Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μη προσμέτρηση στη δόμηση, λιθοδομής πεπαλαιωμένου κτιρίου δυνάμει διατάξεων ΝΟΚ


Recommended Posts

Υπόθεση 

Έστω ότι έχουμε ένα υπάρχον σχετικά παλιό κτίριο με τοιχοδομή από πέτρα. Σύμφωνα με το ΝΟΚ , στο άρθρο 12 4β που παραπέμπει στο άρθρο 11 κβ, "ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του, αμφότεροι από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη" δε μετράνε στην κάλυψη. Αυτό ισχύει και για παλιά κτίρια ή μόνο για νεόκτιστα? Το αναφέρει αυτό κάπου στο ΝΟΚ? Ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Αν γενικώς η ερώτηση αφορά εμβαδομέτρηση παλαιού κτιρίου, θα συμπεριληφθεί και το πάχος της λιθοδομής (μικτή επιφάνεια). Αν σκοπεύεις να κάνεις κάποια προσθήκη κατ'΄ επέκταση σε υπάρχον, θα δεις τι αναφέρεται στην  παρ. 11 κβ ("...η φέρουσα τοιχοποιία του υφισταμένου κτιρίου προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.")

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα η αφαίρεση από την κάλυψη ισχύει μόνο για νέες προσθήκες με πέτρα ή ξύλο στο υπάρχον, αλλά αυτό δεν ισχύει στην εμβαδομέτρηση υφιστάμενων παλαιών κτιρίων. Αν και δεν αναφέρεται αυτό κάπου στον ΝΟΚ σαν επισήμανση. Οκ ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν καλύτερα (για οικονομία συζήτησης) να μας πεις τι ακριβώς θα κάνεις. Μελέτη αποτύπωσης ή νέα άδεια με προσθήκη;  Στις αποτυπώσεις δεν αφαιρείς το πάχος της φέρουσας λιθοδομής. Πάντοτε αναγράφεις την μικτή κτιριακή επιφάνεια. Για τις προσθήκες αφαιρείται αλλά, δεν αφαιρείται για τα υφιστάμενα. 

Link to comment
Share on other sites

Βασικά υπάρχει ένα υφιστάμενο κτίριο προ του' 55 με τοιχοδομία από πέτρα στο οποίο θα γίνει μια προσθήκη. Αλλά το κτίριο αυτό έχει ήδη καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό της επιτρεπόμενης κάλυψης και δεν επαρκεί ο χώρος για μια ουσιαστική προσθήκη. Η μόνη ελπίδα είναι αν επιτρέπεται μια "παραβίαση" στην επιτρεπόμενη κάλυψη 5 τετραγωνικών, επειδή το υφιστάμενο κτίριο χτίστηκε με διαφορετικούς όρους δόμησης από αυτούς που αφορούν κάθε νέα προσθήκη (δηλαδή κατά ΝΟΚ). Ελπίζω να έγινα πιο σαφής.

Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά από το άρθρο 23 του ΝΟΚ παραβίαση κάλυψης μπορεί να επιτραπεί σε προσθήκη καθ΄ ύψος όταν το υφιστάμενο την παραβιάζει. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά θυμάσαι

Η παρ. 3β αναφέρει συγκεκριμένα

"...Ειδικά για τα κτίρια της παρ.1δ του Αρθ-23 του παρόντος νόμου (προϋφιστάμενα του 55, κλπ) η επέκταση καθ' ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το νόμιμο περίγραμμα αυτών όπου αυτό ορίζεται ως το τμήμα εκείνο το οποίο δεν αντίκειται είτε στις ισχύουσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του, εάν αυτές είναι ευμενέστερες"

Edited by tetris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωσή μου όντως το υφιστάμενο παραβιάζει την κάλυψη κατά 5 τ.μ., αλλά πως προκύπτει αυτό που λέει ο pavlos από την παράγραφο 3β που αναφέρει ο tetris ? Μάλλον αυτό είναι πρόβλημα διατύπωσης.

Link to comment
Share on other sites

Sorry που παρατείνω τη συζήτηση αλλά έχει ενδιαφέρον. Βασικά μου είναι δύσκολο να περιγράψω με λέξεις και φράσεις ένα πρόβλημα χώρου. Με μερικές εικόνες θα ήταν πιο εύκολο, αλλά ούτε αυτό αρκεί. Με video ίσως καλύτερα. Βασικά αναφέρομαι σε προσθήκη κατ' επέκταση στο επίπεδο του ισογείου και όχι καθ' ύψος, αφού αυτό είναι πρωτίστως πρόβλημα κάλυψης και όχι δόμησης. Δόμηση έχω , κάλυψη δεν έχω. Απ' τη στιγμή που το υφιστάμενο υπερβαίνει την επιτρεπόμενη κάλυψη αφού χτίστηκε σε μια εποχή που μάλλον δεν υπήρχε καν αυτή η έννοια, εγώ μπορώ να προσθέσω μια καινούργια κατασκευή στον ακάλυπτο στην εποχή του ΝΟΚ ? 

Αλλά απ 'την άλλη το καθ' ύψος και το κατ' επέκταση είναι αλληλένδετα αφού στην κάλυψη μετράνε και οι προβολές των ορόφων. Προφανώς πρέπει να ανατρέξω στον γοκ του '55 , αλλά δε νομίζω ότι θα βρω ευμενέστερη συνθήκη από ποσοστό κάλυψης 70 % που ισχύει στο ΝΟΚ. Άρα μάλλον κινούμαι στα όρια του υφιστάμενου... 

Edited by Tostas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.