Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φαινόμενα 2ας τάξης (ντριφτ) λόγω μεγάλων τοιχίων


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,έχω την κάτοψη διώροφου φορέα (pdf),ο οποίος ενώνεται μεσω της πλάκας που δείχνω να κόβεται,με άλλο φορέα,κάθετο σε κάτοψη προς τον πρώτο.Σας προβληματίζει κι εσάς η ύπαρξη τοιχίων τέτοιου μήκους στον όροφο; Δεδομένης της κάτοψης του συστήματος ( T ξαπλωμένο),φοβάμαι την ανάπτυξη μεγάλων ροπών στις βάσεις των τοιχίων λόγω μετατόπισης των κορυφών τους κατά την ασθενή τους διεύθυνση.Η δοκός Δ είναι απλά μια υψίκορμη δοκός...Τί πιστεύετε;

55.pdf

Link to comment
Share on other sites

Θέλουν πλακάκι (επίστρωση) στην πλάκα σύνδεσης και θέλω να αποφύγω το φούσκωμα στο σημείο του αρμού.Υπάρχει κάτι σε πλακάκι που παίρνει συστολοδιαστολές; ψάχνω και δε βρίσκω.Αλλιώς πως δε θα φαίνεται καθόλου ο αρμός στη μέση της πλάκας; 

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά, συνάδελφε, να ρωτήσω αν πρόκειται περί υλοποιημένου φορέα, ή μελέτης για ανεγερθησόμενο.

στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι απλά· πρόσθεσε "δόντια" (διαπλατύνσεις) στον ασθενή άξονα (με την ανάλογη λήψη αυτών υπ όψιν στην προσομοίωση του φορέα). Θα σε βοηθήσει και στις αγκυρώσεις των οπλισμών των δοκών (ελάχιστη διάσταση πρακτικά 40cm συμπεριλαμβανομένου και του πάχους του τοιχώματος σε αυτήν). Γενικά δεν μου αρέσει το ότι στην διέυθυνση κατά χ (όπως βλέπει κανείς το σχήμα) δεν υπάρχει μέριμνα για περιορισμό μετακινήσεων.

Στην όποια περίπτωση, όντως θα πρέπει να βάλεις αρμό και να αντιμετωπιστεί η πτέρυγα ως ανεξάρτητο στατικά μεικτό σύστημα. Γενικά, όπως θα σας ανέφεραν και σε μάθημα Αντισεισμικού Σχεδιασμού, σε κατόψεις με πτέρυγες (τύπου Γ,Τ,Ι,U), για να έχει ελπίδες (διότι πρέπει να συντρέχουν και άλλα κριτήρια) να θεωρηθεί ο φορέας κανονικός σε κάτοψη, πρέπει οι πτέρυγες να σχεδιάζονται ως ανεξάρτητα στατικά συστήματα, κάθε ένα από τα οποία θα πρέπει να πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια κανονικότητος (εκκεντρότητες και κατα δύναμιν συμμετρική κατανομή μαζών και στιβαροτήτων κλπ). Οι μεγάλες διατμητικές δυνάμεις που εμφανίζονται σε περιοχές ένωσης των πτερύγων προκαλούν στρεβλώσεις στο διάφραγμα.

Ως προς την ερώτησή σου για την δοκό, δεν μας λες τι μήκους είναι. Γενικά η υψίκορμη δοκός νοείται ως ένα ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ στοιχείο, που φορτίζεται ΜΟΝΟ με συνεπίπεδες με αυτήν δυνάμεις (Θεωρία Δίσκων) με διαστάσεις πάχους πολύ μικρότερες από τις άλλες δύο. Δεν είναι πανάκεια το κριτήριο l<=3h.

πχ. L=4m, h=1.5m και d=0.20m =>  4<=4.5 δοκός υψίκορμη διότι το 0.20<1.5 και 0.20<<4 => Το στοιχείο είναι επιφανειακό

πχ. L=1m, h=0.35m d=0.30m => 1<=1.05 αλλά η δοκός ΔΕΝ είναι υψίκορμη. ΔΕΝ είναι επιφανειακό στοιχείο, διότι και οι τρεις διαστάσεις πλησιάζουν η μία την άλλη σε μήκος. Το στοιχείο είναι ένα χωρικό στοιχείο και κανονικά, (αν και στην πράξη δεν είθισται) προσομοιώνεται με στοιχεία τριδιάστατης ελαστικότητας. Οι δοκοί που συνδέουν είτε τοιχώματα μεταξύ τους είτε με ένα πολύ κοντινό τους υποστύλωμα λέγονται βραχείες δοκοί και μάλιστα δοκοί σύζευξης. Είναι όντως διατμητικά στοιχεία, όπως οι υψίκορμες, αλλά έχουν διαφορετική συμπεριφορά.

Στο σχήμα σου, άνευ περαιτέρω δεδομένων θα έλεγα ότι η δοκός σου είναι δοκός συζεύξεως τοιχώματος και υποστυλώματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.