >8εκ. και το ακριβές πάχος θα βγει από την ενεργειακή μελέτη η οποία θα πρέπει να σου εξασφαλίσει και την διαχείριση των υδρατμών άρα και της μούχλας που έχουμε βαρεθεί να επισκευάζουμε.... Κολώνες δοκάρια θα τα μονώσεις εξίσου. Πλάκα οροφής/στέγης επαυξημένη μόνωση. Δάπεδο και τοιχία υπογείου μην τα "ξεχάσεις" Τα κουφώματα ανοιγόμενα. Τα συρόμενα όπως και τα επάλληλα, έχουν αυξημένες απώλειες. Προσοχή στα ρολά και αυτά μονωμένα. Καλύτερα ανοιγόμενα παντζούρια. Αν φτιάξεις ένα σωστό κέλυφος, με μειωμένες απώλειες θα προκύψει μικρότερο σύστημα θέρμανσης άρα και οικονομικότερη χρήση. Αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να έχεις το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα θα πρέπει να ενημερωθείς για τα παθητικά κτίρια (διπλάσια μόνωση, τριπλά τζάμια, αεροστεγάνωση, ανακυκλοφορία αέρα) τα οποία έχουν εξειδικευμένη μελέτη - εφαρμογή και εξασφαλίζουν την ελάχιστη απαίτηση θέρμανσης. Πχ: 110τμ μονοκατοικία, χωρις σύστημα θέρμανσης, Φλώρινα με ένα 9αρι ac σε περίπτωση που χρειαστεί... 23°c μέσα 3 έξω χωρίς θέρμανση. Και όλα αυτά με ένα κόστος +3 με +5% και αν.... Είναι αδιανόητο να ακούμε στην εποχή μας για συρόμενα κουφώματα και "μπλε" μόνωση... Αν θες να κάνεις οικονομία εξισορρόπησε με πιο φτηνό πλακάκι , πριζοδιακόπτες, ντουλάπες, κουζίνες, κουρτίνες κλπ. Όχι μπογιές όμως... Θες διαπνοή.
jbosdas Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 Υπάρχουν μπογιές και βαφές. Οι βαφές έχουν πιστοποίηση για το συντελεστή διαπνοής τους, με αποτέλεσμα να αποφεύγεις τα ξεφλουδίσματα και άλλα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν. Το χρώμα και μόνο μπορεί να σου καταστρέψει όλη την διαστρωμάτωση των υλικών αν δεν διαπνέει σωστά... Για να το κάνεις εικόνα, φόρα και τρέξε σε βροχή με δύο διαφορετικά αδιάβροχα. Το πρώτο να είναι ένα πλαστικό (το κίτρινο, αυτό το γνωστό) και το άλλο να είναι ένα τύπου goretex. Με το πρώτο θα γίνεις μούσκεμα όχι από το νερό αλλά από τον ιδρώτα ενώ με το δεύτερο δεν θα έχεις τέτοια θέματα...
alexo Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 8 Μιλάμε πάντα για την εξωτερική βαφή όχι την εσωτερική αν κατάλαβα καλά.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα