Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διεκδίκηση αμοιβής για εργασίες πέρα της επίβλεψης ή παραίτηση από επίβλεψη έργου.


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα την γνώμη σας για την παρακάτω υπόθεση:

 

Σε οικοδομή, όπου έχω υπογράψει τις μελέτες (είχαν συνταχθεί από άλλο τεχνικό γραφείο και η υπογραφή τους, έγινε με την σύμφωνη γνώμη τους) και έχω αναλάβει την επίβλεψη, στατικών, αρχιτεκτονικών, μεα, παθητικής, ύδρευσης, αποχέτευσης, περιβάλλοντος χώρου.

 

Πέρα από το αντικείμενο του επιβλέποντα μηχανικού, ανέλαβα και συντονισμό των συνεργείων (τα οποία του τα βρήκα,μετά από συνομιλία μαζί του, καθώς αποφάσισε να μην το αναθέσει σε κατακσευαστηκή εταιρία,που πάλι του βρήκα), έλεγχο των πληρωμών-εξοφλήσεων, επικοινωνία με τους προμηθευτές των υλικών και γενικά οικονομικό έλεγχο του έργου και συντονισμό αυτού από τον αλλοπαδό ιδιοκτήτη, καθώς δεν γνωρίζει ελληνικά. Δεν είχα συμφωνητικό για αυτό, προέκυψε κατά την υλοποίηση του έργου.

 

Σε προφορική επικοινωνία μαζί του, του ανέφερα ότι έχω αναλάβει παραπάνω αρμοδιότητες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί (έχουμε συμφωνητικό για την αμοιβή επίβλεψης και τα χρονικά διαστήματα καταβολής αυτής) και μου είχε πει να μην ανησυχώ και ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

 

Σήμερα έχω πάρει τα μισά χρήματα της επίβλεψης και μου έχει δώσει ένα ποσό ακόμα (το μισο του υπολοίπου περίπου) όταν του είπα ότι χρειάζομαι κάποιο ποσό για τις εργασίες που έχω κάνει ως τώρα.

 

Σήμερα είμαστε στα μαχαίρια, και απαιτεί να συνεχίσω την επίβλεψη με το υπόλοιπο ποσό καθώς μου έδωσε το μισό του υπόλοιπου ήδη, αναφέροντας ότι όλα όσα έκανα είναι στην αρμοδιότητες μου σαν μηχανικός και δεν απαιτείται επιπλέον αμοιβή. Μου αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνητικό με τις συμφωνημένες αμοιβές και δεν τον προειδοποίησα για το επιπλέον ποσό που ζητάω.

 

Να σημειώσω ότι έχω κάνει νέα στατική μελέτη για το διώροφο κτήριο και την πισίνα, για την ενημέρωση των στατικών, κάτι το οποίο δεν έχει εξοφληθεί, έχω κάνει drainage που δεν υπήρχε πουθενά στην μελέτη, έχω επιβλέψει στεγανολεκάνη που δεν υπήρχε πουθενά στις μελέτες και γενικά έχω προσπαθήσει να βρω λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την κατασκευή.

 

Σήμερα είμαι πολύ προβληματισμένος, σκέφτομαι να παραιτηθώ από το έργο καθώς έχω χαλαστεί απίστευτα, έχω χάσει την εμπιστοσύνη και νιώθω ότι με υποτιμούν και δεν με σέβονται, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τις αμοιβές που έχω πληρωθεί. Στο έργο έχουν γίνει τα στατικά, τα τούβλα, η εξωτερική μόνωση εκτός της πάστας, η ξύλινη στέγη, έχουν τοποθετηθεί τα αλουμίνια, έχει σοβατισθεί μέσα και έχουν μπει στα δάπεδα η τσιμεντοκονία (εκρεμμούν τα πλακάκια). Επιπλέον έχει γίνει η προεργασία για την ύδρευση και αποχέτευση των ορόφων και έχει γίνει μια αρχική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

 

Σε ότι αφορά την διεκδίκηση αμοιβής για τις επιπλέον εργασίες, είναι κάθετος ότι είναι στις αρμοδιότητες μου, δεν του το είχα αναφέρει γραπτώς  και ότι δεν υπάρχει συμφωνητικό.

 

Έχει κάποιος εμπειρία από ανάλογή κατάσταση, να με βοηθήσει να βρω μια άκρη;

Nα μιλήσω με κάποιο δικηγόρο ή σκέφτομαι να πάρω και στο νομικό τμήμα του ΤΕΕ, να δω τι θα μου πουν ;

Link to comment
Share on other sites

Το λάθος σου ήταν ότι δεν έκανες συμφωνητικό για τις επί πλέον εργασίες (υψηλή επίβλεψη λέγονται). Τώρα, δεν μπορείς να παραιτηθείς διότι δεν έχεις τους τυπικούς λόγους γι αυτό. Πέραν του ότι μπορεί να έχεις σοβαρές συνέπειες.

Δυστυχώς, κάποιες φορές, η εμπειρία αποκτιέται με κόστος. Συνέχισε την επίβλεψη και ξέχνα την όποια επί πλέον αμοιβή.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς απολύτως καμία παρεξήγηση, σε πιάσαν κορόιδο. Τελείωσε την οικοδομή και προχώρα. Και επειδή τον ιδιοκτήτη τον βλέπω πονηρούλη, ίσως θα άξιζε να σου υπογράψει πως παρέλαβε την οικοδομή ολοκληρωμένη και σύμφωνα με τις μελέτες. Ποτέ δεν ξέρεις...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.