Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας!

 

Σε πρόσφατη προσπάθεια ανάλυσης μίας οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης αντιμετώπισα ένα θέμα αναφορικά με την σωστή διαστασιολόγηση της διατομής του πλαστικού σωλήνα (ευθύγραμμου ή κυματοειδους/σπιράλ) που προορίζεται για τη προστασία των μονωμένων αγωγών της.

 

Δίνω ένα παράδειγμα για να γίνω άμεσα κατανοητός.

 

Ηλεκτρική γραμμή στην οποία χρειάζεται να περάσουν εντός ίδιου πλαστικού σωλήνα δύο καλώδια ΝΥΜ 2χ2.5 (HO5VV-U) εξωτερικής διαμέτρου 10mm το καθένα. Ποιά είναι η ελάχιστη επιτρεπτή εσωτερική διάμετρος του πλαστικού σωλήνα που θα εμπεριέχει τα δύο αυτά καλώδια?

 

Έχοντας υπόψη το πρότυπο HD 384 καθώς και την Προσωρινή Εθνική Τεχνική Προδιαγραφή 04-20-01-02 (έκδοση 1η) του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ήθελα να ρωτήσω εάν τελικά η διατομή των πλαστικών σωλήνων προσδιορίζεται από κάποια συγκεκριμένη τεχνική προδιαγραφή ή είναι ζήτημα απλά εμπειρικό π.χ. η τελική εσωτερική διάμετρος του σωλήνα είναι 1,5 φορά την εξωτερική διάμετρο του καλωδίου?

 

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας και είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειαστείτε στο εν λόγω ερώτημα.

Δημοσιεύτηκε

Τα πράγματα είναι απλά όταν πρόκειται για κατοικίες. Η επιλογή των σωληνώσεων γίνεται κυρίως εμπειρικά και σπανίως μπορεί κανείς να κάνει λάθος. Σκοπός είναι να υπάρχει μια προστασία των αγωγών ΝΥΑ αλλά και μια άνεση ώστε να μπορούν να "αναπνέουν". Πιο συγκεκριμένα στην καθημερινή πρακτική που έχει αποδειχθεί αρκούντος ικανοποιητική ισχύει :

 

Φ13.5 για εως και 2 γραμμές ΝΥΑ 3χ1.5

Φ16 για εως και 2 γραμμές ΝΥΑ 3χ2.5 ή με γείωση 1.5 mm2

Φ11 για τηλεφωνικά καλώδια και άλλα ασθενή (π.χ. 4χ0.22mm2 κλπ)

Φ13.5 για UTP

Φ16 για κεραίες

Φ20 για καλώδια ΝΥΜ 3χ1.5 και 3χ2.5mm2

Φ25 για παροχές. Ειδικά εδώ μπορεί κανείς να ρίξει π.χ. σε μια τριφασική εγκατάσταση τους 3 αγωγούς των φάσεων σε μια σωλήνα και τους άλλου 2 σε μια δεύτερη σωλήνα.

 

Δεν υπάρχουν όμως απόλυτοι κανόνες. Αν δεν έχεις αρκετό σοβά στο σημείο που θα περάσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μικρότερες σωλήνες. Είναι καθαρά θέμα εμπειρίας. Το θέμα όμως ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι οι σωληνώσεις αλλά ο τρόπος εγκατάστασης. Δηλαδή οι οδεύσεις και τα κουτιά διακλάδωσης όπου εκεί θέλει εμπειρία.

 

Διάβασε αν θες έναν οδηγό που είχα αφήσει σε παλαιότερο μήνυμα, μπορεί να σε βοηθήσει πολύ στη δουλειά σου. ("αυλακώσεις τοίχων", αν θυμάμαι καλά ήταν το θέμα).

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ θερμά για την αμεσότητα και την πληρότητα της απάντησης!

  • 10 months later...
Δημοσιεύτηκε

Ένα παρεμφερές ερώτημα για να μην ανοίξω καινούργιο θέμα:

 

Επιτρέπεται η διακλάδωση σωληνώσεων να γίνεται χωρίς κυτίο;

(δηλαδή κρυφή, μέσα στο πάτωμα ή στην τοιχοποιία, με την σύνδεση πχ τριών σωλήνων με ταινία)

Είναι δυνατόν να τραβηχθεί καλώδιο εκ των υστέρων μέσα από αυτή την κατασκευή;

(εννοείται ότι ο εγκαταστάτης πέρασε τα καλώδια όσο ο κόμβος ήταν ανοιχτός, και πριν το τσιμεντάρισμα)

 

Αν επιτρέπεται, πως προκύπτει αυτό;

Αν απαγορεύεται, που το γράφει;

Δημοσιεύτηκε

Απαγορεύεται η διακλάδωση καθώς και η ένωση δύο σωλήνων χωρίς κυτίο.

Μάλιστα το κυτίο πρέπει να είναι επισκέψιμο, δεν επιτρέπεται να είναι πίσω από εντοιχισμένες ντουλάπες, κτλ.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ sdim, αυτό φανταζόμουν κι εγώ. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να βρω σχετική αναφορά σε κάποιο κανονισμό. Στο ΠΕΤΕΠ λέει ότι απαγορεύονται οι ενώσεις σωλήνων (άρα και οι διακλαδώσεις...) αλλά είναι σχέδιο, δεν είναι κανονισμός. Προσπαθώ να βρω κάτι σχετικό, αλλά δεν μπορώ να βρω ούτε τον ΚΕΗΕ του '55 ούτε το ΕΛΟΤ-384 (που φυσικά δεν γνωρίζω καν αν έχουν σχέση με αυτό που με απασχολεί)... Αν κάποιος μπορεί να με καθοδηγήσει θα του ήμουν ευγνώμων.

Δημοσιεύτηκε

Εαν υπαρχει εγκαταστατης που αγνοει κουτια διακλαδωσης(χωνευτα,επιτοιχα,υπογειων γραμμων κ.ο.κ) τοτε ειναι γιαλατζη εγκαταστατης,και δεν χρειαζονται κανονισμοι για τα αυτονοητα,και δεν ειναι μονο θεμα λειτουργεικοτητας αλλα και ασφαλειας(οπτικη οδευση)

Δημοσιεύτηκε

Πράσινε, φυσικά και θα συμφωνήσω μαζί σου. Απλώς η ύπαρξη αναφοράς στον κανονισμό δίνει και μία άλλη διάσταση. Καθιστά την εν λόγω επιλογή -εκτός από κακότεχνη, επικίνδυνη, μη λειτουργική κλπ- ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Η βλακεία μπορεί να θεωρηθεί ελαφρυντικό, η παρανομία όχι. Επίσης, εφόσον είμαι επιβλέπων, η παρανομία αφορά εμένα...

 

Ως τώρα βρήκα τα εξής:

 

Σχέδιο ΠΕΤΕΠ (που για να είμαι ειλικρινής δεν πολυεκτιμώ), §3.3 "απαγορεύεται η ένωση σωλήνων εκτός κυτίων" (αλλά τί θέλει ακριβώς να πει; )

ΚΕΗΕ ΦΕΚ59Β/11-4-55 §172.6 "Αι διακλαδώσεις δέον να επιτελούνται εντός κυτίων" (από άλλη εποχή, και αναφέρεται σε διακλάδωση αγωγών [γραμμών] και όχι σωλήνων)

Δημοσιεύτηκε

ΕΛΟΤ HD-384, Μέρος 5ο, Κεφάλαιο 51, Τμήμα 513 : Προσιτότητα

 

513 Προσιτότητα

 

Όλα τα υλικά, στα οποία περιλαµβάνονται και οι ηλεκτρικές γραµµές, πρέπει να τοποθετούνται κατά τρόπο που να διευκολύνεται η εκτέλεση χειρισµών σ αυτά, η επιθεώρηση και η συντήρησή τους και η προσέγγιση στις συνδέσεις τους. Αυτές οι δυνατότητες δεν θα πρέπει να περιορίζονται αισθητά στην περίπτωση τοποθέτησης των υλικών µέσα σε περιβλήµατα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.