Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας

Goga

Recommended Posts

Καλησπέρα σας κύριοι,

Θα ήθελα να σας θέσω μερικές απορίες σχετικά με τη μελέτη πυροπροστασίας που εκπονώ για ένα τριώροφο κτίριο με πυλωτή και υπόγειο, χρησιμοποιώντας το FINE/ADAPT της 4Μ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ασχολούμαι με τέτοιου είδους μελέτη, στο πλαίσιο μιας Η/Μ μελέτης για νέα οικοδομή.

1. Κατά τη διαδικασία εισαγωγής του προσανατολισμού πυρασφάλειας, ζητείται να επιλέξω την εσωτερική ή εξωτερική πλευρά των τοίχων που συνορεύουν με τον εξωτερικό χώρο για τον υπολογισμό του πίνακα πλευρικών ανοιγμάτων κτιρίου. Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή της σωστής πλευράς; Επιπλέον, πρέπει να ορίσω τον προσανατολισμό πυρασφάλειας για κάθε εξωτερικό τοίχο σε κάθε όροφο ξεχωριστά; Σε περίπτωση ύπαρξης εσοχών στους εξωτερικούς τοίχους, χρειάζεται να τις ονοματίσω διαφορετικά ώστε να εξεταστούν ξεχωριστά λόγω των διαφορετικών αποστάσεων από τα γειτονικά κτίρια;

2. Κατανοώ τι είναι ένα πυροδιαμέρισμα αλλά δεν γνωρίζω πότε πρέπει ένας χώρος να οριστεί ως ένα. Στην παρούσα μελέτη, έχω ορίσει το κλιμακοστάσιο ως πυροδιαμέρισμα για να διασφαλίσω ότι οι οδεύσεις διαφυγής παραμένουν κάτω από τα 18 μέτρα, καθώς και το μηχανοστάσιο στο υπόγειο ως επικίνδυνος χώρο που είναι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ωστόσο, έχω παρατηρήσει σε άλλες μελέτες ότι ορίζεται κάθε διαμέρισμα ως ξεχωριστό πυροδιαμέρισμα, κάτι που δεν κατανοώ πλήρως.

Έχω μελετήσει το ΠΔ 41/2018, αλλά δεν είναι σαφές πότε ακριβώς πρέπει να οριστεί ένα τμήμα ως πυροδιαμέρισμα (ή τουλάχιστον δεν το έχω αντιληφθεί πλήρως).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη καθοδήγηση!

Με εκτίμηση, 

Γιώργος

Edited by Goga

Για κάθε ερώτημα πυρασφαλείας απαραίτητη είναι η χρήση. Υποθέτω κατοικία. Αν είναι π.χ. γραφεία αλλάζει κάπως το θέμα.

(1) Δεν το κατανοώ, παρότι έχω 4Μ

(2) Σε συνήθη κτίρια κατοικιών ακολουθείται μόνο η πυροδιαμερισματοποίηση στις μεσοτοιχίες με τα όμορα κτίρια, στους υπόλοιπους τοίχους ανάλογα με τις αποστάσεις από τα γειτονικά και του κλιμακοστασίου ως κατακόρυφη όδευση διαφυγής. Εκτός αν συντρέχουν άλλοι λόγοι.

On 10/10/2024 at 11:54 ΜΜ, Goga said:

Έχω μελετήσει το ΠΔ 41/2018, αλλά δεν είναι σαφές πότε ακριβώς πρέπει να οριστεί ένα τμήμα ως πυροδιαμέρισμα (ή τουλάχιστον δεν το έχω αντιληφθεί πλήρως).

Άρθρο 6 παρ 5. Νομίζω ότι είναι σαφέστατο. 

Edited by Konstantinos IB

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.