Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Η δουλεία μας είναι να είμαστε μηχανικοί και να  εφαρμόζουμε τους ισχύοντες νόμους καλώς η κακώς,

Δεν είναι να είμαστε νομοθέτες για να κρίνουμε τους νόμους,

Κάθε νόμιμη άδεια που έχει εκδοθεί και δεν παραβιάζει το ΝΟΚ δε θα έπρεπε να σταματάει επειδή της έγινε καταγγελία από τον τάδε πολίτη ο οποίος είναι βαλτός από τον τάδε δήμαρχο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να γίνονται δίκες αλλα για να κρίνουν το νόμο και όχι τα συγκεκριμένα ακίνητα και ο νόμος να αναθεωρείται με καινούργιο νόμο.

Ας βγάζουν κάθε μήνα Νέο Νοκ και ας γίνονται δίκες κάθε μέρα,το θέμα είναι να μην παγώνουν οι κατασκευές οι οποίες είναι σύννομες

 

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
2 ώρες πριν, Panagiotis Andrianopoulos said:

Η δουλεία μας είναι να είμαστε μηχανικοί και να  εφαρμόζουμε τους ισχύοντες νόμους καλώς η κακώς,

Δεν είναι να είμαστε νομοθέτες για να κρίνουμε τους νόμους,

Είμαστε όμως και (υπεύθυνοι κι ευαισθητοποιημένοι, θέλω να πιστεύω) πολίτες που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την ποιότητα ζωής τους αλλά και του συνόλου. Ειδικά οι Αρχιτέκτονες, που καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Συνεπώς, είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας να κρίνουμε (τεκμηριωμένα) οτιδήποτε θεωρούμε στραβό.

Κάθε νόμιμη άδεια που έχει εκδοθεί και δεν παραβιάζει το ΝΟΚ δε θα έπρεπε να σταματάει επειδή της έγινε καταγγελία από τον τάδε πολίτη ο οποίος είναι βαλτός από τον τάδε δήμαρχο. Συμφωνώ αλλά, στη θαυμάσια(?) χώρα που ζούμε, τίποτε δεν γίνεται όπως πρέπει

Στο προηγούμενο σχόλιο έκανα αναφορά στον Άρη Κωνσταντινίδη. Όχι τυχαία, καθώς θεωρώ πως υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος μεταπολεμικός μας Αρχιτέκτονας. Κι αυτό, γιατί πήγε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα

Δημοσιεύτηκε

Δωδεκα χρονια, μια χαρα ισχυε ο νέος ΓΟΚ (ακου εκει ΝΟΚ).

Εγινε οτι έγινε με το ξενοδοχειο στην Ακρόπολη και "ξυπνησαν" καποιοι.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Τα κλιμακοστάσια μέχρι τον ΓΟΚ/85 με το μικρό ασανσέρ, μια χαρά έβγαιναν με 11 τμ. Μην πω και με λιγότερα. Πάντα με σκάλα 1,20 πλάτος και μιλώντας για οροφοδιαμέρισμα. Με τον ΓΟΚ/85 δεν έβγαιναν κάτω από 14, ενώ με τον ΝΟΚ, δεν βγαίνουν κάτω από 18.

Δεν είδα να μειώνουν τους όρους δόμησης πουθενά στην Αθήνα. Ο ίδιος ΣΔ παραμένει.

Επίσης ο ΓΟΚ/85 μπορεί να ήταν μακροβιώτερος, αλλά και αυτός άλλαξε 2-3 φορές με αποφάσεις του ΣτΕ και αν κατηγορείται για κάτι, είναι για τους ημιυπαίθριους. 

Από την άλλη υπάρχει ένα όριο για το οποίο οι συντελεστές δεν μπορούν να μειώνονται. Γιατί βλέπουμε να μειώνονται οι χαμηλοί συντελεστές και να παραμένουν ακλόνητοι οι ψηλοί συντελεστές και αυτό δείχνει εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Οι τοπικές κοινωνίες είναι υπεύθυνες για τα χάλια της χώρας, γιατί ισχυρές τοπικές μειοψηφίες και ισχυρά συμφέροντα, αποφασίζουν με μόνο γνώμονα το στενό τους ατομικό συμφέρον.

Το βλέπουμε ξεκάθαρα στο πως ορίστηκαν τα όρια των οικισμών σε όλες της περιοχές κυρίως την δεκαετία της φαυλότητας του 80, ώστε να βοηθηθούν οι κολλητοί κάθε τοπικής εξουσίας, το βλέπουμε ξεκάθαρα σε περιπτώσεις που αρνήθηκαν να γίνουν περιφερειακοί δρόμοι σε χωριά και μικρά μέρη, γιατί ο τυροπιττάς ή ο ψαρέμπορας ήθελε να περνάει η εθνική οδός έξω από το μαγαζί του, το βλέπουμε στους όρους δόμησης, που ας πούμε σε βόρειο προάστιο  ο δήμαρχος,  μείωσε τον μέσο συντελεστή στα μεγάλα οικόπεδα έξω από το κέντρο κατά 60 τμ που είναι από 2 έως 10 %, ενώ στο κέντρο που τα οικόπεδα είναι μικρά, τον μείωσε 30 % και σε μία περιοχή που φαίνεται έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο το αύξησε 15 %. 

Και βέβαια όλοι αυτοί των τοπικών κοινωνιών, ως καλές συμμορίες που είναι έχουν και ένα στρατό στα κοινωνικά δίκτυα, που προφανώς με ανταλλάγματα, επιτίθενται σε όποιον τους κράξει για τις περίεργες αποφάσεις τους. 

Τώρα για τον ΝΟΚ ας αποφασίσουν ότι θέλουν. Ετσι και αλλιώς οι οικοδομές που χτίζονται είναι ελάχιστες σαν σύνολο, αλλά είναι όλες επικεντρωμένες στις περιοχές που μπορούν να σηκώσουν το αυξημένο κόστος κατασκευής. 

Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα στέγασης θα εντείνεται, αλλά το να γυρίσουμε στην οικοδομική απραξία της περασμένης δεκαετίας, δεν είναι κάτι το δύσκολο, κυρίως γιατί αυτή την στιγμή την αγορά την κινεί είτε ως κατασκευή, είτε ως αγορά, ξένο χρήμα. 

Αν το θέλουν θα το πετύχουν. 

Αλλωστε όλα τα έχουμε πετύχει σε αυτή την χώρα. 

Να κλείσουν όλες οι βιοτεχνίες, όλες οι βιομηχανίες, τον τουρισμό δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε με τον σωστό τρόπο, κλείσαμε για 10 χρόνια και την οικοδομή, να την κλείσουμε εντελώς, ευτυχώς που μπαίνουν στην ΕΕ κάτι Αλβανίες, Β. Μακεδονίες και Μολδαβίες και έτσι οι μισθοί όσων μείνουν στην χώρα, δεν θα είναι οι χαμηλότεροι στην ΕΕ. 

Μέχρι να μας περάσουν και αυτοί και να δούμε ποιοί θα πληρώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους και τις συντάξεις όλων μας. 

Α και τους δημάρχους και τα έργα τους...

 

 

 

 

Edited by BAS
Δημοσιεύτηκε
On 10/15/2024 at 4:46 PM, ΙΑΣΟΝΑΣ said:
  1. Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι, υποβαθμίζονται οι περιοχές στις οποίες αυξάνεται ο συντελεστής ύψους;
  2. Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι, το μόνο που εξυπηρετείται είναι το πορτοφόλι των επιτήδειων; 
  3. Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι, πάει περίπατο η βιώσιμη ανάπτυξη; 
  4. Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι, όχι μόνο ανατρέπεται, αλλά αργοπεθαίνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός; 
  5. Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι, ποτέ δεν είχε απολύτως καμία σχέση ο ΝΟΚ και το στεγαστικό πρόβλημα με την ευρεία έννοια;

 

Καλημέρα.

 

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αν οι ερωτήσεις από τον Ιάσονα τέθηκαν στ' αλήθεια ή αν τέθηκαν σαρκαστικά.

 

Η δική μου θέση (έτσι για να λέμε αερολογίες, δεν προσδοκώ να αλλάξει κάτι από αυτή) είναι αυτή του BAS.

 

Όσο για το ποστ του Ιάσονα, αν οι ερωτήσεις τέθηκαν στ' αλήθεια, τότε έχουμε ένα ωραίο ευχολόγιο που δεν έχει σύνδεση με την πραγματικότητα. Γιατί αν ο κανονισμός δεν ευνοήσει το κεφάλαιο, τότε χρήμα δεν πρόκειται να κινηθεί, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές στο χρήμα για να επενδυθεί. Εναλλακτικά το χρήμα θα επενδυθεί στους δυσμενέστερους όρους, όταν η επιστροφή στο κεφάλαιο θα είναι τέτοια που να το δικαιολογεί, άρα και οι τιμές πρόκειται να ανέβουν. Επομένως αν το ΣτΕ αποφασίσει να κατευθυνθεί προς ευχολόγια πάλι, το μόνο που κάνει είναι να αποδείξει ότι η δικαιοσύνη κατευθύνεται προς την (πολύ μεγάλη) αύξηση των τιμών. Δεν τα λέω εγώ αυτά, τα αποδεικνύει η ίδια η αγορά, την οποία προφανώς και δεν ελέγχω.

 

Σε σύνοψη προς το ποστ του Ιάσονα:

1. Υποβάθμιση συμβαίνει επειδή συμπεριφορικά όλοι είμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε το 'not in my backyard'

2. Δεν θέλει μυαλό, αλλά οι επιτήδειοι είναι αυτοί που επιχειρούν, και αν δεν επιχειρήσουν αυτοί τότε δεν υπάρχει παραδοτέο, καθώς οι υπόλοιποι ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιχειρήσουν.

3. Αυτή έχει πάει περίπατο εξ αρχής της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους, και νομίζω ότι πλέον η έκφραση και μόνο είναι ένα buzzword που το λέμε στους κουτούς

4. Αργοπεθαίνει σημαίνει ότι έχουμε ορίσει ποιό είναι το τέλος του, και άρα κρίνουμε ότι πλησιάζει. Ποιό είναι το τέλος του δηλαδή? Να μην έχουμε κανονισμό σχετικά με τα σπίτια μέσα στα οποία κοιμόμαστε και ζούμε? 

5. 100% έχει, ειδάλλως δεν θα έδινε κίνητρα στους κατασκευαστές. Και όποιος δεν γουστάρει τους κατασκευαστές στην πόλη, μπορεί άνετα να πάει στην εξοχή ή στο χωριό του να ζει σε μονοκατοικία. Αλλά ξέχασα, και εκεί το ΣτΕ λέει όχι. Ε δεν πειράζει, ας κοιμηθεί ο κόσμος στα αυτοκίνητα. Θα λύσουμε και το στεγαστικό απευθείας. Το μόνο που θα εκκρεμεί θα είναι να φτιάξουμε πολλές δημόσιες τουαλέτες και ντουζιέρες, αν και εκεί πιστεύω ότι θα υπάρχουν ξανά οι αντιδραστικοί και θα διαμαρτύρονται για εκτρώματα και καταπάτηση δικαιωμάτων.

 

Αυτά

Δημοσιεύτηκε (edited)

Φίλε μου,

Ας ελπίσουμε ότι, τα γερόντια του ΣΤΕ δεν θα ενδώσουν και θα πιέσουν - επιμείνουν στην υγιή επιχειρηματική ανάπτυξη, σε αυτή δηλαδή, που υπηρετεί τους πολλούς κι όχι τους επιτήδειους, στον ουσιαστικό κι αναγκαίο πολεοδομικό σχεδιασμό και κυρίως στην αναγκαστική αντικατάσταση του εκτρώματος ΝΟΚ με έναν "μελλοντικό οικοδομικό κανονισμό" που θα στοχεύει στην ουσιαστική επίλυση στεγαστικών αναγκών και στη δημιουργία βιώσιμων περιβαντολλογικά πόλεων κ.λπ.

Y.Γ. Οι πόλεις μας, έτσι όπως είναι σήμερα δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την αύξηση του συντελεστή ύψους κ.λπ. Έχουν άλλες σημαντικότερες προτεραιότητες!!! Η "φιλοσοφία" αυτή απλώς ρίχνει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και συνεχίζει στη φιλοσοφία των τελευταίων πολλών χρόνων, αυτή δηλαδή, που κυριαρχείται από το "δε βαριέσαι"!!!

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Δημοσιεύτηκε

Πάντως για το θέμα του ύψους, αρκεί να δει κάποιος τις μεζονετουπόλεις και αυτές φτιάχτηκαν με το έκτρωμα του 85, όπου έχουμε διόροφες κατά τον επιτρεπόμενο ΣΔ, αλλά τετραόροφες κατά τον πραγματοποιούμενο και νομιμοποιημένες πλέον, όπου σε κάθε οικόπεδο, αντί να έχουμε 4 - 5 ορόφους με τον ίδιο χαμηλό ΣΔ, ας πούμε 1 που σημαίνει κάλυψη κάτω από 25 %, έχουμε κάλυψη 60 % ή και περισσότερο αν πήγαν με χαμηλά κτίρια, οι δε πρασιές είναι μία συνέχεια εισόδων και ραμπών υπογείου, με ελάχιστο πράσινο ανάμεσα που το περιποιείσαι με το ψαλιδάκι για τα γένια...😇

Αυτό φαίνεται σε διάφορες περιοχές, γειτονικές όπου έχουμε περιοχές με ψηλά κτίρια και μεγάλους κήπους και αποστάσεις ανάμεσα στα κτίρια και περιοχές με κολλητές μεζονέτες στενούς δρόμους και διπλάσιο πληθυσμό από αυτόν του σχεδιασμού, αφού συχνά αντί για μεζονέτες με playroom, ισόγειο, α΄ όροφο και σοφίτα, αυτά γίνονταν δύο σπίτια με το ένα ημιυπόγεια υπνοδωμάτια και ισόγειο σαλόνι κουζίνα και το άλλο με σαλόνι κουζίνα στον πρώτο και υπνοδωμάτια στην σοφίτα. Αυτό μάλιστα επειδή τα μισά και πλέον, γιατί είχαν και κλεισμένους ημιυπαίθριους ήταν αυθαίρετα έβγαινε μία πολύ χαμηλότερη μέση τιμή, από αυτή των κανονικών διαμερισμάτων των ψηλών κτιρίων, που συνήθως είχαν ένα ημιυπαίθριο κλεισμένο, οπότε τα αγόραζε ο κόσμος σαν ζεστό ψωμάκι.

Το ύψος δεν νομίζω να κάνει κακό σε κάτι. Αντίθετα αφήνει πιο μεγάλες αποστάσεις στα κτίρια, δημιουργεί θέα και καλύτερο περιβάλλον. 

Εχω δει όμως σε μεζονετούπολη και μια ζωγραφιά 

Κάτοψη της μεζονέτας νόμιμη 50 τμ συν 10 τμ κλειστός ημιυπαίθριος, σύνολο 60. Στο ισόγειο το υπερυψωμένο σαλόνι - κουζίνα - wc, στον πρώτο όροφο 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο, στην σοφίτα το μάστερ με μπάνιο, στο ημιυπόγειο ταβέρνα και υπνοδωμάτιο με μπάνιο, κάτω από αυτό, γκαράζ με ράμπα γκρεμού, κάτω από το γκαράζ αποθήκη και κάτω από την αποθήκη, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, λεβητοστάσιο και διάφορα άλλα. Σύνολο 7 επίπεδα και ήταν συγκρότημα 4 μεζονετών αυτό.. 

Εννοείται με άδεια και όχι με ευθύνη μηχανικού, όπως κατηγορούν τους μηχανικούς τώρα.

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν  είναι  τυχαίο  οτι  και  οι  δυο  Νόμοι  ΝΟΚ  4067 /12   και  4014 / 11 ήρθαν  λίγο  μετά  την  χρεωκοπία  της  χώρας  μας

Ο πρώτος   προνόησε  όσα  συμβαίνουν σήμερα με  τα  μπόνους  και  ο δεύτερος απαγόρευσε  την  μεταβίβαση  της ιδιοκτησίας εφόσον αυτή καταπατά κοινόχρηστο  χώρο συγκροτήματος  κατοικιών χωρίς την συναίνεση  των συνιδιοκτητών . Στην πραγματικότητα εγκλώβισε  τους  ιδιοκτήτες  που  είχαν  χρέη  και  τους  τιμώρησε  με απώλεια των  περιουσιακών  τους  στοιχείων παρότι  πολεοδομικά  θεράπευσε  τις  επεκτάσεις αυτές . Το 2020  ο ΝΟΚ  αύξησε  και  άλλο  τα  μπόνους (  εάν  δεν  κάνω  λάθος  με  τα  πατάρια )

Στο  μεσοδιάστημα  αυτό  οι  τράπεζες  ξεφορτώθηκαν  τα  κοκκινισμένα  δάνεια  και  νεοι  επενδυτής  απο  το  εξωτερικό  θα  έπρεπε  να επενδύσουν  με  σίγουρα  κέρδη ,  έτσι  τα  καλά  κομμάτια  επενδύονται  σε  κατοικίες  ,  τα  σαπάκια   δημοπρατούνται  στα  γρήγορα  .

Ολοι  ξέρουμε  οτι  η Ελλάδα  δεν  θα  ξεχρεώσει  εαν  δεν  ξεπουλήσει  δημόσια  και  ιδιωτική  περιουσία   .Η δημόσια  είναι  ήδη  στο  υπερταμείο  η  ιδιωτική  θέλει  χρόνο . Ετσι  δικαιολογείται  η  σπουδή  των  νομοθετημάτων  για  πολλά  πολλά  πολλά  μπόνους  και  ο  τιμωρητικος  χαρακτήρας    που  έχουν  οι  Νόμοι Αυθαιρέτων  για  τους  ιθαγενεις . 

 

Edited by loser
Δημοσιεύτηκε (edited)

Δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση την  "αλητεία" που όλοι γνωρίζουμε, όταν παρέδωσαν τα δάνεια σε ξένα funds σε τιμή υποπολλαπλάσια της ονομαστικής αξίας των δανείων. Οι αυθαιρετονόμοι, δημιουργήθηκαν για να δώσουν άφεση αμαρτιών σε αυθαιρεσίες (όπου το πρόστιμο για ανέγερση και διατήρηση ήταν πολλαπλάσιο αυτού της τακτοποίησης) με αντάλλαγμα έσοδα για τα δημόσια ταμεία, δηλαδή  για τους δανειστές (καθώς η Χώρα μας, ως γνωστόν έχει εκχωρήσει τα πάντα στους δανειστές υπογράφοντας τα μνημόνια με βάση το Αγγλικό δίκαιο). Μετά κάποια στιγμή θυμήθηκαν να δώσουν και προφίλ πολεοδομικής νομοθεσίας. Από κει και πέρα όταν πωλήθηκαν χαρτοφυλάκια χιλιάδων ακινήτων (κατά βάση κατοικιών και όχι μόνο) σε τιμή "χώμα" το κάθε fund μέσω των εγχώριων εταιριών διαχείρισης δεν το χει σε τίποτα να βγάζει σε πλειστηριασμό ακόμη και κοτέτσια, καθώς με όποια τιμή εκκίνησης και αν αποτιμηθεί θα είναι κερδισμένο. Προσωπικά δεν διακρίνω κάποια μεθόδευση μέσω του ΝΟΚ. Δεν χρειάζονταν άλλωστε τέτοια μεθόδευση, καθώς ξεπουλήθηκαν τα πάντα ευθέως και χωρίς αντιστάσεις-αντιδράσεις. Εξάλλου αν ανατρέξουμε στο έτος 2011 τότε που κυρώθηκε ο νόμος 4014, δεν καρφώνονταν ούτε πρόκα σε οικοδομή. Μεταβιβάσεις δεν υπήρχαν για σχεδόν μια δεκαετία. Κόσμος πηδούσε από τις ταράτσες για τα χρέη που δεν μπορούσε να αποπληρώσει (ασχέτως αν τα μέσα απέκρυπταν τα πραγματικά γεγονότα). Ας μην τα θυμόμαστε. Βαράμε  βαρύ κουπί 15 σχεδόν συνεχόμενα έτη ως ελληνική κοινωνία. Τι να λέμε τώρα για ΝΟΚ και αυθαίρετα.  

Και αν θέλουμε τροφή για σκέψη, ας προβληματιστούμε και για την επιβολή της Η.Τ.Κ και ποιους τελικά εξυπηρετεί (πάντως όχι την ελληνική κοινωνία).

Edited by Pavlos33
διόρθωση ορθογραφικού λάθους
Δημοσιεύτηκε

Οι  μεταβιβάσεις    με  καταπατήσεις   ιδιωτικού  χώρου  ξεκίνησαν  το  2023  με  μονομερή  αλλαγή  σύστασης  και  όχι  νωρίτερα (  γιατί  άραγε να  μην  γίνει  νωρίτερα  !!!))  

Επομένως  συνάδελφε   δεν  τρελάθηκαν  ξαφνικά  κάποιοι    να  δίνουν  μπόνους   στον  Σ.Δ    40- 60 %   Υπάρχει  και  υπήρχε  ΟΔΗΓΙΑ  από  το 2009 . 

Με  διάφορα   τερτίπια  κατά  παράβαση  ολων  των  διατάξεων δημιουργώντας  αθέμιτο  ανταγωνισμό   αυξάνουν   τον Σ.Δ   με   Πατάρια  σοφίτες   μείωση  της  κάλυψης (  το  θεωρώ  το  μόνο  σωστό !!)  ,  φυτεμένο  δώμα  . Ειδικά  τα  πατάρια  θα  πρέπει  να  αποσυρθούν  ή  να  μειωθουν  στην  αρχική  έκδοση ΝΟΚ . Το  φυτεμένο  δώμα  να  γίνει  υποχρεωτικο  χωρίς  ανταλλάγματα  και  αλισβερίσια   και  Ε.Δ . 

  

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.