Μετάβαση στο περιεχόμενο

Α/Θ με FCU ή multi-split με μονάδες δαπέδου;


Armarix

Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα!

Για ένα διαμέρισμα 150τ.μ. που ανακαινίζεται τώρα, έχω το δίλλημα αν θα προτείνω Α/Θ με Fan-Coil ή multi-split με εσωτερικές μονάδες δαπέδου.

Επειδή η διαφορά στο κόστος είναι πολύ μεγάλη (ειδικά άν για την περίπτωση της αντλίας υπολογίσεις buffer κτλ), θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με τα παρακάτω;

1) Σχετικά με την ποιότητα θέρμανσης/ψυξης: Απο συζητήσεις, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι τα FCU νερού κάνουν πιο γλυκιά θέρμανση και ψύξη. Θα ήθελα καποιος που έχει αντίστοιχες εμπειρίες να το επιβεβαιώσει ή όχι και αν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στη θερμική άνεση με τα FCU των multi.

2) Σχετικά με το πόσο εύκολα χαλάνε: Μάστορες - προμηθευτές μου λένε ότιοι Α/Θ είναι πιο πιθανό να χαλάσουν σαν πιο πολύπλοκα συστήματα.

3) Οι Α/Θ πρέπει να σεταριστούν σωστά (και να βρεις και επαγγελματία να σου το κάνει). Εχω ακουσει και γνωμες  του τύπου "πηρα αντλια και καιω τ αντερα μου" και του τυπου "πηρα αντλια και δεν καιει τιποτα"

Ακούω τις γνώμες σας!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Με το "μπαρντόν" για την παρατήρηση αλλά...

On 29/8/2024 at 2:47 ΜΜ, Armarix said:

Απο συζητήσεις, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι τα FCU νερού κάνουν πιο γλυκιά θέρμανση και ψύξη

Με ποιους συζήτησες το θέμα με ζαχαροπλάστες; :D

Αν ήσουν ιδιώτης στο χώρο των ιδιωτών θα σε ρώταγα τι εννοείς. Επειδή όμως είσαι μηχανικός σε χώρο μηχανικών πρέπει να προσδιορίσεις αυτό που θέλεις με τη σωστή τεχνική ορολογία. Για να ξέρουμε κι εμείς που πατάμε. :D

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, Konstantinos IB said:

Καλημέρα. Με το "μπαρντόν" για την παρατήρηση αλλά...

Με ποιους συζήτησες το θέμα με ζαχαροπλάστες; :D

Αν ήσουν ιδιώτης στο χώρο των ιδιωτών θα σε ρώταγα τι εννοείς. Επειδή όμως είσαι μηχανικός σε χώρο μηχανικών πρέπει να προσδιορίσεις αυτό που θέλεις με τη σωστή τεχνική ορολογία. Για να ξέρουμε κι εμείς που πατάμε. :D

Το συζήτησα με εγκαταστάτες εμπόρους, και έναν άνθρωπο που έχει FCU νερού σπίτι του. Το αν κάνει γλυκιά ή άγρια θέρμανση /ψύξη δεν έχει να κάνει με αριθμητικές γνώσεις αλλά με εμπειρίες.

Τις γνώμες σας θέλω από συναδέλφους που έχουν κάνει αντίστοιχα έργα ή από συναδέλφους που έχουν άποψη, το τι θα πρότειναν 

Link to comment
Share on other sites

Μετά από πολλές εγκαταστάσεις αλλά και πολλά χρόνια "συμβίωσης" (στο σπίτι και στο γραφείο) με FCU παντός τύπου (νερού ή φρέον), δεν έχω παρατηρήσει απολύτως καμμία διαφορά.

Όσο για τις πιθανές βλάβες.... (όλα παθαίνουν βλάβες), αλλά αν πάθει βλάβη ένα FCU του multi split, άντε να βρείς να το αλλάξεις, ενώ σε ΑΘ βάζεις ότι νάναι χωρίς πρόβλημα. Αν χαλάσει η ΑΘ μετά από κάποια χρόνια (και δεν επισκευάζεται)....) αλλάζεις ΑΘ (ότι μάρκα νάναι) και όλο το υπόλοιπο δίκτυο και FCU παραμένει το ίδιο. Στο multi split, μάλλον πας για ολική αντικατάσταση.

Όσο για την εγκατάσταση.... ναι, απλά προτείνεις Multi split και καθάρισες (πάει ο ψυκτικός και τα κάνει όλα)!

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή με κάλυψε γενικά ο Αντώνης δεν θα σου απαντήσω για διαφορές. Ας γράψουν και άλλοι συνάδελφοι τις απόψεις τους και βλέπουμε. Εγώ θα σταθώ στην εμπειρία. 

Μια από τις τελευταίες μέρες του φετινού Αυγούστου πήγα για κάποια δουλειά Καλαμάτα και το αυτοκίνητο έκαψε περισσότερη βενζίνη από άλλες φορές. Αν ρωτήσω κάποιον άσχετο θα μου πει ότι με έκλεψαν οι βενζινάδες. Είναι όμως έτσι;

Την ημέρα αυτή η Πελοπόννησος είχε 80 - 85% σχετική υγρασία με πλήρη ηλιοφάνεια. Επειδή οι υδρατμοί είναι ισχυρότερο θερμοκηπιακό αέριο ακόμη και από το CO2 η κατάσταση που δημιουργούν είναι αφόρητη. Για να μπορέσω λοιπόν να πάρω την ψύξη που ήθελα στο αμάξι είχα τον κλιματισμό στο φουλ και ίσα που απέδιδε αυτό που θέλαμε. Διότι την περισσότερη ισχύ του εναλλάκτη εξάτμισης την έτρωγε η συμπύκνωση των υδρατμών. Ο συμπιεστής λοιπόν του αυτοκινήτου είναι που "έκλεβε" και όχι οι βενζινοπώλες.

Ομοίως ένας χρήστης Α.Θ. σε περιοχή με υψηλές ατμοσφαιρικές υγρασίες θα σου πει ότι το Χειμώνα η αντλία δουλεύει οικονομικά και το καλοκαίρι καίει τ' άντερά της. Άρα κακώς ρωτάς ανθρώπους που δεν μπορούν να γνωρίζουν. Όσο για τους ντήλερς, τα έχουμε ξαναπεί, είναι τόσο "γάτες" που μπορεί να σε πείσουν ότι το σύστημα "τρουπιγιόν" (το δικό τους) είναι το καλύτερο.

Ο μόνος πραγματικός μας φίλος είναι ο "μάστορας" αλλά και αυτουνού η εμπειρία θέλει αξιολόγηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.