MargaritaG Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17 Share Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17 Καλησπέρα σας, έχω την εξής ερώτηση και ελπίζω να είμαι στη σωστή ενότητα. Δεν βρήκα παρόμοια ενοτητα για υπολογισμό ενσήμων και έτσι άνοιξα καινούργια. Έχει εκδοθεί ΕΕΜΚ για την επισκευή της στέγης μου και έχει ολοκληρωθεί το έργο. Οι τεχνίτες ήταν 3 και δούλεψαν 3 ημεροκαματα (μη εστεγασμενοι), οπότε τα ένσημα του ΙΚΑ θα πρέπει να πληρωθούν από εμένα. Ενώ ο μηχανικός έχει κάνει προϋπολογισμο έργου και είπε πως δήλωσε στο ΙΚΑ τον αριθμό τεχνιτών και τα αντίστοιχα ημεροκαματα, είπε πως το ΙΚΑ υπολόγισε μόνο του τα ελάχιστα ημεροκαματα και βγαίνουν 25. Θα ήθελα λοιπόν να καταλάβω πως γίνεται ο υπολογισμός ημεροκαματων με βάση τους πίνακες του ΙΚΑ και αν τελικά θα πρέπει να πληρώσω παραπάνω από αυτά που δούλεψαν οι τεχνίτες. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tetris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17 Share Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17 Ο υπολογισμός των ημερομισθίων γίνεται με αντικειμενικό τρόπο (πίνακας 3, για την περίπτωσή σου), βάσει της μελέτης του μηχανικού. Συνεπώς, θα πρέπει να ελέγξεις τι ακριβώς δήλωσε ο μηχανικός. Τα στοιχεία υπάρχουν στο φάκελο του έργου στο ΙΚΑ. Εάν, παρ' όλα αυτά, υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ πραγματικών και υπολογισμένων ημερομισθίων, μπορεί να υποβληθεί ένσταση. Στο ΙΚΑ θα σου εξηγήσουν τη διαδικασία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akis73 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17 Share Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17 Καλησπέρα, υπάρχει περίπτωση το ΙΚΑ να υπολόγισε με Πιν.1 ως αντικατάσταση στέγης και όχι με Πιν.3 όπως σωστά αναφέρει ο συν/φος πιο πάνω. Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με το μηχανικό σας, αυτά όμως έπρεπε να είχαν ξεκαθαριστεί πριν από την έναρξη των εργασιών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tetris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17 Share Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17 Το ΙΚΑ υπολογίζει με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει ο μηχανικός. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MargaritaG Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας. Προσπάθησα να διαλευκανω το θέμα με το μηχανικό μου, αλλά έχω την εντύπωση πως μπερδεύτηκα παραπάνω. Από το ΙΚΑ το χαρτί που έχει έρθει, γράφει ξεκάθαρα για αντικατάσταση στέγης με υπολογισμό ενσήμων σύμφωνα με τον πίνακα 1. Ο μηχανικός έχει καταθέσει έναν προϋπολογισμό έργου χρησιμοποιώντας τον πίνακα 3. Μου είπε όμως πως όταν δοκίμασε να βάλει στον προϋπολογισμό ως επιφάνεια ένα ποσοστό της στέγης (καθότι έχουμε επισκευή μέρους της επιφάνειας και όχι ολική αντικατάσταση), δεν το δέχτηκε το ΙΚΑ με την αιτιολογία πως ο υπάλληλος του ΙΚΑ δε μπορεί να έρθει να διαπιστώσει αν έχει γίνει μερική ή ολική αντικατάσταση και συνεπώς έπρεπε στον προϋπολογισμό του να χρησιμοποιήσει τη συνολική επιφάνεια της στέγης. Για αυτό το λόγο και τα ημερομίσθια ανέρχονται σε τόσα πολλά. Είναι δυνατόν να μη μπορεί να γίνει προϋπολογισμός για επισκευή παρά μόνο για ολική αντικατάσταση; Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για το χρόνο σας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akis73 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 Share Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 18 Καλημέρα, μιλάτε σαν να κάνατε την διαδικασία κατόπιν εορτής, δηλ. μετά την αποπεράτωση των εργασιών. Θα έπρεπε να είχατε πάει στο ΙΚΑ πριν ξεκινήσετε τις εργασίες με Πιν.3 αντί Πιν.1 και να διευκρινίσετε ότι θα γίνει μερική επισκευή και όχι ολική αντικατάσταση. Αν όντως έχει γίνει έτσι, τότε κάντε ένσταση και αιτηθείτε να γίνει αυτοψία άμεσα ώστε να αποσαφηνιστεί τι εργασίες έχουν γίνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tetris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19 Share Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19 Όπως σωστά αναφέρει ο συνάδελφος, φαίνεται ότι η απογραφή έγινε κατόπιν εορτής. Το λάθος (τίνος?) είναι ότι αναφέρθηκε στο ΙΚΑ πως οι εργασίες έγιναν πριν την αναγγελία του έργου. Όπως και να έχει, δύο λύσεις υπάρχουν: - Είτε πληρώνονται τα 25 ημερομίσθια - Είτε υποβάλλεται ένσταση (ενδεχομένως θα χρειαστεί δικηγόρος) με αμφίβολα αποτελέσματα, μιας κι έχει γίνει αποδεκτό (από τον ιδιοκτήτη, κατά την απογραφή) ότι πρόκειται για αντικατάσταση στέγης Δυστυχώς, τα λάθη πληρώνονται... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MargaritaG Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19 Συγγραφέας Share Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 19 Καλησπέρα σας, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Πράγματι το έργο ολοκληρώθηκε πριν περίπου 20 ημέρες. Ήταν δικό μου το λάθος που επαναπαυτηκα πως θα πάει ο μηχανικός στο ΙΚΑ να βγάλει τα ένσημα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσα να το κάνω εγώ (και αυτό θα ήταν και το σωστό να γίνει, όπως διάβασα εκ των υστέρων). Το πάθημα θα μου γίνει μάθημα.. Καλή συνέχεια και ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα