Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φ/Β σε αρχαιολογικό χώρο με αντίθετο ΓΠΣ


Recommended Posts

Καλησπέρα,
εχουμε την εξής περίπτωση , που δεν περιμένω να λυθεί από το φορουμ, αλλά θα εκτιμούσα να ενημερωθώ αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση και πως εξελίχθηκε:


1. Το γεωτεμάχιο για το ΦΒ πάρκο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο χωρίς ζώνη Α ή Β
2. Το ΓΠΣ  ορίζει τον αρχαιολογικό χώρο ως δική του ζώνη με δύο προβλέψεις: 
α. Ζώνη 1.1, αρχαιολογικός χώρος όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση και "η αλλοίωση του φυσικού αναγλύφου"
β, 
 Ζώνη 2.1, ως περιοχή περιορισμού και ελέγχου της δόμησης που αφορά "τμήματα των αρχαιολογικών ζωνών που θα χαρακτηριστούν περιοχές «Β», όπου είναι δυνατή η δόμηση".

Δηλ., λέει ότι αν το ΥΠΠΟ ορίσει ζώνη Β, εγω επιτρέπω να κτίσεις, πρόβλεψη ολίγον άσκοπη, δεδομένου ότι η Αρχαιολογική Νομοθεσία κατισχύειτης Πολεοδομικής και αν ορισθεί ζώνη Β κανονικά πρέπει να ορισθουν και όροι (δεν γίνεται πάντα βεβαια, καθώς ενίοτε παραπέμπεται σε μεταγγενέστερη απόφαση). τεςπα, Ζώνη Β δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

3. Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ (Β’ 2464/03.12.2008) ορίζει ως περιοχές αποκλεισμού για ΦΒ:

"α. Κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα μνημεία μείζονος σημασίας της παρ. 5 ββ) του άρθρου 50 του ν. 3028/2002, καθώς και εντός των οριοθετημένων αρχαιολογικών ζωνών προστασίας Α που έχουν καθορισθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 91 του ν. 1892/1991 ή καθορίζονται κατά τις διατάξεις του ν. 3028/2002"

Δηλαδή ΔΕΝ απαγορεύει κατ' αρχήν τα ΦΒ σε αρχαιολογικό χώρο αν δεν είναι Ζώνη Α (αλλά φυσικά απαιτείται έγκριση της ΕΠΑΕ, άλλο αυτό)

4. Ο ν.2742/1999 όπως τροποποιήθηκε το 2010 από το ν.3851, άρθρο 9¶3β προβλέπει ότι Εγκεκριμένα ΠΧΠ και ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ επιβάλλεται να τροποποιούνται ή να αναθεωρούνται προκειμένου να εναρμονίζονται προς τις κατευθύνσεις των ΕΧΠ. «Στις περιπτώσεις ήδη θεσμοθετημένων Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ρυθμιστικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ζωνών οικιστικού ελέγχου ή άλλων σχεδίων χρήσεως γης, το περιεχόμενο των οποίων δεν καλύπτει επαρκώς τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και μέχρι την εναρμόνισή τους προς τις κατευθύνσεις αυτές, η χωροθέτηση των έργων Α.Π.Ε. γίνεται με άμεση και αποκλειστική εφαρμογή των κατευθύνσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΦΕΚ 2464 Β΄)»

 

Το συζητήσιμο στην περίπτωση αυτή είναι,
Ι. κατά πόσο τα χωματουργικά συνιστούν "αλλοίωση του φυσικού αναγλύφου", και αν ναι,
ΙΙ αν η απαγόρευση αυτή συνιστά 
έλλειψη εναρμόνισης με το ΕΧΠ αφού χωρίς χωματουργικά δεν μπορεί να γίνει αναπτυξη ΦΒ σε περιοχή όπου κανονικά επιτρέπεται.

Η κοινή λογική λέει ότι ο πολεοδόμος ήθελε απλώς να ελέγξει τη δόμηση στον αρχαιολογικό χώρο μέχρι να αποφασίσει το ΥΠΠΟ να καθορίσει ζώνες βάσει του 3028/2002, οπότε μόνο η ΕΦΑ έχει λόγο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.