Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας,

 

Έχω το αρχικό τοπογραφικό με το οποίο έγινε η αγορά της μίας από τις 2 κάθετες ιδιοκτησίες του οικοπέδου. Τώρα που μετράμε τα όρια  με τις συντεταγμένες ΕΓΣΑ για την δημιουργία νέου τοπογραφικού και την ακριβέστερη οριοθέτηση της κάθετης, υπάρχει μια διαφορά των 40 περίπου τετραγωνικών στο σύνολο του οικοπέδου (παλιό προ ΕΓΣΑ 938,68τμ και νέο με ΕΓΣΑ 894,58τμ). Μπορείτε να μου αναφέρετε την ανεκτή απόκλιση που μπορεί να υπάρχει στο παλιό τοπογραφικό που υπάρχει στο συμβόλαιο με το νέο ώστε να μην χρειαστεί  συμβολαιογραφική τροποποίηση της πράξης σύστασης καθέτων ιδιοκτησιών αλλά και του συνόλου του οικοπέδου;

Το οικόπεδο βρίσκεται 100% εντός ορίων οικισμού.

 

Δημοσιεύτηκε

Το ΕΓΣΑ, καταρχήν, δεν έχει καμία σχέση με την ακρίβεια αποτύπωσης. Θα μπορούσαν και τα δύο τοπογραφικά να ταυτίζονται ως προς την γεωμετρία και την επιφάνεια, απλώς το ΕΓΣΑ εντάσει το ακίνητο στο Κρατικό Σύστημα ΑΝαφοράς.

Οι ανεκτές αποκλίσεις αναφέρονται στο αρθ. 39 παρ.2 του Ν.4495/17.

  • Thanks 1
  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε (edited)

Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα τοποθετεί ο sdtopo. (H διαφορά που μπορεί να προκύψει λόγω "κλιμακας" είναι 5-6cm/100μ.).

Η διαφορά στην επιφάνεια που αναφέρεις είναι μεγάλη.

Και εντελώς ανεξάρτητες, από Dadum, να γινόταν οι αποτυπώσεις, θα έπρεπε να δώσουν τουλάχιστον την ίδια γεωμετρία.

Κάποια αποτύπωση  είναι σίγουρα λάθος. 

Edited by nbr
  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε
On 22/10/2024 at 4:56 ΜΜ, sdtopo said:

Οι ανεκτές αποκλίσεις αναφέρονται στο αρθ. 39 παρ.2 του Ν.4495/17.

Σε ότι αφορά τις ανεκτές αποκλίσεις, εγώ από την εμπειρία μου έχω καταλήξει στα εξής:

- Οι παραπάνω αποκλίσεις αναφέρονται σε αδιαίρετα οικόπεδα. Αν έχει προσαρτηθεί τοπογραφικό ημερομηνίας μεταγενέστερης του 2013 σε τίτλο ή σε άδεια, ο νόμος είναι ασαφής με αποτέλεσμα: κάποιες πολεοδομίες δεν δέχονται καμία απόκλιση στο μετρούμενο εμβαδό, κάποιες άλλες δέχονται αποκλίσεις έως 2% στο εμβαδό και έως 20cm στα μήκη των πλευρών (παρ.10 του άρθρου 42 του Ν.4495/17). Επισυνάπτω και μία σχετική εγκύκλιο, που παροτρύνει τις πολεοδομίες να αποδέχονται τις μικρές αυτές διαφορές.03_2021_YPEN_Apokliseis_Topografikon.pdf

- Σε ότι αφορά τα οικόπεδα με σύσταση καθέτων, από την εμπειρία μου οι ΥΔΟΜ δεν δέχονται καμία απόκλιση από το θεωρητικό σχήμα. Θέλουν να φαίνεται το ίδιο συνολικό εμβαδό, καθώς και τα ίδια εμβαδά στα τμήματα καθέτων. Αλλιώς, σε όλες τις περιπτώσεις που έχω προσωπικά αντιμετωπίσει, μου ζητούν την τροποποίηση της σύστασης καθέτου.

Με ενδιαφέρει η άποψή άλλων συναδέλφων επί του θέματος, καθώς και το αν έχουν τύχει οι περιπτώσεις αυτές διαφορετικής αντιμετώπισης από διάφορες ΥΔΟΜ.

Να προσθέσω εδώ εδώ ότι, σύμφωνα με το νέο νόμο του κτηματολογίου (Ν.5142/2024, άρθρο 16), πλέον αποκλίσεις έως 2% σε οικόπεδα με κάθετες, δεν αποτελούν εμπόδιο στην μεταβίβαση ενός τμήματος και δεν απαιτείται να συμβληθούν οι έτεροι συνδικαιούχοι σε αυτή την νεότερη καταμέτρηση. Πράγμα που προσωπικά θεωρώ προπομπό, στο να δέχονται και οι ΥΔΟΜ αποκλίσεις έως 2% για έκδοση άδειας δόμησης σε κάθετες χωρίς τροποποίηση της σύστασης - Προσωπική άποψη με επιφύλαξη. Επισυνάπτω το εδάφιο του νόμου:

β) Σε περιπτώσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, μετρήσεις με απόκλιση εμβαδού έως δύο τοις εκατό (2%) από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης μετρήσεις θεωρούνται αποδεκτές και δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης, προκειμένου για τη μεταβίβαση των οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών ή για τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών. 

Δημοσιεύτηκε (edited)

Noμίζω πως αυτά που παραθέτεις παραπάνω δεν αφορούν και δεν σχετίζονται με το ερώτημα που μπαίνει με το αρχικό ερώτημα του φίλου μας, έτσι όπως εγώ το κατάλαβα. εκτός αν κάνω λάθος.

Η αρχική ερώτηση είναι: Αγοράστηκε ένα "κομμάτι γης" και χρησιμοποιήθηκε τότε ένα τοπογραφικό, που ήταν στο "Χ" σύστημα αναφοράς και απεικόνιζε στο σχέδιο την υφιστάμενη κατάσταση. Όταν ξαναμετρήθηκε το ίδιο "κομμάτι γης" στο σύστημα ΕΓΣΑ87 έδωσε μία διαφορά στο εμβαδόν κατά 40 τ.μ. 

Η ερώτηση, που κατάλαβα εγώ, είναι αν αποδεχόμαστε αυτή την διαφορά που προκύπτει λόγω των μετρήσεων στο σύστημα του ΕΓΣΑ87 (αν φταίει δηλαδή το σύστημα ΕΓΣΑ 87) ???

 

Το ερώτημα - θέμα  που τίθεται παραπάνω, "σχετικά με τις αποκλίσεις", είναι ένα εντελώς άλλο θέμα που μπαίνει συχνά-πυκνά από πολλούς συναδέλφους και ίσως με την ευκαιρία αυτή καλό θα ήταν να συζητηθεί.  

Edited by nbr
Δημοσιεύτηκε

Στις κάθετες έπρεπε να γίνονται δεκτές αποκλίσεις έως 5 %. Γιατί τώρα έχουμε περίπτωση να έχουν χτίσει οι συνιδιοκτήτες, να είναι μέσα στο 5 % η απόκλιση, άρα να θεωρείται σωστή η άδεια τους και να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον να γίνει τροποποίηση της σύστασης, οπότε είτε εμποδίζεται να χτίσει ο τελευταίος, είτε υποβάλλει το τοπογραφικό της σύστασης και τελειώνει. 

Γιατί τα άλλα όλα που διαβάζουμε είναι νομικές ανοησίες, ότι δεν μπορεί να πειραχτεί το κουτί της κάθετης που μετρήθηκε πριν 60-70-100 χρόνια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.