argyrisp Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν Share Δημοσιεύτηκε 2 ώρες πριν Παρακαλώ για τη βοήθειά σας σχετικά με πρόβλημα που αντιμετωπίζω σε πολυκατοικία 6 διαμερισμάτων με κεντρικό σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου που θέλω να αποσυνδεθώ και να τοποθετήσω επίτοιχο λέβητα. Ένας εκ των ιδιοκτητών επιμένει ότι η εν λόγω ενέργεια (αποσύνδεση από κεντρικό σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου) δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο καθώς όπως υποστηρίζει ο αρχικός νόμος του 1987 (πδ 420/1987) αναφέρει κεντρικό σύστημα θέρμανσης υγρού καυσίμου (παραθέτω και απόσπασμα παρακάτω): "5. Για την προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου σε κτίρια των περιοχών που αναφέρονται στο άρθρο 1 του παρόντος, υφιστάµενα πριν από την έναρξη εφαρµογής του, καθώς και για όσα κτίρια ανεγέρθηκαν µετά την έναρξη εφαρµογής αυτού, τα οποία περιλαµβάνουν περισσότερες της µίας οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών, σχετικά µε την αλλαγή καυσίµου σε υφιστάµενες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρµανσης µε υγρά καύσιµα και τη σύνδεση µε το δίκτυο φυσικού αερίου, λαµβάνονται µε πλειοψηφία του µισού αριθµού και µίας πλέον των ψήφων των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισµό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδοµής. Με την ίδια πλειοψηφία λαµβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθµιση των παραπάνω αποφάσεων, όπως ενδεικτικά για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάµενων εγκαταστάσεων θέρµανσης, για την αλλαγή εξοπλισµού, για επεµβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη µεταρρύθµιση, µεταβολή ή επέµβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, λαµβανοµένων υπόψη και των οριζοµένων στην παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 2364/ 1995 (ΦΕΚ 252 Α). Με την ίδια ως άνω πλειοψηφία δύναται να λαµβάνεται απόφαση για τη µόνιµη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρµανσης του κτιρίου µε χρήση υγρών καυσίµων και τη σύνδεση µε το δίκτυο φυσικού αερίου, όσων κυρίων µεµονωµένων ιδιοκτησιών προβαίνουν σε τοποθέτηση ανεξάρτητης µόνιµης εγκατάστασης θέρµανσης µε χρήση φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισµό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδοµής." *** Η παρ.5 προστέθηκε µε την παρ.4 άρθρ.29 Ν.3175/2003,ΦΕΚ Α 207. " Κατά τη δική μου ανάγνωση, η 5η παράγραφος Ν. 4495/2017 δεν αναφέρει πλέον πουθενά το λεκτικό "µε χρήση υγρών καυσίµων". Το πρώτο μου ερώτημα λοιπόν είναι τί ισχύει και αν έχω το νομικό δικαίωμα να προχωρήσω. Παρόλα αυτά και για να προλάβω επόμενη ερώτηση η οποία μπορεί να φέρει αντιρρήσεις, η ίδια παράγραφος (5η παράγραφος Ν. 4495/2017) ξεκινάει ως εξής "5. Για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες...". Η επόμενη ερώτηση λοιπόν που έρχεται είναι, δικαιούμαι να προχωρήσω σε αλλαγή συστήματος θέρμανσης από την κεντρική εγκατάσταση αερίου σε ατομικό λέβητα αν δεν υπάρχει αποδεδειγμένη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και πώς υπολογίζεται αυτή η βελτίωση αν τελικά απαιτείται; Και μόνο το γεγονός ότι το κεντρικό σύστημα είναι του 1999 ενώ ο νέος λέβητας που τοποθετώ είναι συμπύκνωσης και δεν έχει και τις απώλειες λόγο απόστασης κλπ δεν κάνει αμέσως το σύστημα πιο αποδοτικό? Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφού πραγματοποιήσαμε μέχρι και γενική συνέλευση για το θέμα και αρχικά συμφώνησαν, μου ζητάνε (αφού υποστηρίζουν ότι δεν είναι νόμιμο αυτό) να συνεχίσω να πληρώνω και το πάγιο της πολυκατοικίας πέραν των νόμιμων εξόδων που προκύπτουν από τυχών συντήρηση του λέβητα ή έκτακτες βλάβες. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο επιμένει ότι έχω δίκιο αλλά δυστυχώς ο ιδιοκτήτης που επιμένει όντας δικηγόρος ασκεί επιρροή και στους υπόλοιπους οπότε πρέπει να αποδείξω με κάθε τρόπο ότι δεν παραβαίνω κάποιον νόμο αλλά ασκώ ένα έννομο δικαίωμά μου. Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο αλλά πραγματικά δεν ξέρω πως αλλιώς να τους πείσω ότι έχω το δικαίωμα. Έχω επισυνάψει και τις σχετικές σελίδες του νόμου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων fek_a_167_2017 [73-74].pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα