Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έντυπο E12 στο Εργάνη από υπεργολάβο

Martha12

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

προσπαθώ να κάνω Ε12 στο εργάνη για ιδιωτικό οικοδομοτεχνικό έργο ως υπεργολάβος. Ο Κύριος του έργου με έχει δηλώσει. Δεν μπορώ όμως να προχωρήσω δεν μου εμφανίζει το παράρτημα του ΙΚΑ του έργου. 

Υπάρχει κάποιος που το έχει κάνει και γνωρίζει;

Ευχαριστώ

Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του.
Η οικοδομική άδεια εκδίδεται μόνο στο όνομα του κύριου του έργου. Δεν μπορεί να εκδοθεί στον εργολάβο. Μόνο σε περίπτωση αντιπαροχής η ιδιωτικού συμφωνητικού εκμετάλλευσης του ακινήτου, μπορεί να εμπλακεί ο εργολάβος αντιπαρέχων ή ο εκμεταλλευτής. 
Ο ΕΦΚΑ ζει σε έναν δικό του κόσμο με ρίζες από την ίδρυσή του από την εποχή του 1930.
Για τα δημόσια έργα δέχεται απογραφή του έργου από τον εργολάβο, ο οποίος μπορεί να αναθέσει εργασίες σε υπεργολάβους και αυτοί να υποβάλουν δικές τους ΑΠΔ με το προσωπικό τους.
Για τα ιδιωτικά έργα απογραφή μπορεί να κάνει μόνο ο κύριος του έργου με εξαίρεση την αντιπαροχή. Θεωρεί ότι το έργο γίνεται με αυτεπιστασία και δεν μπορεί ο εργολάβος να καταθέσει ΑΠΔ οικονομοτεχνικών εργασιών στο όνομά του. Ούτε μπορεί να αναθέσει σε υπεργολάβους εργασίες.
Ο ΕΦΚΑ θεωρεί αποκλειστικό υπεύθυνο για τις εισφορές σε αυτόν το κύριο του έργου, στον οποίο μετά μπορεί να αναζητήσει ευθύνες ή και να προβεί σε κατασχέσεις του ακινήτου. Με τον εργολάβο δεν τον διασφαλίζει τίποτα οπότε δεν τον εμπλέκει.
Και εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ο κύριος του έργου, ασφαλίζει τους εργαζόμενους του εργολάβου και εφόσον τους ασφαλίζει με ΑΠΔ υποχρεώνεται να τους πληρώσει.
Οπότε ο εργολάβος δεν έχει στο όνομά του εργαζόμενους και δεν μπορεί να κάνει Ε12 ούτε να έχει και τεχνικό ασφαλείας για το έργο. Τεχνικό ασφαλείας μπορεί να έχει μόνο για τους υπαλλήλους του γραφείου του και για τα στεγασμένα επαγγέλματα στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι οικοδόμοι. Δηλαδή τεχνικό ασφαλείας για το έργο μπορεί να έχει μόνο ο κύριος του έργου.
Edited by Pavlos33
  • Like 1

Καλημέρα και από εμένα.

Μπορώ εφόσον έχω ως ΚΑΔ πέρα από υπηρεσίες μηχανικών, κατασκευές κτιρίων και κατασκευαστικές εργασίες για κτίρια να προσλάβω εργαζόμενους τεχνίτες και εκδίδοντας παρασταστικά να απαλάσσεται ο κύριος του έργου από την καταβολή ενσήμων;

Έχω πετύχει υπεργολάβο στο στάδιο των αποξηλώσεων σε έργο ανακαίνισης ο οποίος ζητούσε να γίνει απογραφή, να πληρωθούν οι εργοδοτικές εισφορές με καταθέσεις ημερομισθίων σε λογαριασμούς που θα υποδείκνυε ο υπεργολάβος στον κύριο του έργου και τη διαφορά μεταξύ συμφωνηθέντος και ημερομισθίων + εισφορές θα την έκοβε ΑΠΥ στον κύριο του έργου (κανονική επιχείρηση με έναρξη δηλαδή αλλά οι εργάτες εξωτερικοί)

Από την άλλη σε εξοικονομώ έχω πετύχει μονοσάδες με φυσικό κατάστημα που εμπορεύονται και υλικά μονώσεων να κόβουν παραστατικά με υλικά και εργασία και να μου έχουν εξηγήσει ότι με το παραστατικό απάλασσεται ο κύριος του έργου από καταβολή εισφορών (μιλάμε για μονώσεις με πολυστερίνη και ασφαλτικά όχι στεγασμένο επάγγελμα με γυψοσανίδες) 

Έχω τέλος γνωρίσει και πετρά με έναρξη επαγγέλματος και έδρα το σπίτι του να μπορεί να κόψει αποδείξεις και τιμολόγια μόνο για την εργασία του.

Προφανώς απογραφή θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση αλλά με τα παραστατικά λογικά θα μπορεί να κλείσει το έργο στον ΕΦΚΑ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.