Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η ΕΕ υπογράφει τη σύμβαση-πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη


Engineer

Recommended Posts

Την πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη, που συνάδει πλήρως με τον κανονισμό της ΕΕ για το ΑΙ (σ.σ. τον πρώτο ολοκληρωμένο κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο), υπέγραψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ. Η σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει μια κοινή προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα ΑΙ είναι συμβατά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την καινοτομία και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη στην εν λόγω τεχνολογία.

Περιλαμβάνει μια σειρά βασικών εννοιών από τον κανονισμό της ΕΕ για την ΤΝ, όπως την προσέγγιση βάσει κινδύνου, τη διαφάνεια σε όλο μήκος της αξιακής αλυσίδας των συστημάτων ΤΝ και του περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ, λεπτομερείς υποχρεώσεις τεκμηρίωσης για τα συστήματα ΤΝ που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου και υποχρεώσεις διαχείρισης κινδύνου με τη δυνατότητα θέσπισης απαγορεύσεων για τα συστήματα ΤΝ, που θεωρούνται σαφής απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Υπογράφηκε ο πρώτος, παγκοσμίως, ολοκληρωμένος κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη

Η σύμβαση υπογράφηκε στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών περιλαμβάνονταν η ΕΕ, άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Αγία Έδρα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Αυστραλία, η Αργεντινή, το Περού, η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα.

Συνεκτική πρόταση

Η χθεσινή υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της ΕΕ όσον αφορά την ΤΝ σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις στο πλαίσιο της G7, του ΟΟΣΑ, της G20 και των Ηνωμένων Εθνών.

Η σύμβαση θα εφαρμοστεί στην ΕΕ μέσω του κανονισμού για την ΤΝ, ο οποίος προβλέπει εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά, την ανάπτυξη και τη χρήση συστημάτων ΤΝ, καθώς και μέσω άλλων σχετικών νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, όπου απαιτείται. 

Μετά την υπογραφή, η Επιτροπή θα ετοιμάσει μια πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της σύμβασης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει, επίσης, να δώσει την έγκρισή του. 

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι απόψεις που κατέθεσαν 68 διεθνείς εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και άλλων διεθνών οργανισμών, οδήγησαν σε μια ολοκληρωμένη και συμπεριληπτική προσέγγιση.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ο Νο 1 κανόνας που θα πρότεινα:

Αν κάποιος ρωτήσει οποιοδήποτε σύστημα ΤΝ αν είναι ΤΝ θα πρέπει να απαντήσει άμεσα καταφατικά, είτε πρόκειται για ΤΝ είτε για σύστημα υποβοηθούμενο από ΤΝ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.