Μετάβαση στο περιεχόμενο

Lamda - Ελληνικό: Πώς προχωρούν «Ellinikon Mall» και «Riviera Galleria» – Η υπογειοποίηση και τα οικιστικά


Engineer

Recommended Posts

Σχεδόν έτοιμο είναι το πρώτο μέρος των εργασιών για την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρο της χώρας που αναμένεται να υλοποιηθεί στο Ελληνικό, στο πλαίσιο της μεγάλης ανάπτυξης της Lamda Development στην έκταση του πρώην αεροδρομίου. Όπως αναφέρει στην τελευταία εταιρική παρουσίαση (Σεπτέμβριος 2024) η LAMDA Development, και ειδικά για όσον αφορά στις μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις εντός του Ελληνικού, για το «The Ellinikon Mall» έχει ολοκληρωθεί ήδη το 96% του συνολικού όγκου των εκσκαφών, με τις εργασίες να αναμένεται να ολοκληρώνονται μέσα στον τρέχοντα μήνα από την ΑΚΤΩΡ.

Η διοίκηση της Lamda, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, αποφάσισε να «ενισχύσει» τους χώρους του εμπορικού κέντρου από τις 90.000 τ.μ. στις 100.000 τ.μ. αυξάνοντας και τον αριθμό των καταστημάτων στα 350 «σε συνέχεια της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται από τους υποψήφιους μισθωτές, ελληνικές και ξένες αλυσίδες» όπως αναφέρει σχετικά η παρουσίαση. Μέχρι και το τέλος Αυγούστου είχαν προχωρήσει οι όροι για τις μισθωτικές συμφωνίες στο 63% των χώρων, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% έως το τέλος του 2024.

Κατά συνέπεια, άμεσα, και μάλλον έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκσκαφές για το μεγαλύτερο Mall της χώρας που θα είναι έτοιμο το 2027. Στο κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων, το 2024 θα είναι το πρώτο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των εργασιών στο πολύ σημαντικό για το έργο Ρέμα Τραχώνων.

Όσον αφορά στο έτερο mall του Ελληνικού, το παραλιακό πολυτελές Riviera Galleria, το εμπορικό κοντά στη μαρίνα των 19.000 τ.μ., έως το τέλος Αυγούστου, οι συμφωνίες είχαν προχωρήσει στο 69% με τον στόχο στο 80% έως το τέλος του 2024. Για το project αυτό, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι για το 2026. Οι εκσκαφές και κατεδαφίσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο και ένα 15% του συνολικού όγκου των εκσκαφών να έχει πραγματοποιηθεί, με ανάδοχο κατασκευάστρια τη ΜΕΤΚΑ (όμιλος Metlen).

Τα οικιστικά και οι υποδομές

Πέραν αυτών, η LAMDA προχωρά τις διαδικασίες / συναλλαγές και εργασίες με τις επιμέρους οικιστικές αναπτύξεις, το αθλητικό κέντρο αλλά και τις υποδομές εντός της επένδυσης, εκτός των επιμέρους συμφωνιών με τρίτους επενδυτές. Όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση, πέραν των πωλήσεων του συνόλου των 314 κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο, έχουν ολοκληρωθεί οι κρατήσεις σε ποσοστό 72% (318 διαμερίσματα από το σύνολο των 440 οικιστικών μονάδων) της νέας οικιστικής γειτονιάς «Little Athens» που λανσαρίστηκε στην αγορά στο τέλος του 2023, και φαίνεται να αποτελεί «ατού» για την εισηγμένη που έχει ρίξει βάρος στο project αυτό. Υπενθυμίζεται ότι έως και το τέλος Αυγούστου από όλες τις οικιστικές αναπτύξεις που «τρέχει» η ίδια η LAMDA στο Ελληνικό, έχει εξασφαλίσει έσοδα ύψους 640 εκατ. ευρώ και αν συμπεριληφθούν οι εισπράξεις από τα ακίνητα που έχουν διατεθεί σε τρίτους ο λογαριασμός ανέρχεται περίπου σε 900 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την πορεία των εργασιών στο κομμάτι των υποδομών, βάση των τελευταίων στοιχείων (παρουσίαση του Σεπτεμβρίου), για την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 83% των εκσκαφών, έχει ολοκληρωθεί το 71% της σκυροδέτησης τοιχίων, το 80% της σκυροδέτησης της πλάκας βάσης, ενώ εξελίσσεται η κατασκευή οροφής της σήραγγας (κατασκευαστής AΒΑΞ). Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποτελεί και το μεγαλύτερο του μέρους των υποδομών του Ελληνικού, με υπόγεια διαδρομή 1,5 χιλιομέτρου από την παραλία του Αλίμου έως τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026. Στα λοιπά έργα υποδομών, και ειδικότερα για την απορρύπανση, έχει ήδη ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των παλιών αεροπορικών καυσίμων και έχουν εξυγιανθεί 60.000 τόνοι ρυπασμένων εδαφών και 25.000 κυβικά μέτρα υπόγειων υδάτων με τις εργασίες να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2024.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, και ειδικότερα το ρέμα Τραχώνων με 3 χιλιόμετρα μήκος και 8 μέτρα μέγιστο βάθος εκσκαφής, έχει ήδη ολοκληρωθεί 96% των εκσκαφών και το 86% των σκυροδετήσεων, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται εντός του τέταρτου τριμήνου του 2024 (επίσης από την ΑΒΑΞ). Επίσης, για το ρέμα αεροδρομίου με μήκος 2 χιλιομέτρων οι εργασίες εκσκαφής και σκυροδέτησης είναι σε πλήρη εξέλιξη και το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025. Ουσιαστικά, τα ρέματα οριοθετούνται και απελευθερώνεται η κοίτη τους, ενώ οι ζώνες τους θα μετατραπούν σε περιοχές αναψυχής.

Στις οδοποιίες, η κατασκευή δρόμων εντός του The Ellinikon είναι επίσης, όπως αναφέρει η LAMDA, σε πλήρη εξέλιξη και ενδεικτικά, βάσει της παρουσίασης, έχει ολοκληρωθεί το 32% της σκυροδέτησης του υπόγειου δρόμου στην περιοχή του εμπορικού κέντρο Τhe Ellinikon Mall. Να σημειωθεί ότι ιι εργασίες κατασκευής δρόμων υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2026.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.