Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προκατ ή συμβατικό


Iόλη

Recommended Posts

Καλησπέρα στην ομάδα σας. Θα είμαι σύντομη διότι δεν θα ήθελα να σας κουράσω.

Προτίθεμαι να προβώ στην αγορά μιας ισόγειας οικίας που βρήκα σε πολύ καλή τιμή συν κάποια άλλα στοιχεία που διαθέτει και με ικανοποιούν στο έπακρο όπως τοποθεσία και εξωτερικοί χώροι, ενεργειακό τζάκι συνδεδεμένο με σώματα.  Λοιπόν αυτό που με προβληματίζει  είναι οτι η συγκεκριμένη οικία κατασκευάσθηκε την δεκαετία του 80 σαν εξοχική κατοικία. Ο ιδιοκτήτης ήταν μηχανικός. Απο οτι έμαθα (διότι τα χαρτιά των σχεδίων έχουν εξαφανισθεί!)  το σπίτι είναι χτίσμενο μπατικά με οριζόντια διαζώματα αλλα χωρίς κάθετες κολώνες, πάνω σε 400τμ πλάκα μπετόν. Ολόκληρη η τοιχοποιία μέσα και εξώ εχει πάχος 22εκ.

Λοιπόν θα ήθελα την γνώμη σας  στό τι θα κάνατε στην θέση μου. Αγορά της συγκεκριμένης οικίας συν αναπαλαίωση και αναστηλώση ή κατασκευή μιας καινούριας προκατ κατοικιας διότι απο ότι υπολόγισα θα μου βγεί περίπου το ίδιο κόστος . Απλα στην καινούρια οικία θα μου πάρει πολύ χρόνο να φέρω τον εξώτερικό χώρο στα μέτρα μου, η άλλη τον εχει έτοιμο. Μεγάλα δέντρα κτλ. Το όποιο είναι πολύ σημαντικό για μένα. Περίμενω μηχανικό τις επόμενες ήμερες να μου κάνει μια τεχική μελέτη . Απλα το ερωτήμα μου είναι... ανακατασκευασμένο συμβατικό ή καινούριο προκατ , τα φώτα σας παρακαλώ!!!!!! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων!

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός σου έχει πει ότι έχει βλάβες η φέρουσα τοιχοποιία; Αυτός ο τρόπος δόμησης ήταν πολύ διαδεδομένος εκείνες τις δεκαετίες ειδικά σε οικισμούς και εκτός σχεδίου και οι χτίστες ήταν πολύ εξοικειωμένοι με αυτή τη δόμηση. Ήξεραν να χτίσουν μπατική όπως πραγματικά πρέπει να είναι. Τότε κατακόρυφα οπλισμένα διαζώματα στις γωνίες και στις διασταυρώσεις δεν έβαζαν. Σήμερα αν φτιαχνόταν ίδιο οριζόντια και κατακόρυφα με διαμήκη οπλισμό και συνδετήρες είναι υποχρεωτικά.  Προσωπικά είμαι υπέρ της συμβατικής κατασκευής (δεν απορρίπτω την φέρουσα) για μικρής κλίμακας έργα όπως οι κατοικίες. Για μεγάλης κλίμακας έργα π.χ βιομηχανικά τότε η δόμηση γίνεται διαφορετικά (πιο τυποποιημένα να το πω απλά λόγω και  απαίτησης για μεγάλα ύψη, μεγάλα ανοίγματα κλπ. με άλλα υλικά όπως μεταλλικό σκελετό, πάνελ κλπ). Ένα θετικό που έχουν τα σπίτια με φέρουσα τοιχοποιία κοντά σε θάλασσα είναι ότι δεν κινδυνεύουν με διάβρωση οπλισμού και αποκόλληση αποδιοργάνωση σκυροδέματος, όπως έχουμε δει συχνά να συμβαίνει σε κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα δίπλα στη θάλασσα τα οποία είναι παλαιότερων δεκαετιών. Σε κάθε περίπτωση η γνώμη μου είναι να εμπιστευτείς τον μηχανικό σου και όχι τις απόψεις από τα φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Ένα καλό προκάτ, στοιχίζει όσο κι ένα συβατικό. Αν, λοιπόν, αποφασίσεις για νέα οικοδομή, τότε οπωσδήποτε συμβατικό (σκελετός από οπλ. σκυρόδεμα, κλπ).

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα εγκεκριμένα σχέδια (η άδεια??), θα πρέπει να γίνει στατικός και αντισεισμικός έλεγχος με βάση την υπάρχουσα κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας , εδώ που μένω (απο τις πιο ακριβές περιοχές τις χώρας ) η κατασκευή μιας συμβατικής κατοικίας κοστίζει περίπου 2.500ε το τμ.   για αυτό τον λόγο και ανέφερα το προκάτ. Στα συμβόλαια πάντως υπάρχει το σπίτι, δεν γνωρίζω τίποτα άλλο.  Το είδε ενας γνωστός μου μηχανολόγος και μου είπε οτι το σπίτι είναι σε άριστη κατάσταση, δεν υπάρχουν ρωγμές , περιμένω και τον  πολιτικό μηχανικό να μου κάνει μια μελέτη. Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Αν παρακολουθήσεις τις σχετικές συζητήσεις στο φόρουμ, θα δεις ότι υπάρχει έντονη αντίδραη για τα προκάτ. Ο λόγος είναι απλός. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι προβληματικά. Αυτό έχει προκύψει από την εμπειρία μας. Τελικά, ό,τι πληρώσεις παίρνεις...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.