Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαίτηση βεβαίωσης στατικής επάρκειας πολυκατοικίας μετά από αυτοψία της Πολεοδομίας, σε κτίριο χωρίς βλάβες


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα στην πολυκατοικία μας από καταγγελία ιδιοκτήτριας ημιυπογείου διαμερίσματος που υπέβαλε αίτηση πρώτα στην ΕΥΔΑΠ για θέμα αποχέτευσης και στη συνέχεια στην πολεοδομία. Η αυτοψία της πολεοδομίας έγινε πριν από μία εβδομάδα και χθες λάβαμε επιστολή που μεταξύ άλλων μας ζητάει να της προσκομίσουμε βεβαίωση στατικής επάρκειας της πολυκατοικίας (άδεια οικοδομής 1972), διότι "κατά τον μακροσκοπικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει γίνει εφαρμογή της στατικής μελέτης του κτιρίου".

Σημειωτέον ότι η καταγγελία της συνιδιοκτήτριας δεν περιελάμβανε τέτοιο ερώτημα, και ο υποτιθέμενος "μακροσκοπικός έλεγχος" ήταν μια ματιά ενός λεπτού σε μια κολόνα μέσα στα σκοτεινά ντουλάπια της ΔΕΗ, που δεν την έβλεπε στον ξυλότυπο που κρατούσε.

Βεβαίως η πολυκατοικία  στα 50 της χρόνια άντεξε μεγάλους σεισμούς χωρίς να παρουσιάσει ούτε ένα ρήγμα σε κολόνα ή δοκάρι. 

Γνωρίζετε πώς αντιδρά κανείς σε παρόμοιες περιπτώσεις;  Εγώ είμαι συνταξιούχος (Πολ. Μηχ.) εδώ και πολλά χρόνια και δεν μπορώ να υπογράψω τέτοια βεβαίωση. 

Πώς μπορείτε να με καθοδηγήσετε να εισηγηθώ στη διαχείριση τι δει γενέσθαι;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Edited by Pavlos33
έγινε αλλαγή τίτλου για καλύτερη κατανόηση του θέματος-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ισχύει αυτό: 

Ποια οικοδομήματα εξαιρούνται της μελέτης στατικής επάρκειας;

Σε κάθε νόμο ή κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Έτσι συμβαίνει και εδώ. Οι περιπτώσεις των εξαιρέσεων είναι κατοικίες που έχουν οικοδομηθεί πριν τις 09/06/1975 (πηγή)

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η πηγή που παραθέτεις, κάθε άλλο παρά αξιόπιστη είναι αφού πρόκειται για "Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών". 

Εννοείται πως, όταν υπάρχει αμφισβήτηση της στατικής επάρκειας κτιρίου, είναι απαραίτητο να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Ως μηχανικός (έστω και συνταξιούχος) που είσαι, θα έπρεπε να το γνωρίζεις. 

Αρμόδιος για τη σχετική βεβαίωση, είναι πολιτικός μηχανικός. Αυτό θα εισηγηθείς στη διαχείριση

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, tetris,

Ευχαριστώ για τον κόπο να μου απαντήσετε.

Δεν μου είχε τύχει να αμφισβητηθεί η σταθερότητα του κτιρίου που έμεινε άτρωτο και σταθερό επί 50 χρόνια αντέχοντας τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Αττική. Και να αμφισβητηθεί μάλιστα από μία προκατειλημμένη αρχιτέκτονα που κλήθηκε για αυτοψία για άλλο άσχετο θέμα.. Και αν η πραγματικότητα δεν αποδεικνύει την σταθερότητα ενός κτιρίου, θα την αποδείξει μια προσομοίωση με κάποιο λογισμικό; Συγνώμη αλλά δεν το καταλαβαίνω αυτό. Αν είναι σωστό τότε πρέπει για όλα τα κτίρια κάθε τόσο να γίνονται μελέτες στατικής επάρκειας, κατ' απαίτηση του κράτους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, myriam said:

...................από μία προκατειλημμένη αρχιτέκτονα που κλήθηκε για αυτοψία ....

Μήπως αυτή η αρχιτέκτονας εκπροσωπεί την οικεία πολεοδομία; Και δεν ενεργεί απλώς για λογαριασμό της; Aς είστε λίγο περισσότερο προσεκτική....

Υ.Γ. Δώστε πολλά συγχαρητήρια κι εσείς και οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες του ακινήτου στην "ιδιοκτήτρια του ημιυπόγειου διαμερίσματος"....

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Διαβάζοντας το θέμα θα ήθελα να υποβάλλω στην συνάδελφο κάποια ερωτήματα.

Εκλήθη η Πολεοδομία κατόπιν καταγγελίας της ιδιοκτήτριας υπογείου να διαπιστώσει τι ακριβώς;

Ότι υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή ότι το κτίριο (κατά την γνώμη της Υπηρεσίας) είναι ακατάλληλο για να κατοικηθεί;

Όταν καλείται Πολεοδομία (π.χ καταγγελία) θα καλεστεί για κάποιο λόγο . Αν π.χ ο λόγος είναι οι αυθαίρετες κατασκευές θα συνταχθεί πόρισμα και θα κοινοποιηθεί όπως πρέπει. 

Το να ζητηθεί βεβαίωση στατικής επάρκειας θα πρέπει να γνωρίζουμε εγγράφως βάσει ποιας νομοθεσίας το απαιτεί και στα πλαίσια ποιας ιδιότητας το απαιτεί και αυτό διότι εδώ δεν έχουμε κατάσταση κτιρίου επικινδύνως ετοιμόρροπου. 

Αν λοιπόν (για κάποιο λόγο) η αυτοψία κατέγραψε αυθαίρετες κατασκευές τότε θα πρέπει να κοινοποιηθεί το πόρισμα, το σκαρίφημα, ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου που έχει επιβληθεί. Μετά είναι ο χρόνος για να ασκηθεί αντίρρηση. Αν τελικά γίνει αποδεκτό, θα πρέπει μετά να γίνει τακτοποίηση αυθαιρεσιών.

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Το να ζητηθεί βεβαίωση στατικής επάρκειας θα πρέπει να γνωρίζουμε εγγράφως βάσει ποιας νομοθεσίας το απαιτεί και στα πλαίσια ποιας ιδιότητας το απαιτεί και αυτό διότι εδώ δεν έχουμε κατάσταση κτιρίου επικινδύνως ετοιμόρροπου". 

Ευχαριστώ Pavlos. Πολύ χρήσιμη η παρατήρησή σου. Έχουμε μπλέξει άσχημα.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είναι ένα θέμα που δεν το συναντάμε κάθε μέρα. Να ανατροφοδοτήσουμε την συζήτηση αν υπάρχουν νεότερα στοιχεία. Αρχικά να δούμε το πόρισμα τι ακριβώς αναφέρει. Αν τυχόν το έχεις, απομόνωσε (διέγραψε) ό,τι στοιχείο συνδέεται με προσωπικά δεδομένα (ονόματα, δ/νσεις κλπ) και ανέβασέ το εδώ. Το ότι κάποιος είπε κάτι δεν μας αφορά. Αν όμως το έγραψε θα πρέπει να τεκμηριωθεί, διότι για να σκεφτούμε ένα επεχθές σενάριο σύμφωνα με το οποίο, ο καθένας θα απαιτούσε Μ.Σ.Ε σε ένα κτίριο με προσημειωμένα διαμερίσματα τα οποία ως γνωστόν υποχρεωτικά κατά τη σύναψη δανείου ασφαλίστηκαν. Αυτομάτως οι ασφαλιστικές θα επικαλεστούν τα ψιλά γράμματα και θα απαιτήσουν κατακόρυφη άνοδο των ασφαλίστρων. Η συνάδελφος της Υ.ΔΟΜ αν το έγραψε κάπου μάλλον δεν κατάλαβε την γκάφα της. (ελπίζουμε να είναι γκάφα και όχι μεθόδευση διότι τότε το θέμα όντως θα μπλέξει άσχημα).

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μονο η διαδικασία του ΠΔ 1929 περί ετοιμόρροπων κατασκευών μπορει  να εφαρμοστεί.

Όλα τα άλλα είναι τρίχες και μάλιστα κατσαρές (εκτός αν πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές όποτε και πάλι άλλη είναι η διαδικασία και δεν έχει καμιά σχέση η βεβαίωση στατικής επάρκειας).

Να ζητήσεις εγγράφως βάσει ποιων νομοθετημάτων σου ζητά την βεβαίωση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως συνάδελφε γι αυτό και αναμένουμε από την συνάδελφο που άνοιξε το θέμα να μας παραθέσει τα στοιχεία του πορίσματος της αυτοψίας από την Πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.