giannispap77 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27 , 2009 Ο Α και η Β αγοράζουν το 1981, κατά ποσοστό συγκυριότητας 50% ο κάθε ένας, με ξεχωριστά συμβόλαια, δύο ξεχωριστά κληροτεμάχια, εκτός σχεδίου, εμβαδού 3.500 τ.μ. και 7.700 τ.μ. Τα κληροτεμάχια αυτά είναι όμορα, αγοράστηκαν δε ξεχωριστά το κάθε ένα τους. Το 1982 οι Α και Β υποβάλλουν αίτηση για να κτίσουν οικοδομή. Η Πολεοδομία εκδίδει οικοδομική άδεια για την συνολική έκταση και των δύο (όμορων) ακινήτων, εμβαδού 11.200 τ.μ., θεωρόντας τα κληροτεμάχια ως ένα ενιαίο ακίνητο, αφού οι συνιδιοκτήτες Α και Β έχουν το ίδιο ποσοστό συνιδιοκτησίας στα κληροτεμάχια. Η οικοδομή, εμβαδού 220 τ.μ. κτίζεται εντός του κληροτεμαχίου των 3.500 τ.μ. Σήμερα, αν τα κληροτεμάχια αυτά θεωρηθούν ως ενιαίο ακίνητο (όπως το θεώρησε η Πολεοδομία και εξέδωσε την άδεια) οι Α και Β έχουν δικαίωμα να κτίσουν ακόμη 90 τ.μ. περίπου και στα 2 (ως ενιαίο ακίνητο). Συμβολαιογραφικά δεν υπάρχει μεταγενέστερο συμβόλαιο και επομένως στο Υποθηκοφυλακείο τα κληροτεμάχια εξακολουθούν να φαίνονται ως δύο χωριστά ακίνητα. Αν τα ακίνητα αυτά παραμείνουν χωριστά και δεν υπάρξει συμβόλαιο μεταβίβασης των ακινήτων, ως ενιαίου, υπάρχει δικαίωμα να κτιστούν στο ακίνητο των 7.700 τ.μ., που σήμερα δεν υπάρχει κτίσμα, ακόμη 274 τ.μ. οικοδομής. Όμως, έτσι, το ακίνητο των 3.500 τ.μ., αν θεωρηθεί ξεχωριστά, θα έχει υπερκαλύψει την δόμηση των 200 τ.μ., αφού σήμερα έχει κτιστεί οικοδομή 220 τ.μ. Η Πολεοδομία θα μπορεί να αναθεωρήσει την υπάρχουσα άδεια εάν οι Α και Β θελήσουν να θεωρήσουν ξεχωριστά τα ακίνητα τους, εφόσον ήδη η Πολεοδομία έχει εκδώσει άδεια για ενιαίο ακίνητο; Ας πούμε ότι δεν γίνεται. Αν οι Α και Β πουλήσουν, ξεχωριστά, το ακίνητο των 7.700 τ.μ. που δεν υπάρχει η οικοδομή (αφού στο Υποθηκοφυλάκειο εξακολουθούν να φαίνονται ως ξεχωριστά ακίνητα) και ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου των 7.700 θελήσει να εκδώσει οικοδομική άδεια τι θα γίνει;;; Δεν θα το ελέγξει αυτό η Πολεοδομία ότι ήδη έχει εκδοθεί άδεια για το ενιαίο ακίνητο;;; Ουφ. Ευχαριστώ πολύ για τις όποιες απαντήσεις. Είμαι εντελώς νέος Συμβολαιογράφος, και ως μέχρι πριν λίγο καιρό δικηγόρος από πολεοδομικά (όπως και οι πιο πολλοί δικηγόροι) δεν σκάμπαζα και πολλά.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27 , 2009 ευχαριστούμε που απευθύνεστε στο φόρουμ μας καλό θα είναι να ζητήσετε εσείς η καλύτερα οι πελάτες σας την συνδρομή ενός Τοπογράφου Μηχανικού πολλές φορές η άποψη που σχηματίζουμε απο μακρυά δεν είναι απόλυτα σωστή με όσα αναφέρετε στο ερώτημά σας έχετε αρχικά τις εξής δυνατότητες 1. κατάτμηση εφόσον επιτρέπεται με τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν 2.επικύρωση ανωμάλου δικαιοπραξίας θέμα στο οποίο θα πρέπει να αποκτήσετε ιδιαίτερη εμπειρία τα ξαναλέμε
Chilon Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27 , 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27 , 2009 Νομίζω ότι ο σύλλογος των Συμβολαιογράφων δίνει κάποιες οδηγίες γύρω από θέματα δόμησης. Το καλύτερο απ' όλα είναι να έχεις (ή να βρεις) κάποιον Μηχανικό που εμπιστεύεσαι και να τον συμβουλεύεσαι.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα