Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διατομή καλωδίου, πτώση τάσης και ασφάλεια στον πίνακα


GeorgeS

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

Έχω το εξής ερώτημα το οποίο δεν μου έτυχε ποτέ να αντιμετωπίσω εως σήμερα.

Τα δεδομένα :

Έχουμε παροχή ΔΕΗ Νο 3, ήτοι καλώδιο 5x16mm2 στο μετρητή με ασφάλειες 3χ63Α. Από την παροχή αυτή τροφοδοτούνται 2 υποπίνακες, ο ένας στα 480 μέτρα (με εκτιμώμενο μέγιστο φορτίο 22Α/φαση) και ο άλλος στα 500 μέτρα με εκτιμώμενο φορτίο 25A/φάση)

Υπό νορμάλ συνθήκες (μικρές αποστάσεις) θα έβαζε κανείς ένα NYY 5x6mm2 για τον πρώτο και ένα NYY 5x10 mm2 για τον δεύτερο ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ το θέμα της πτώσης τάσης.

Η πτώση τάσης όμως στον 1ο πίνακα απαιτεί μια διατομή 5x25mm2. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής :  Ασφαλίζουμε με βάση τη διατομή ή το ρεύμα γραμμής ? Η γνώμη μου είναι με το ρεύμα γραμμής για πολλούς λόγους αλλά εδώ έχουμε ένα άλλο πρόβλημα. Τι γίνεται όταν η διατομή του καλωδίου προκύπτει αρκετά μεγάλη και ο μικροαυτόματος δεν μπορεί να την υποδεχθεί ?  Αν βάλουμε ασφάλειες με βάση τη διατομή χάνουμε κάθε είδους επιλεκτικότητα, δηλαδή έχει 63Α στη ΔΕΗ και ασφαλίζεις με 80Α, αν βάλουμε μικρότερες ασφάλειες αυτές δεν δέχονται τόσο χοντρά καλώδια.  

Μάλιστα το παραπάνω παράδειγμα είναι και η απλή περίπτωση, γιατί έχουμε και αποστάσεις στα 600 μέτρα εκεί όπου απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη διατομή. 

Τι λέτε ?

 

Edited by miltos
συντακτική διόρθωση
Link to comment
Share on other sites

Ασφαλίζουμε με βάση το αναμενόμενο ρεύμα γιατί, όπως λες, αν ασφαλίσουμε με βάση τη διατομή χάνουμε την επιλεκτικότητα.

 

Στο εμπόριο υπάρχουν αυτόματοι διακόπτες με πιο μεγάλες υποδοχές αν δε χωράει στο μικροαυτόματο το καλώδιο. 

 

Παίζει να υπάρχουν και κάτι ειδικές κλέμες που στραγγαλίζουν τη διατομή για να χωρέσει στον μικροαυτόματο, αν ρωτήσεις σε κανένα κατάστημα με ηλεκτρολογικά θα σου πουν τι υπάρχει διαθέσιμο.

Edited by Τρελός Επιστήμων
Link to comment
Share on other sites

υπάρχουν και τριπολικές κλέμμες που συνδέονται επάνω σε μικροαυτόματο για να δεχθεί 25αρι καλώδιο και μπλοκ διανομής για να συνδεθεί η παροχή και να μπει μικρότερη διατομή προς το μικροαυτόματο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.