Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τροποποίηση Ν. 4495/17 (Άρθρο 16 Ν.5142/24 ΦΕΚ 158/Α/4.10.2024)


Recommended Posts

Πως είναι κατανοητό Θοδωρε; Όταν μεταβάλεις την επιφάνεια ενός διαμερίσματος, αυτή η επιφάνεια δεν επηρεάζει τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και δαπανών; Με άλλα λόγια, θα ενσωματωθεί μια αυξημένη επιφάνεια σε ένα διαμέρισμα και αυτό θα συνεχίσει να έχει το παλαιότερο ποσοστό συνιδιοκτησίας και θα έχει το παλαιότερο -μικρότερο ποσοστό κοινόχρηστων δαπανών; 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα. Μόλις είδα το Ιink για τη συζήτηση του Ν.5142/2024. Ευχαριστώ πολύ το συνάδελφο KAN62 για την αμεσότητα της απάντησης. Ωστόσο έχω ένα θέμα που με ταλανίζει πολύ καιρό δηλαδή σε όροφο με δύο διαμερίσματα διαπιστώνεται μετακίνηση όμορου τοίχου υπέρ του ενός διαμερίσματος και κατά του άλλου, εκ κατασκευής. Τα εγκεκριμένα αλλά και τα συμβολαιογραφικά σχέδια δείχνουν λανθασμένη θέση του τοίχου σε σχέση με τη πραγματική - εκ κατασκευής -κατάσταση. Προσπαθώ να καταλάβω πως θα μπορέσω να αντιμετωπίσω τη 2η υποπαράγραφο της περίπτωσης 9Α του Ν.4495/17 ως ισχύει, σε σχέση με τη παράγραφο 1α του άρθρου 16 του Ν.5142_24 (4-10-24) ως κάτωθι, καθότι ο όμορος ιδιοκτήτης προκαλεί προβλήματα:

Ν.4495/17 (τη παρούσα)

9Α - Ειδικώς στην περίπτωση αυθαίρετης επέκτασης ή απομείωσης αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας εις βάρος ή υπέρ όμορης οριζοντίου ιδιοκτησίας του αυτού ή άλλου ιδιοκτήτη, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στον παρόντα, αν η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση της αυτοτελούς οριζοντίου ιδιοκτησίας υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής. Με τον ίδιο τρόπο οι ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών που επηρεάζονται από τη διαφοροποίηση αυτή, έχουν δικαίωμα να προβούν από κοινού σε συμβολαιογραφική πράξη μονομερούς τροποποιήσεως της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσουν ή κατανείμουν, αμοιβαίως, τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο, στις οριζόντιες ιδιοκτησίες τους ή να τον εξαιρέσουν από αυτήν, χωρίς να θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών των αμοιβαίως θιγομένων οριζοντίων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

Ν.5142/24 ΦΕΚ 158Α 4-10-24)

Άρθρο 16
Δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων - Προϋποθέσεις και επιτρεπτές αποκλίσεις εμβαδομετρήσεων - Άρση ακυρότητας μεταβίβασης ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επί μεταγενέστερης υπαγωγής αυθαιρεσιών - Τροποποίηση περ. α) της παρ.1 άρθρου 82 ν.4495/2017


1.α) Ο κύριος οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας δύναται να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, καθώς και των παρακολουθημάτων ή των χώρων αποκλειστικής χρήσης αυτών, ως προς την επιφάνεια, το περίγραμμα και τη χρήση της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί ή περιγραφεί στη σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο κατασκευής της οικοδομής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας
του άρθρου 53 του ν.4495/2017, υπό τις εξής προϋποθέσεις: αα) δεν θίγονται υφιστάμενα συνολικά ποσοστά συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας επί του γεωτεμαχίου και κατανομής κοινοχρήστων δαπανών, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου, αβ) έχει καταβληθεί ο οφειλόμενος εκ της μεταβολής φόρος, και αγ) υφίστανται νομίμως ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4495/2017.

Πως θα συμβουλεύσω το πελάτη καθότι "δίδεται η αίσθηση ότι το ένα προσκρούει στο άλλο".

Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, συμφώνως του πρώτου εδαφίου της περιπτώσεως 9Α του άρθρου 98 του  Ν.4495/17, η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι δυνατή εφόσον αποδεικνύεται με πρόσφορα μέσα ότι η αυθαιρεσία υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής. Έστω ότι ο μηχανικός το απέδειξε εξ ου και το υπαγάγει σε ρύθμιση.

Κατόπιν ο Σφ/ος θα επικαλεστεί τη παράγραφο 1α του άρθρου 16 του Ν.5142/2024 και θα επιτρέψει μονομερή, όπου θα διορθωθεί μόνο το εμβαδό?

Δηλαδή ως φαίνεται, η παράγραφος 1α του άρθρου 16 του Ν.5142/2024 κατισχύει του δεύτερου εδάφιο της περιπτώσεως 9Α του άρθρου 98 του Ν.4495/17 εξ ου και επιτρέπει τελικά τη μονομερή τροποποίηση της ΣΟΙ και του Τίτλου?

Αντιλαμβάνομαι ορθά? Η θα έπρεπε κάπου να υπάρχει νομική σημείωση πχ οτι το δεύτερο εδάφιο της περιπτώσεως 9Α του άρθρου 98 του  Ν.4495/17 αντικαταστάθηκε/τροποποιήθηκε ως προς τη τάδε περίπτωση συμφώνως της παράγραφος 1α του άρθρου 16 του Ν.5142/2024?

Ποιά είναι η γνώμη σας?

 

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς ναι Παύλο, γιατί αλλιώς θα είναι μεταβίβαση, οπότε θα θέλει τη συμμετοχή όλων.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Όταν μεταβάλεις την επιφάνεια ενός διαμερίσματος, αυτή η επιφάνεια δεν επηρεάζει τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και δαπανών;

Όχι και όχι. Γενικώς "ξεπλένουμε" τα βασικά! Για περισσότερες λεπτομέρειες, συναίνεση του συνόλου!

7 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Με άλλα λόγια, θα ενσωματωθεί μια αυξημένη επιφάνεια σε ένα διαμέρισμα και αυτό θα συνεχίσει να έχει το παλαιότερο ποσοστό συνιδιοκτησίας και θα έχει το παλαιότερο -μικρότερο ποσοστό κοινόχρηστων δαπανών; 

Σωστά! Η εμβάθυνση δεν απασχολεί το νομοθέτη, αυτός απλώς "ξεπλένει" τα βασικά κ.λπ. Για τα υπόλοιπα συναίνεση του συνόλου!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Ιάσονα. Συνεπώς, ο νόμος λέει ("ξεπλένει") ότι ένα διαμέρισμα το οποίο μετρήθηκε μεγαλύτερο από το εμβαδόν της σύστασης (προφανώς με διαφορετικά όρια) αλλά έγινε εκ κατασκευής, το τακτοποιούμε, εκδίδουμε ΗΤΚ και αυτό μέσω μονομερούς τροποποίησης μεταβιβάζεται χωρίς να ασχοληθεί  κανείς για το αν και ποιους χώρους το διαμέρισμα αυτό καταπατά. Στην μονομερή τροποποίηση να υποθέσω ότι θα αναγράφονται τα υφιστάμενα ποσοστά συνιδιοκτησίας και δαπανών. 

Link to comment
Share on other sites

Παύλο, βάζω τον Καρατσώλη να σου απαντήσει (από παλιά...) :

Έχει διατυπωθεί η θέση στη νομολογία (ΜΠρΘεσ/νικης 5384/2013 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ) ότι η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών έχει ως συνέπεια μόνο τη διατήρηση της χρήσης τους, χωρίς όμως ο κύριος των ακινήτων να προσπορίζεται και κυριότητα επ’ αυτών.

Επομένως, κατά λογική ακολουθία ο κύριος ακινήτου που τακτοποίησε επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που είχε κατασκευάσει αυθαίρετα και καθ’ υπέρβαση της σχετικής οικοδομικής άδειας, δεν κατέστη φορέας εγγραπτέου δικαιώματος ως προς αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, εφόσον ουδέποτε απέκτησε κυριότητα επί αυτών και επομένως δεν δύναται να τεθεί ζήτημα διορθώσεως, κατ’ άρθρ. 6 § 8 Ν.2664/1998, του καταχωρηθέντος εμβαδού του ακινήτων ή άλλων στοιχείων της πρώτης κτηματολογικής εγγραφής.

Στο πλαίσιο αυτό έχει κριθεί περαιτέρω ότι δεν είναι νόμιμη η απόρριψη από την Προϊσταμένη Κτηματολογικού Γραφείου αιτήσεως καταχωρήσεως πωλητηρίου συμβολαίου και η άρνηση εγγραφής του στα οικεία κτηματολογικά βιβλία με προβαλλόμενο λόγο άρνησης τη διάσταση μεταξύ της περιγραφής του ακινήτου, όπως αυτό εμφανίζεται στο πωλητήριο συμβόλαιο και της αρχικής εγγραφής του κτηματολογικού βιβλίου, καθώς ο σχετικός λόγος έχει κριθεί ως αβάσιμος και απορριπτέος, σε περίπτωση που όλα τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που «παρεκκλίνουν» από αυτά της αρχικής εγγραφής αποτελούν τετραγωνικά μέτρα της πολεοδομικής τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν.4014/2011,4178/2013, καθώς επ’ αυτών των τετραγωνικών ο πωλητής δεν έχει αποκτήσει εμπράγματο δικαίωμα κυριότητας και επομένως δεν τίθεται ζήτημα διόρθωσης του καταχωρηθέντος εμβαδού του ακινήτου.

Σε κάθε δε περίπτωση τα επιπλέον αυτά τετραγωνικά μέτρα δεν επενεργούν στην ταυτότητα του ακινήτου, έτσι ώστε να δικαιολογείται η άρνηση καταχώρησης με επίκληση της διατάξεως του άρθρου 1196 ΑΚ, στο βαθμό που από την προς καταχώρηση πράξη προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου, το οποίο έχει ενταχθεί στο κτηματολόγιο, είναι δε επαρκής ο καθορισμός του ακινήτου κατά τρόπον που να μη γεννά αμφιβολία περί της ταυτότητάς του, δεδομένου ότι η ύπαρξη του ΚΑΕΚ σε συνδυασμό με την εξαντλητική παράθεση στο πωλητήριο συμβόλαιο όλων των ανωτέρω προσδιοριστικών της ταυτότητάς του στοιχείων δεν δικαιολογούν επίκληση ελλείψεων που επενεργούν στην ταυτότητά του.

Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση, ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου δύναται να προβεί στην καταχώριση της εγγραπτέας πράξης στο οικείο κτηματολογικό φύλλο του ως άνω ακινήτου, θέτοντας ως παρατήρηση ότι η διάσταση των τετραγωνικών μέτρων μεταξύ της αρχικής και της επιγενόμενης εγγραφής οφείλεται στην «τακτοποίηση» αυθαιρέτων κατασκευών, σύμφωνα με τα άρθρα 23 § 4 Ν.4014/2011 και 49 § 16 Ν.4030/2011, όπως κατά παγία τακτική πράττει σε κάθε περίπτωση που κατά την καταχώρηση μίας εγγραπτέας πράξης διαπιστώνει διαφοροποίηση π.χ. της εκτάσεως στην προς καταχώρηση πράξη και στην κτηματολογική εγγραφή (ΜΠρΘεσ/νικης 5384/2013 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

Link to comment
Share on other sites

Θόδωρε ευχαριστώ για την παράθεση και την συνέχιση της συζήτησης. Απομονώνω μια φράση του κειμένου και με έντονη γραφή αυτό που θέτω ως προβληματισμό.

Επομένως, κατά λογική ακολουθία ο κύριος ακινήτου που τακτοποίησε επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που είχε κατασκευάσει αυθαίρετα και καθ’ υπέρβαση της σχετικής οικοδομικής άδειας, δεν κατέστη φορέας εγγραπτέου δικαιώματος ως προς αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, εφόσον ουδέποτε απέκτησε κυριότητα επί αυτών και επομένως δεν δύναται να τεθεί ζήτημα διορθώσεως, κατ’ άρθρ. 6 § 8 Ν.2664/1998, του καταχωρηθέντος εμβαδού του ακινήτων ή άλλων στοιχείων της πρώτης κτηματολογικής εγγραφής.

Η μονομερής τροποποίηση της ΠΣΟΙ που του δίνει πλέον δικαίωμα ο νέος νόμος, δεν αποτελεί κτήση εμπράγματου δικαιώματος; Δηλαδή κάνει μονομερή τροποποιεί και καταγράφει την επιπλέον επιφάνεια του διαμερίσματος αλλά δεν "καθίσταται φορέας εμπράγματου δικαιώματος";

 

Link to comment
Share on other sites

Στα ανω σωστα, θα προσθετα και το οτι:

  Υπαρχει το πολεοδομικο μερος που θετει τις προυποθεσεις και τους ορους της πολεοδομικης τακτοποιησης.

 Αλλα, και η εμπραγματη πλευρα, η οποια δεν επιτρεπει την  διαφοροποιηση των χιλιοστων εξ αδιαιρετου στο ολο οικοπεδο, που αναλογει σε καθε ξεχωριστη ΟΙ, χωρις το 100% των ιδιοκτητων..

Πλην, ηδη, μετα την ΣτΕ 91/2024 αμφισβητειται η τακτοποιηση αλλα και η τροποποιηση της συστασης και αναμενουμε αποφαση της Ολομελειας.

 "Στη δε συνταγματική αρχή της ισότητας αντιβαίνει, διότι θέτει σε μειονεκτική
μοίρα, έναντι εκείνων των οποίων οι ανεγερθείσες ή διαρρυθμισθείσες οικοδομές
είναι αυθαίρετες λόγω παραβιάσεως των ισχυόντων όρων δομήσεως και χρήσεων
γης, αλλά εν τούτοις εξαιρούνται από την κατεδάφιση, τους νομοταγείς πολίτες που
έχουν ιδιοκτησία στην ίδια περιοχή και οι οποίοι, μολονότι ενήργησαν κατά την
ανέγερση ή διαρρύθμιση της οικοδομής τους μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τις
 οποίες παρείχαν οι νόμοι, θα υφίστανται του λοιπού εις το διηνεκές τις δυσμενείς
πολεοδομικές συνέπειες των αυθαίρετων κατασκευών των γειτόνων τους οι οποίες,
αν και επιβαρύνουν τους όρους διαβιώσεως, διαφεύγουν την κατεδάφισή τους."

https://ddikastes.gr/στε-91-2024-παραπ-ολομ-αντισυνταγματικότητ/

υγ

και να πρσθεσω και αυτα, απο τον Καρατσωλη

ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗΣ AΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ. παραδείγματα συνιδιοκτησίας σε σχέση με τον Ν.4014/2011. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΤΣΩΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Τ.Ε.Ε - PDF Free Download

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

45 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

... Δηλαδή κάνει μονομερή τροποποιεί και καταγράφει την επιπλέον επιφάνεια του διαμερίσματος αλλά δεν "καθίσταται φορέας εμπράγματου δικαιώματος";

Είναι θέμα θεσμού οριζόντιας/κάθετης. Δες το σαν να εξαντλείται το εμπράγματο δικαίωμα στα ποσοστά οικοπέδου και εσύ να κάνεις γεωμετρική μεταβολή των ορίων της οριζόντιας λόγω νέας καταμέτρησης ...

Link to comment
Share on other sites

Απλώς "ξεπλένει".... Ξεπλένει τα άπλυτα όλων!!! Μηχανικών, ιδιοκτητών, συμβολαιογράφων κ.λπ. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

Για τα υπόλοιπα, έχει ο Θεός...

Ας απολαύσουμε το "πλυντήριο" που μας προσφέρεται!!! Προσοχή, έχει χρήμα η "προσφορά".. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.