Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίβλεψη στατικών σε υπό ανέγερση οικοδομή


 

Recommended Posts

Καλησπέρα ,

επιβλέπω μια 5 ορόφου ,η συμφωνία με τον εργολάβο είναι να επιβλέπω τα σίδερα ,παρατήρησα το εξής , ο μάστορας βάζει το καινούργιο σίδερο της κολώνας κολλητά σε αυτό της αναμονής με αποτέλεσμα να μην δένετε στο μανδύα. Τεχνικά τι μπορώ να του πω ώστε να το αποφύγουμε ;

Η λύση που έχω σκεφτεί είναι η εξής :

Κόβω σίδερα 7,5 μέτραμε ύψος ορόφου 3 μέτρα ώστε να μην έχω  αναμονές για έναν τουλάχιστον όροφο , το καινούργιο σίδερο το βάζει κολλητά στην αναμονή αλλά μετά από 50-60 εκατοστά το δένει στη γωνία του μανδύα .

Αν έχετε κάτι να μου προτείνετε ευπρόσδεκτο ,

Ευχαριστώ 

IMG_6408.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Εάν είσαι επιβλέπων των στατικών, δε επιβλέπεις μόνο τα "σίδερα" αλλά και την επάρκεια του ξυλότυπου.  

Από τη φωτο που παραθέτεις, βλέπω ότι (κατ' αρχάς) γίνεται σωστή δουλειά τόσο ως προς το υλικό (εγχώριος σίδηρος) όσο και ως προς την τοποθέτηση.

Οι κατακόρυφοι οπλισμοί δένονται στους συνδετήρες μόνο και μόνο για να παραμείνουν στη θέση τους κατά τη σκυροδέτηση. Συνεπώς (για τον ίδιο λόγο), οι οπλισμοί του ορόφου, δένονται στις αναμονές στα χαμηλά σημεία, και στους συνδετήρες στα ψηλά. 

Η σκέψη σου για συνεχόμενο (δύο ορόφων) κατακόρυφο οπλισμό είναι (κατ' αρχάς) σωστή, αλλά θα πρέπει:

- Να εξασφαλίσεις το απαιτούμενο μήκος αναμονών. Αν έχεις καθαρό ύψος 3.00 μ, θέλεις αναμονή πέραν των 6.30 τουλάχιστον

- να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρχουν μικρομετακινήσεις (κυρίως λόγω αέρα) κατά τη σκυροδέτηση (και για 24 ώρες τουλάχιστον), διότι χάνεται η συνάφεια

- Η τοποθέτηση να γίνει με γερανό

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η τοποθέτηση οπλισμού με μήκος 7.50μ, προυποθέτει όχι μόνο γερανό (αν υπάρχει δυνατότητα να στηθεί" αλλά και εμπειρία. Για την αποφυγή των μετακινήσεων οπλισμών που ανέφερε ο συνάδελφος tetris θα χρειαστεί συνδετήρες στο μη σκυροδετούμενο τμήμα, "τιράντες" μεταξύ των στύλων και "αντιρρίδες"

Ως προς τις ματίσεις οπλισμών, εναλλακτικά και όλως ενδεικτικά, δες κι εδώ: https://buildinghow.com/el-gr/Προϊόντα/Βιβλία/Τόμος-Α/Οπλισμός-I/Κολόνες/Ματίσεις .

Προσοχή όμως γιατί δέσμες οπλισμών με 3 ή περισσότερες ράβδους πρέπει να αποφεύγονται καθόσον μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια συνάφειας.

Αν θέλουμε πιο σωστή κατασκευή, φροντίζουμε οι παραθέσεις οπλισμών να γίνονται στα σημεία μηδενισμού των ροπών κι όχι στους κόμβους.

Έξω χρησιμοποιούν και "μούφες". Ως ιδέα δες εδώ http://www.episkevesold.civil.upatras.gr/ergasies 2008/8. ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΑ.pdf, Σχετική συζήτηση υπάρχει κι εδώ: https://www.michanikos.gr/forums/topic/22757-προσθήκη-καθυψος-αναμονές/

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Panagiotis Andrianopoulos said:

παρατήρησα το εξής , ο μάστορας βάζει το καινούργιο σίδερο της κολώνας κολλητά σε αυτό της αναμονής με αποτέλεσμα να μην δένετε στο μανδύα. 

Αυτά τα κενά σε απασχολούν;

 

 

IMG_6408.thumb.jpeg.1d16c8e8fac1410c1c2d259fda6c14dd.jpeg

Edited by ilias
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.