Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστατευόμενο μνημείο το κτίριο της εφημερίδας «Εστία»


Engineer

Recommended Posts

Προστατευόμενο μνημείο χαρακτηρίστηκε το κτίριο της εφημερίδας «Εστία» (στην οδό Άνθιμου Γαζή 7) της φερόμενης ιδιοκτησίας ESTIA JJC A.E., στον Δήμο Αθηναίων.

Με την απόφαση απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του συγκεκριμένου κτιρίου (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με απόφαση ΥΠΠΟ/255663/10.07.2024 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 492/τ.Δ’/31.07.2024

Το τριώροφο κτίριο επί της οδού οδός Ανθίμου Γαζή 7, οικοδομήθηκε το έτος 1876. Αποτελεί τυπικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, με βάση, κορμό και στέψη στη συμμετρική πρόσοψη και μαρμάρινο εξώστη στον πρώτο όροφο. Τα ανοίγματα του ισογείου περιβάλλονται από μαρμάρινους πεσσούς με κορινθιακά κιονόκρανα, ενώ από πεσσούς περιστοιχίζονται και τα ανοίγματα των ορόφων.

Σύμφωνα με το υπουργείο το νεοκλασικό κτίριο διαθέτει αξιόλογα μορφολογικά, τυπολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αποτελεί τοπόσημο της περιοχής του κέντρου της Αθήνας, είναι τμήμα ενός πλούσιου οικιστικού αποθέματος των μέσων και του τέλους του 19ου αι. σε συνδυασμό με τα εμβληματικά δημόσια κτήρια της περιοχής του κέντρο της Αθήνας, είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσω της αδιάλειπτης παρουσίας μιας από τις ιστορικές εφημερίδες της χώρας, διαθέτει πλούσιο διάκοσμο στο εσωτερικό του που βρίσκεται σε καλή κατάσταση διατήρησης και αποτελεί τεκμήριο για τη μελέτη της εξέλιξης της περιοχής από αρχιτεκτονική, μορφολογική και ιστορική άποψη. 

Φώτο: https://nikospa.wordpress.com/2015/04/24/άλλαξε-ιδιοκτήτες-η-εφημερίδα-εστία/


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.