thessalon-77 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14 Δεδομένου ότι σε ερώτημά μου προς το ΤΕΕ αν μπορούν να υπάρξουν δυο υπαγωγές στον Ν.4495/17 για την ίδια οριζόντιο ιδιοκτησια (πχ διαμέρισμα σε πολυκατοικία) μου απάντησαν με email ότι: «Εάν έχουν υποβληθεί δύο δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο, απευθυνθείτε στην αρμόδια ΥΔΟΜ για την ακύρωση της μίας εκ των δύο» . Δεν μπόρεσα βέβαια να βρώ κάπου ρητά στον Ν.4495/17 που απαγορεύει την ύπαρξη δυο δηλώσεων για την ίδια οριζόντια ιδιοκτησία. Υπάρχει κάπου στον Νόμο ρητή αναφορά;;;;;;; Πάντως στην απάντηση του ΤΕΕ που μου στάλθηκε αναφέρει κάτι σχετικό με την έννοια της υπαγωγής και συγκεκριμένα ότι: «Η αίτηση για την υπαγωγή στις διατάξεις του N. 4495/17 γίνεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου (άρθρο 99 του Ν.4495/17) με συγκεκριμένο αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), συγκεκριμένη δημόσια οικονομική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορολογίας του για οικόπεδο ή γήπεδο με συγκεκριμένο γεωχωρικό εντοπισμό. Μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης. Κάθε δήλωση αφορά το ακίνητο το οποίο είχε καταχωρισμένο (περιγραφή, διεύθυνση, γεωχωρικός εντοπισμός, στοιχεία ιδιοκτήτη) κατά τη χρονική στιγμή καταβολής του παραβόλου, η οποία νοείται και ως ημερομηνία υπαγωγής του ακινήτου στον ν. 4495/2017. Το ανωτέρω παράβολο που καταβάλλεται και αφορά το ακίνητο το οποίο είναι καταχωρημένο στην εκάστοτε δήλωση κατά την ημερομηνία πληρωμής του, δεν επιστρέφεται ή μεταφέρεται σε άλλη δήλωση για άλλο ακίνητο.» Όμως στον Ν.5142/2024 αναφέρει ότι «Η ανωτέρω ακυρότητα των μεταβιβάσεων και των συστάσεων εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί προ της 1ης.5.2024 αίρεται με μεταγενέστερη υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος των αυθαιρεσιών ή των ανωτέρω πολεοδομικών παραβάσεων που είχαν εγκατασταθεί προ των ανωτέρω πράξεων» Επομένως πως μπορεί να γίνει μεταγενέστερη υπαγωγή που αναφέρει ο Ν.5142/2024 αφού δεν μπορούν να υπάρχουν δυο δηλώσεις; Κι ας μην βιαστεί κάποιος να αναφέρει ότι η μεταγενέστερη υπαγωγή αφορά μεταφορά από Ν.4178/13 σε Ν.4495/17 διότι σε αυτή την περίπτωση θα το ανέφερε ρητά και επίσης υπαγωγή σημαίνει και έκδοση παραβόλου (η οποία έκδοση δεν υφίσταται κατά την μεταφορά δηλώσεων από Ν.4178/13 σε Ν.4495/17). 1
sgp Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 (edited) Θα ήθελα να μάθω σε τι θα εξυπηρετούσε μια δεύτερη υπαγωγή της ίδιας ιδιοκτησίας αφού αφ ενός μεν δίδεται η δυνατότητα της διόρθωσης της πρώτης υπαγωγής, αφ ετέρου δε, η ανάγκη ύπαρξης νέας υπαγωγής σημαίνει ύπαρξη έλλειψης στην πρώτη που την κάνει να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια πράξη και επομένως εσφαλμένη και ανίσχυρη. Edited Φεβρουάριος 15 by Pavlos33
thessalon-77 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 2 ώρες πριν, sgp said: Θα ήθελα να μάθω σε τι θα εξυπηρετούσε μια δεύτερη υπαγωγή της ίδιας ιδιοκτησίας αφού αφ ενός μεν δίδεται η δυνατότητα της διόρθωσης της πρώτης υπαγωγής, αφ εταίρου δε, η ανάγκη ύπαρξης νέας υπαγωγής σημαίνει ύπαρξη έλλειψης στην πρώτη που την κάνει να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια πράξη και επομένως εσφαλμένη και ανίσχυρη. Διαδικαστικά η νέα υπαγωγή θα επισημαίνει και θα χρησιμοποιεί οτιδήποτε ορθώς τακτοποιήθηκε και πληρώθηκε με την παλαιά υπαγωγή και θα διαγραμμίζονται στα σχέδια αυτοί οι χώροι και έπειτα θα καταγράφει τι τακτοποιείται με την 2η υπαγωγή και θα πληρώνει ο νέος ιδιοκτήτης το νέο πρόστιμο. Μια δεύτερη υπαγωγή εξυπηρετεί προς διευκόλυνση της διαδικασίας διότι παίρνω μια συνηθισμένη περίπτωση: λανθασμένη υπαγωγή Ν.4495/17 από μηχανικό που την έκανε δεν ασκεί άλλο το επάγγελμα (πχ συνταξιούχος) και δεν ασχολείται καθόλου και έπειτα έγινε συμβόλαιο με την λανθασμένη υπαγωγή: α) πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς τη υπαγωγής σε νέο μηχανικό. Αμφιβάλλω πολύ αν το ΤΕΕ θα επιτρέψει στον νέο ιδιοκτήτη να αιτηθεί την μεταφορά της δήλωσης διότι δεν μπορεί να ταυτοποιήσει το ΤΕΕ αν ο νέος ιδιοκτήτης είναι πράγματι ο κύριος του ακίνητου. Ένας τρόπος ίσως ήταν με το ΚΑΕ του ακίνητου αλλα στο 99% των δηλώσεων 4495 δεν αναγραφεί κανείς το ΚΑΕΚ του ακίνητου. Προσωπικά πιστεύω το ΤΕΕ θα ζητάει οπωσδήποτε συναίνεση του παλαιού ιδιοκτήτη. β) ακόμη και να βρεθεί ο τρόπος (έπειτα από κάποιους μήνες) λογικά θα γίνει αίτημα να γίνει η μεταφορά δήλωσης σε νέο μηχανικό, κι έπειτα να αλλάξει στην δήλωση ονοματεπώνυμο ιδιοκτήτη ώστε να καταχωρηθεί ο νέος ιδιοκτήτης και να γίνει νεα υπ. δήλωση αυθαίρετων από τον νέο ιδιοκτήτη για το σύνολο των αυθαιρεσιών (λίγο παράδοξο και αυτό). γ) σε περίπτωση διαφοράς του προστίμου 20% (κατά 99% αυτό θα συμβαίνει) περνάει η δήλωση επιτροπή ΣΥΠΟΘΑ δλδ διαδικασία που ο νέος μηχανικός πρέπει να την επωμιστεί. Εν κατακλείδι : i) Υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο για απαγόρευση δυο υπαγωγών; ii) Tο ΤΕΕ πιστεύω ότι δε θα μπορεί δίχως συναίνεση του παλαιού ιδιοκτήτη να κάνει τίποτα και είναι ιδιαίτερα επίπονη η παραπάνω διαδικασία καθώς μπορεί να γίνει 2η υπαγωγή με το σκεπτικό ότι με την έκδοση ΗΤΚ μπορούν να ελέγχονται και να καταχωρούνται και οι δυο υπαγωγές όπως πχ όταν εκδίδονται οικοδομικές άδειες που καταχωρούνται στην ΗΤΚ. iii) Γιατί είναι παράδοξο η καταχώρηση και ο έλεγχος πέραν της μίας οικοδομικής αδείας στην ΗΤΚ και θεωρείται παράδοξο η καταχώρηση και ο έλεγχος πέραν της μίας υπαγωγής στον Ν.4495/17 στην ΗΤΚ; iv) Εκτός των άλλων πως αλλιώς ερμηνεύεται η μεταγενέστερη υπαγωγή που αναφέρει ο Ν.5142/2024;
sgp Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Όσον αφορά τους προβληματισμούς που εκφράζεις σε σχέση με το ΤΕΕ, επειδή το έχω ρωτήσει για δική μου υπόθεση, είναι κάθετοι πως δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δυο υπαγωγές στην ίδια ιδιοκτησία. Αυτό συναγεται και από τη διατύπωση του νόμου αλλά δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε ερμηνεία αυτής της χαοτικης και ασυναρτητης νομοθεσίας που από την διατύπωση των διατάξεων, ακόμα και ένα κόμμα είναι ικανό να θέσει αντιρρήσεις στην ερμηνεία. Πολλές φορές βλέπουμε τη ζωή όπως θέλουμε ή όπως μας εξυπηρετεί να τη δούμε κι αυτό ισχύει και στην αντίληψη των διατάξεων. Η καθημερινότητα γύρω μας είναι μάρτυρας αυτού. Προσωπικά, εφ όσον το ΤΕΕ ερμηνεύει τη διάταξη έτσι, καλό είναι και έτσι να την εκλαβουμε. Όσον αφορά τη μεταφορά της ρύθμισης σε νέο ιδιοκτήτη, είναι εφικτή ακόμα κι αν ο πρώτος μηχανικός έχει πεθάνει, συνταξιοδοτηθεί ή οτιδήποτε άλλο, όπως και η απόδειξη του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες έναντι του παλαιού συναδέλφου. Αν επικοινωνήσεις με το νομικό τμήμα, θα σου υποδείξουν τη διαδικασία. Δεν είναι μια απλή φυσικά ή άμεση διαδικασία αλλα γίνεται. 1
ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Σωστά σου απάντησαν από το ΤΕΕ. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφισβήτηση γι' αυτό!
thessalon-77 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 (edited) 4 ώρες πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said: Σωστά σου απάντησαν από το ΤΕΕ. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφισβήτηση γι' αυτό! Το αντιλαμβάνομαι. Απλά δεν το βλέπω πουθενά ρητά να αναγράφεται. 12 ώρες πριν, sgp said: Όσον αφορά τους προβληματισμούς που εκφράζεις σε σχέση με το ΤΕΕ, επειδή το έχω ρωτήσει για δική μου υπόθεση, είναι κάθετοι πως δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δυο υπαγωγές στην ίδια ιδιοκτησία. Αυτό συναγεται και από τη διατύπωση του νόμου αλλά δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε ερμηνεία αυτής της χαοτικης και ασυναρτητης νομοθεσίας που από την διατύπωση των διατάξεων, ακόμα και ένα κόμμα είναι ικανό να θέσει αντιρρήσεις στην ερμηνεία. Πολλές φορές βλέπουμε τη ζωή όπως θέλουμε ή όπως μας εξυπηρετεί να τη δούμε κι αυτό ισχύει και στην αντίληψη των διατάξεων. Η καθημερινότητα γύρω μας είναι μάρτυρας αυτού. Προσωπικά, εφ όσον το ΤΕΕ ερμηνεύει τη διάταξη έτσι, καλό είναι και έτσι να την εκλαβουμε. Όσον αφορά τη μεταφορά της ρύθμισης σε νέο ιδιοκτήτη, είναι εφικτή ακόμα κι αν ο πρώτος μηχανικός έχει πεθάνει, συνταξιοδοτηθεί ή οτιδήποτε άλλο, όπως και η απόδειξη του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες έναντι του παλαιού συναδέλφου. Αν επικοινωνήσεις με το νομικό τμήμα, θα σου υποδείξουν τη διαδικασία. Δεν είναι μια απλή φυσικά ή άμεση διαδικασία αλλα γίνεται. Ποτέ δεν προσπαθώ να δω τι εξυπηρετεί αλλά ποιά είναι η σωστή ερμηνεία οπως πχ οτι δεν αναφέρεται ρητά η απαγόρευση 2ης υπαγωγής (φυσικά κάτι μπορεί να διαφεύγει αλλά αν κάποιος είναι αρκετά σίγουρος ας μας το πει) και δεύτερον ερμηνεία τι σημαίνει "μεταγενέστερη υπαγωγή" (έχει άραγε κάποιος κάποια άποψη επ'αυτού; εγω ανέφερα την άποψή μου παραπάνω ότι η μεταγενέστερη υπαγωγή πιθανώς αφορά 2η υπαγωγή με κοινή ταυτότητα κτιρίου όπως όταν εκδίδονται οικοδομικές άδειες). Επίσης για μεταφορά δήλωσης από έναν ιδιοκτήτη σε μεταγενέστερο ιδιοκτήτη πίστεψε με δεν νομίζω να το έχει δοκιμάσει κανείς ακόμη καθώς ειναι πολύ πρόσφατο και σαφέστατα αν εγώ ήμουν ο αρχικός ιδιοκτήτης σαφώς θα έγειρα αμφισβήτησης της διαδικασίας να μπορεί κάποιος να μεταβάλλει δήλωσή μου υπαγωγής σε νόμο του Ελληνικού Κράτους δίχως την δική μου συγκατάθεση καθώς εγώ θα είχα ορίσει μηχανικό, εγω θα είχα κάνει υπευθυνες δηλώσεις αυθαιρέτων κι εγω θα είχα πληρώσει παράβολο υπαγωγής. Δεν ειναι τόσο απλό όσο νομίζουμε και ας μην στηρίζόμαστε σε περιπτώσεις του παρελθόντος που αφορούν μεταφορά δήλωσης σε αλλον μηχανικό λογω συνταξιοδοτησης του , θανατου του κτλ. Καμία σχέση η περιπτωση αλλαγης μηχανικου σε υπαγωγή Ν.4495/17 και η περιπτωση αλλαγής .... ιδιοκτήτη σε υπαγωγή Ν.4495/17 Δεν συνάδουν. Edited Φεβρουάριος 15 by thessalon-77
Didonis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 12 λεπτά πριν, thessalon-77 said: ...πχ οτι δεν αναφέρεται ρητά η απαγόρευση 2ης υπαγωγής ..... Το μόνο σίγουρο είναι ότι ρητά δεν το προβλέπει πουθενά…. Ούτε προβλέπει απαιτούμενες διαδικασίες για αυτό (πχ όπως για τις Άδειες, αναθεωρήσεις, προσθήκες κ.λπ., ΠΕΑ ή και ΗΤΚ) Οπότε αν θες να κάνεις εσύ εκ νέου υπαγωγή (συμπληρωματική ή ότι νομίζεις) θα είναι δική σου απόφαση με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
thessalon-77 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 27 λεπτά πριν, Didonis said: Το μόνο σίγουρο είναι ότι ρητά δεν το προβλέπει πουθενά…. Ούτε προβλέπει απαιτούμενες διαδικασίες για αυτό (πχ όπως για τις Άδειες, αναθεωρήσεις, προσθήκες κ.λπ., ΠΕΑ ή και ΗΤΚ) Οπότε αν θες να κάνεις εσύ εκ νέου υπαγωγή (συμπληρωματική ή ότι νομίζεις) θα είναι δική σου απόφαση με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό. Ευχαριστώ για την απάντηση . Αν εννοείς με την λέξη "αυτό" την διαδικασία υπαγωγής στον Ν.4495/17 τότε όπως φυσικά πολύ καλά γνωρίζεις στο άρθρο 99 του Ν.4495/17 περιγράφει ο νόμος την διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υπαγωγής στον Ν.4495/17. Σαφέστατα η τελική απόφαση είναι του καθενός μας. Απόψεις ανταλάσσουμε και όχι επιβολή απόψεων.
Didonis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 7 λεπτά πριν, thessalon-77 said: ... Αν εννοείς με την λέξη "αυτό" την διαδικασία... άλλο εννοώ.... Δεν υπάρχει λόγος να το αναλύσω περισσότερο. Πράξε όπως θες. 1
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 Έτσι όπως τα έφτιαξαν οι συμβολαιογράφοι, μάλλον η κόκκινη γραμμή που ξέραμε μέχρι τώρα και αφορούσε την μια και μοναδική υπαγωγή για το ακίνητο θα πρέπει να την ξεχάσουμε μετά την έναρξη ισχύος του Ν. Άρθρο 16 Ν.5142/24 ΦΕΚ 158/Α/4.10.2024 . Η ανωτέρω ακυρότητα των μεταβιβάσεων και των συστάσεων εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί προ της 1ης.5.2024 αίρεται με μεταγενέστερη υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος των αυθαιρεσιών ή των ανωτέρω πολεοδομικών παραβάσεων που είχαν εγκατασταθεί προ των ανωτέρω πράξεων, εφόσον αυτή είναι επιτρεπτή, και υπό την προϋπόθεση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας του άρθρου 53. Σε περίπτωση που η συμβολαιογραφική πράξη που καταρτίστηκε κατά παράβαση του πρώτου εδαφίου χρήζει διόρθωσης ως προς τα στοιχεία του ακινήτου, αυτή δύναται να διορθωθεί από τον τελευταίο αποκτώντα το εμπράγματο δικαίωμα, μονομερώς, ενεργούντα για λογαριασμό του και για λογαριασμό του μεταβιβάζοντος, τεκμαιρομένου ότι ο αποκτών ενεργεί δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 235, 223 και 726 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164). Κατά τη σχετική διόρθωση της οικείας πράξης προσαρτώνται μόνον το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ του τελευταίου αποκτώντος, το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας της παρ. 3 του άρθρου 53, η βεβαίωση υπαγωγής, το σχεδιάγραμμα της κάτοψης, και το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Τυχόν απαιτούμενη δήλωση φόρου υποβάλλεται μονομερώς.» Βεβαίως δεν μας διευκρινίζουν αν η "μεταγενέστερη υπαγωγή" αφορά νέα (δεύτερη) υπαγωγή, ή επικαιροποίηση της αρχικής. 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα