Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι νέες εννιά (9) συστάσεις για την εφαρμογή της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας ενεργειακής απόδοσης


Engineer

Recommended Posts

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τις τελευταίες 9 συστάσεις και έγγραφα καθοδήγησης για τη στήριξη του έργου των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τη μεταφορά της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό δίκαιο και την εφαρμογή της στην πράξη. Τα σημερινά έγγραφα καθοδήγησης αφορούν ειδικά τα θέματα των καταναλωτών (σύμφωνα με τα άρθρα 21, 22 και 24 της νέας οδηγίας) και τις  ενεργειακές υπηρεσίες (άρθρο 29).

Όπως και με τις προηγούμενες συστάσεις, οι δημοσιεύσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση του έργου των εθνικών διοικήσεων διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή βλέπει τις πιο περίπλοκες πτυχές της νέας νομοθεσίας και παρέχοντας μια κοινή προσέγγιση ή υπόδειγμα σχετικά με αυτές τις νέες απαιτήσεις στο εθνικό δίκαιο, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Συνολικά, τα 9 έγγραφα καθοδήγησης που δημοσιεύθηκαν καλύπτουν τις ακόλουθες πτυχές της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, όπου απαιτούνται δράσεις για την επιτάχυνση της προόδου

Ως περαιτέρω βοήθεια στις εθνικές διοικήσεις, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έκθεση των αναδόχων σχετικά με τις ορθές πρακτικές, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς παραδείγματα ορθών πρακτικών όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής των νέων και αναθεωρημένων διατάξεων.

Ιστορικό

Η νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου 2023, παρέχοντας έτσι στις χώρες της ΕΕ έως τις 11 Οκτωβρίου 2025 τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα νέα στοιχεία της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία. Μεταξύ άλλων, η αναθεωρημένη οδηγία ενισχύει τη φιλοδοξία του στόχου ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ, καθιστώντας δεσμευτική για τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν συλλογικά πρόσθετη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7 % έως το 2030, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του σεναρίου αναφοράς της ΕΕ για το 2020. Αυξάνει επίσης την υποχρέωση ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας — από 1,3 % το 2024/25 σε 1,9 % το 2028. Πάνω απ’ όλα, οι νέοι κανόνες είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση των ευρύτερων οφελών από την ενεργειακή απόδοση όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών της ΕΕ, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, την οικονομική απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ενεργειακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης μέσω της μείωσης των εξαρτήσεων από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, της μείωσης της ρύπανσης και της βελτίωσης της υγείας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.